Разлика между Диабетна язва и язва на налягането

А диабетна язва е болно, който се развива в подножието на човек с диабет. Язва на налягането е болно, който се развива по време на част от тялото, където има костелив проекция натискане срещу твърда повърхност.

Какво е диабетна язва?

Определение:

А диабетна язва е болно, че обикновено се образува в подножието на човек, който има диабет, и което може да стане гангрена, водеща до ампутация на крайника.

Симптоми:

Основният симптом е наличието на възпалено, че е болезнено при допир. Възпалено също често има течение, което може да бъде foul- миризма. Раната на крака често се възпалява и се инфектира, което може да доведе до подножието да се подува и да станат червени на цвят. Инфекцията може да предизвика и да имате треска , ако това е много лошо.

Усложнения:

А диабетно стъпало язва може да стане гангрена и тази инфекция може да се разпространява, водеща до ампутация на крака или дори на крака. В екстремни случаи, човек може да умре от бактериемия (бактерии в кръвния поток), което води до септичен шок и дори смърт.

Диагноза:

Диагнозата се поставя чрез физическа проверка, в която целостта се проверява на кожата и на целия крак, включително и пръстите на краката и ноктите на краката, са внимателно изследвани за признаци на повреда или образуване на мехури по кожата. Лекарите могат също тестват нивото на кръвния поток чрез измерване на кръвно налягане в артериите на крака и стъпалото използване на Доплер сонда. Това може да означава, ако има проблеми с кръвоносните съдове, които биха могли да причиняват язва да се развива, или да увеличи вероятността от подобен проблем настъпване.

Рискови фактори:

Като лошо контролиран диабет, водещи до диабетна невропатия (увредени нерви) е основен рисков фактор за диабет язви. Високо кръвно захарните нива увредят нервите и така не се чувствате, когато имате болки в крака си. Друг рисков фактор не е като внимавате и проверка на краката си често, особено ако сте си купили нови обувки, които могат да ви дадат блистер или мазол, които биха могли да се превърне в язва. Периферна артериална болест при пациенти с диабет е друг рисков фактор води до нарушена притока на кръв.

Лечение:

Язвата често трябва да се измива и всяка мъртва тъкан се отстранява в процес, наречен затваряне на раните. Може да се наложи да се обърне, за да се спре всякаква инфекция антибиотици. Могат да се използват антибиотици като клиндамицин или пеницилин или цефалексин. Носенето на специални обувки също може да помогне за предотвратяване на язви да стане по-лошо, или за да се предотврати по-нататъшно образуване на язви. Когато кръвоносните съдове са блокирани поради артериално заболяване, може да бъде необходима съдова хирургия.

Какво е налягането язва?

Определение:

А налягане язва е известен също като декубитус язва и е регион на тъкан, която е да се повреди и некротична (умира). Това най-често се случва, когато кожата над костите се притиска към твърда повърхност за продължителен период от време.

Симптоми:

Районът, където язвата започва да се развива първо се появява червено и може да се загрее или различна от нормалната по някакъв начин. Кожата след това започва да блистер и накрая кожата ерозира далеч надолу в подкожната тъкан и в екстремни случаи до костта.

Усложнения:

Ако не се лекува налягане язва може да доведе до остеомиелит, в която костта се инфектира. Целулит също е усложнение, което може да доведе до бактерии в кръвта, които дори могат да доведат до сепсис и смърт.

Диагноза:

Диагнозата се основава на физически изпит и степента на язвата се класифицира съгласно докъде го е разработил, с етап 1 е най-малко тежка и етап 4 е най-тежката. Снимки могат да бъдат предприети, за да следите напредъка на раната.

Рискови фактори:

Рисковите фактори за язви налягане включват са по-възрастни от 65 години, с компрометирана кръвоносната система и е основно неподвижен. Да бъдеш прикован към леглото по някаква причина е много голям рисков фактор за развитие на декубитални язви.

Лечение:

Лечението включва намаляване на натиска върху областта чрез промяна на позицията на пациента, когато те са прикован към леглото или с помощта на някакъв вид подкрепа като възглавници, друг пълнеж. Лежащи пациенти е необходимо да се обърна често поради риска от рани от залежаване. Язвите трябва да се почистват с антисептици и вода, както и всяка мъртва тъкан трябва да бъде отстранен. Рани трябва да бъдат превързани и могат да се прилагат антибиотични мехлеми. В някои случаи може да са необходими антибиотик даден вътрешно. Мехлемите могат да се използват, които съдържат полимиксин В, метронидазол или мупироцин.

Разлика между Диабетна язва и язва на налягането?

Определение

А диабетна язва е болно, който се развива в подножието на човек с диабет. Язва на налягането е болно, който се развива, когато кокалестите прогнози са изтласкани срещу твърди повърхности и се случва в лежащо или неподвижни пациенти.

Част от тялото, засегнати

А диабетна язва засяга краката. Язва на налягането засяга костни области на тялото като бедрата.

Симптоми

Симптомите на диабетна язва са рана на крака, която често има лоша миризма и освобождаване от отговорност може да бъде болезнено, ако докосна, и в подножието може да се възпали. Симптомите на налягане язва са болезнено възпалено, пришки, червени и подути кожата и образуване на язви.

Диагностика

А диабетна язва се диагностицира чрез физически преглед и Доплер поток от кръв. Язва на налягането се диагностицира чрез физически изпит.

Рискови фактори

Рисковите фактори за диабет язва включват като диабет с лошо контролирани нива на кръвната захар и като артериална болест. Рисковите фактори за язви налягане са са възрастни хора (над 65 години) и са до голяма степен неподвижен или на легло.

Лечение

Диабетични язви се лекуват с антибиотици и отстраняване на мъртва тъкан и чрез контролиране на нивото на кръвната захар и носене на правилното обувки. Декубитални рани, се третират чрез предоставяне на подкрепа и допълвайки, преместване на лицето често, като се използват антибиотици и премахване на мъртва тъкан.

Таблица Сравняване Диабетна язва и язва на налягането

Обобщение на Диабетна Язва Vs. налягане язва

  • И двете диабет и налягане язви са рани, които ако не се лекува може да доведе до бактериемия, сепсис и смърт.
  • Диабетични язви се появяват на крака на пациента.
  • Язви налягане появят на частите на тялото, където има костни издатини.
  • В двата вида язви, рани трябва да бъдат почистени, мъртва тъкан се отстранява и често антибиотици дадени.

Вижте още за: ,