Разлика между дивертикулоза и дивертикулит

Дивертикулоза и дивертикулит

Човешкото черво е дълъг орган и за по-лесна диагностика е разделено на две широки секции- първоначалното тънко черво, последвано от дебелото черво или дебелото черво.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ:

Дивертикулите са малки торбички, които се изпъкват навън от стената на дебелото черво или дебелото черво. Ако се развият, засегнатото лице се казва, че страда от дивертикулоза. Тези външни торбички са безвредни, стига да останат чисти от всякакви отломки или възпаления. Ако тези торбички се възпалят или заразят, това води до остро медицинско състояние, наречено дивертикулит, което се нуждае от незабавно лечение.

РАЗЛИКА В ПРИЧИНИ:

Дивертикулите обикновено се развиват, когато естествено слабите места в стената на дебелото черво отстъпват под налягане по време на храносмилането, ако има повтарящ се или хроничен запек и т. Н. Това причинява малки торбички с размер на мрамор да излизат през стената на дебелото черво. Дивертикулит възниква, когато тези доброкачествени дивертикули се разкъсат, което води до възпаление или инфекция или и двете.

Основната причина за дивертикуларната болест е диета с ниско съдържание на фибри. Има много други фактори, за които се смята, че допринасят за причината. Стареенето, затлъстяването, пушенето и липсата на физически упражнения увеличават шансовете за развитие на дивертикулит. Диета с високо съдържание на животински мазнини и с ниско съдържание на фибри също увеличава риска от развитие на дивертикулит. Причината, поради която те вероятно водят до дивертикулоза, е, че те водят до запек или лошо изчистване на изпражненията от дебелото черво, което води до повишено налягане в канала на дебелото черво.

Има няколко лекарства, свързани с повишен риск от дивертикулит, като: стероиди, опиати и нестероидни противовъзпалителни средства като: ибупрофен и напроксен.

РАЗЛИКА В СИМПТОМИТЕ:

Повечето хора с дивертикулоза обикновено нямат симптоми. Понякога обаче човек може да се оплаче от леки спазми, подуване на корема или запек. Дивертикулозата обикновено се открива случайно, когато са назначени тестове за някакво друго състояние. Коремната болка, за която се смята, че е причинена от дивертикуларно заболяване, обикновено се дължи на съпътстващи болезнени състояния като Синдром на раздразнените черва (IBS). Обикновено е по -разпространено сред гериатричната популация.

Дивертикулитът, както е обсъдено по -горе, се получава, когато дивертикулите се заразят и възпалят. Следователно, най -честият симптом е коремна болка, обикновено от лявата страна. Човек може също да има треска, гадене, повръщане, втрисане, спазми и значителна промяна в навиците на червата.

ДИАГНОЗА:

Образните тестове като бариева клизма, коремна томография, ултразвук са най -добрият начин за откриване на дивертикуларна болест.

ЛЕЧЕНИЕ:

Лекият дивертикулит може да се лекува с почивка, промени в диетата (повече се предпочита течна диета) и антибиотици. Тежкият или повтарящ се дивертикулит може да изисква операция за отстраняване на възпалените дивертикули.

УСЛОВИЯ:

Около 25% от хората с остър дивертикулит развиват усложнения, които включват: абсцес при натрупване на гной в торбичката, запушване на дебелото черво или червата, причинено от белези или перитонит, т.е. възпаление на коремната лигавица поради разкъсване на дивертикула или анормален проход, известен като фистула между отделите на червата или червата и пикочния мехур.

РЕЗЮМЕ:

Повечето индивиди, притежаващи дивертикули на дебелото черво, не са наясно с тях поради липса на неотложни симптоми. Състоянието на дивертикули на дебелото черво се нарича дивертикулоза. Най -често се откриват случайно по време на образна процедура. Понякога тези дивертикули могат да се възпалят или заразят, което да доведе до развитие на състояние, наречено дивертикулит. Рядко се появяват усложнения. Но ако го направят, те обикновено са със сериозен характер. Смята се, че диета с ниско съдържание на фибри причинява дивертикуларно заболяване. Следователно увеличаването на съдържанието на фибри в диетата може да помогне за предотвратяването им.

Вижте повече за: ,