Разлика между болестта на Кушинг и синдрома на Кушинг

Болестта на Кушинг е заболяване, при което има тумор на хипофизата, причиняващ отделяне на твърде много кортизол. Синдромът на Кушинг е състояние, при което има твърде много кортикостероиди или кортизол в кръвта по една или друга причина .

Какво представлява болестта на Кушинг?

Определение на болестта на Кушинг:

Болестта на Кушинг е ясно разстройство, причинено от излишните нива на кортизол в организма поради наличието на тумор на хипофизата.

Симптоми на болестта на Кушинг:

Симптомите включват кръгла форма на лицето и червеникав оттенък по кожата на лицето . Пръстите на ръцете и краката също обикновено са тънки и дълги, а по корема има много мазнини. Често има и гърбав вид поради мастни натрупвания над лопатките. Може да има и лилави линии, известни като стрии, и на корема. Хората имат мускулна умора и слабост и са склонни да наддават на тегло. Често те лесно се натъртват, а кожата им е тънка и лесно се наранява.

Диагноза за болестта на Кушинг:

Образните тестове като ЯМР могат да се използват за откриване на наличието на тумор в хипофизната жлеза. Може да се направи и тест за дексаметазон, при който този химикал се използва за намаляване на нивата на кортизол. По -високо от обичайното ниво на кортизол, дори след като му е даден дексаметазон, показва болестта на Кушинг. Понякога се прави тест за стимулиране на кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH), при който CRH се прилага изкуствено и след това нивата на кортизол се измерват на различни интервали от време.

Причини за болестта на Кушинг:

Причината за болестта на Кушинг винаги е нераков тумор, който се намира в предната част на хипофизата . Този тумор е известен като аденом и води до отделяне на твърде много адренокортикотропен хормон (ACTH), което от своя страна предизвиква твърде много кортизол, за да се произвежда от надбъбречните жлези.

Лечение на болестта на Кушинг:

Лечението на болестта на Кушинг винаги е насочено към тумора, причиняващ заболяването. Обикновено операцията или лъчевата терапия се опитват да премахнат или намалят размера на тумора. Операцията е успешна в около 78% от случаите. Ако операцията не работи, препоръчаното лекарство за болестта на Кушинг е кетоконазол и наскоро одобреното лекарство, пасиреотид.

Какво представлява синдромът на Кушинг?

Определение:

Синдромът на Кушинг е поредица от физически проблеми, които се причиняват, когато нивото на кортизол или други подобни кортикостероиди в кръвта е твърде високо.  

Симптомите на синдрома на Кушинг:

Пациентите имат закръглена форма на лицето и лицето често изглежда червеникаво или цветно, а пръстите на ръцете и краката са дълги и тънки. Други симптоми включват увеличаване на теглото, особено в областта на корема, а лилаво оцветени линии също могат да се развият и да присъстват на корема.   Над лопатките на гърба могат да се развият участъци от мазнини. Може да има и слабост на мускулите и известно отслабване. Раните по кожата не зарастват добре и може да има и синини.

Как да диагностицираме синдрома на Кушинг?

Синдромът може да бъде диагностициран въз основа на физически симптоми и образни изследвания и тестове за хормонално ниво. Кортизолът и кортикостероидите могат да бъдат измерени, като се види колко е в урината и колко е в кръвния серум. Серумният тест се прави в полунощ и е по -убедителен за диагнозата и ще покаже по -високо от нормалното ниво на кортизол през нощта. Може да се направи тест за дексаметазон.

Какви са причините за синдрома на Кушинг?

Синдромът може да бъде причинен от предните хипофизни жлези, отделящи твърде много ACTH, което може да бъде определено отчасти чрез измерване на нивата на този хормон в серума. Това често се дължи на наличието на тумор на хипофизата, известен като аденом. Тя може да бъде и резултат от тумор, който не се намира в хипофизната жлеза. Например, дребноклетъчният рак на белия дроб може да причини производството на ACTH от тумори извън хипофизата. Освен тумори на дребноклетъчен рак на белия дроб, туморите на бронхите също могат да секретират ACTH. Синдромът на Кушинг също може да бъде причинен от приема на кортикостероиди или от рядко състояние Първично пигментирано нодуларно адренокортикално заболяване, което засяга надбъбречната жлеза.

Как да лекуваме синдрома на Кушинг?

Видът на лечението ще зависи от причината за състоянието. Например, радиационното лечение или операцията могат да помогнат, ако причината е тумор. Диетичните промени, при които протеинът се увеличава, могат да бъдат полезни. В някои случаи може да са необходими лекарства като метирапон и кетоконазол, за да се спре секрецията на кортикостероиди.

Разлика между болестта на Кушинг и синдрома на Кушинг?

 1. Определение

Болестта на Кушинг е заболяване, при което има аденом на хипофизната жлеза, който произвежда твърде много ACTH. Синдромът на Кушинг е състояние, при което има симптоми, показващи високи нива на кортизол или кортикостероиди в кръвта.

 1. Аденом на хипофизата

Аденомът на хипофизата винаги е причина за болестта на Кушинг. Това обаче понякога е причина за синдрома на Кушинг.

 1. Рак

Ракът никога не е причина за болестта на Кушинг. Ракът на белите дробове и бронхите понякога е причина за синдрома на Кушинг.

 1. Кортикостероидни лекарства

Болестта на Кушинг никога не се причинява от кортикостероидни лекарства. Синдромът на Кушинг понякога се причинява от кортикостероидни лекарства.

 1. Нива на ACTH

Нивата на ACTH винаги са повишени при човек с болест на Кушинг. Нивата на ACTH не винаги са повишени при човек със синдром на Кушинг.

 1. Разпространение

Болестта на Кушинг се среща по -често при жените, отколкото при мъжете. Синдромът на Кушинг не винаги е по -често срещан при жените и когато е причинен от рак, всъщност е по -често срещан при мъжете, отколкото при жените.

 1. Лечение

Лечението на болестта на Кушинг винаги е насочено към тумора и обикновено включва операция. Лечението на синдрома на Кушинг варира в зависимост от причината за състоянието.

Таблица, сравняваща болестта на Кушинг и синдрома на Кушинг

Резюме на болестта на Кушинг срещу Синдром на Кушинг

 • Болестта на Кушинг е една от причините човек да има синдром на Кушинг
 • Има повече от една причина за синдрома на Кушинг, включително някои видове рак и употребата на кортикостероиди.
 • Лечението на болестта на Кушинг винаги е фокусирано върху тумора на хипофизата.
 • Лечението на синдрома на Кушинг варира в зависимост от причината за това състояние.

Вижте повече за: ,