Разлика между мъртва тяга и румънска тяга

Мъртва тяга срещу румънска тяга

Упражненията и тренирането на мускулите са обичайна рутина за любителите на спорта . Човек наистина не може да оцелее в активен начин на живот, без да повишава издръжливостта или да изгражда необходимите мускули. Докато спортистите изпълняват различни форми на упражнения, необходими, за да бъдат ефективни в избраните от тях спортове, има различни движения, които могат да бъдат общи за любителите на спорта.

Мъртвата тяга може да бъде една от най- популярните форми на упражнения от всички , заедно с лицеви опори и криза. Това упражнение може да бъде ефективно за укрепване на мускулите на краката и гърба. Може да се опише като сложно движение на земята, което включва използването на щанга или щанга.

Има няколко хода, които са включени в мъртвата тяга. Спортистът може да изпълнява пищялите на щангата, където се предполага, че е възможно най -близо до щангата, за да съкрати разстоянието между центъра на тежестта на щангата и този на повдигача. Това може да бъде от полза за позицията на ливъридж. Следващата стъпка е да вдишате дълбоко, за да увеличите интраабдоминалното налягане. След това вдигачът трябва да изтласка корема си, което ще му осигури естествен колан, който може да укрепи долната част на гърба и корема. Това би било по -ефективно, когато повдигачът използва истински колан, така че коремът да бъде притиснат към здрава скоба. Не забравяйте да избягвате изтласкването на тежестта от пода. По -скоро повдигачите трябва да се отблъснат от земята, след като развият високо ниво на напрежение на цялото тяло.

След това повдигачът трябва да държи щангата до тялото си през целия повдигач, за да увеличи максимално лостовете. Завършете движение с мощен локаут свиване , като се избягва извиване долната част на гърба и сключването на договор с glutes. Правенето на мъртва тяга може да бъде ефективно за изграждане на издръжливост и повишаване на силовия потенциал на индивида. Те могат също така да бъдат ефективни при добавяне на маса към тялото и да развият скованост, като същевременно предотвратяват наранявания при дейности, които може да изискват от индивида да спре и да огъне гърба си. Мъртвата тяга, въпреки това, често се бърка с румънската тяга.

И мъртвата тяга, и румънската тяга изискват използването на щанга или щанга, но разликата се извлича от движенията, направени от вдигача в тези две упражнения. Спортистите, изпълняващи румънска мъртва тяга, държат щангата далеч от пода, изпълнявайки това, което изглежда като мъртва тяга с твърди крака. Румънската мъртва тяга е по -препоръчителна за начинаещи, тъй като позволява на коленете да се огъват малко повече и позволява на повдигача да практикува начините, по които може да изтласка бедрата по -назад и по този начин го подготвя за редовната мъртва тяга.

Както обикновената мъртва тяга, така и румънската мъртва тяга могат да бъдат ефективни при развиването на по -силни бедра и седалищни мускули, с изключение на това, че румънската тяга изисква вдигачът да поддържа щанга в тесен контакт с краката си по време на повдигането. Следователно извършването на румънски мъртва тяга може да бъде по -лесно в сравнение с обикновената мъртва тяга. Типичен ход при изпълнение на румънска мъртва тяга включва поддържане на коленете изправени, докато щангата се плъзга надолу по краката и бедрата се отдръпват назад. Това може да бъде насочено към подколенните сухожилия и седалищните мускули, без да причинява стрес върху мускулите, намиращи се в долната част на гърба.

Просто казано, румънската тяга е подобна на традиционната мъртва тяга, с изключение на това, че първата включва движения, които развиват гъвкавостта на бедрата. Конвенционалната мъртва тяга включва огъване на коленете, докато румънската мъртва тяга не го прави. По този начин може да се каже, че има по -малко нови разширения при извършване на румънска тяга в сравнение с традиционната тяга. Докато румънската мъртва тяга е насочена към седалищните мускули и сухожилията, обикновената мъртва тяга набира четворките и солеуса на повдигача заедно с мускулите на кръста.

Може да има фини разлики между двете по отношение на движенията, но тези форми на упражнения могат да дадат различни резултати на спортистите. Тези с изключително гъвкаво тяло, които могат да разширят коленете си, са перфектните изпълнители на румънската мъртва тяга поради минимизираните наранявания при упражнения.

Резюме:

1. И двете мъртва тяга и румънската тяга включват използването на щанга или щанга. 2. Редовната мъртва тяга включва огъване на коленете, докато румънската мъртва тяга е по-скоро като вдигане с твърди крака. 3. Повдигането е насочено към солеуса и четириногите, докато румънските мъртва тяга подобряват гъвкавостта на подколенните сухожилия и седалищните мускули. 4. Съществува по -малък риск от нараняване при румънската тяга, отколкото при мъртва тяга.

Вижте повече за: