Разлика между CT сканиране и CAT сканиране

cat-scan CT сканиране срещу CAT сканиране

Диагностичните прегледи се извършват, за да се открият всякакви необичайни събития, които се случват в човешкото тяло. Много процедури, като ядрено-магнитен резонанс, рентген и различни други сканирания, могат ясно да оставят на лекарите, както и на практикуващите лекари, впечатление за прогресия на заболяването и прогноза на определени заболявания. В тази връзка CT-сканирането е един от най-популярните изпити за сканиране, извършвани днес. Въпреки това, тази процедура е била често се бърка с т.нар CAT сканиране. И така, различават ли се тези два изпита?

Отговорът е не. Исторически същата процедура е известна за първи път като сканиране на EMI, поради мястото, където е разработено оригиналното оборудване, което е част от компанията EMI.

Независимо от това, както CAT, така и CT сканирането се отнасят до един и същ тип диагностичен преглед. Случи се така, че единият термин е използван по -рано, а другият едва наскоро е въведен като по -приемливия термин. CT сканирането е по -новият термин, докато CAT сканирането е по -старият термин. CT сканирането е напълно известно като „компютърна томография“, докато CAT сканирането, изцяло, е „компютърна аксиална томография“. В някои препратки CAT може да бъде и акроним за „компютърна аксиална томография“, но все пак се отнася до едно и също нещо. Все още има доста лекари, които предпочитат да използват термина CAT сканиране, тъй като, както се казва, това е по -ранният термин, известен на масите, и вече е общоизвестен.

CAT сканирането или CT сканирането работи почти по същия начин като съвременните рентгенови лъчи. Единственият лост, който има над последните, е, че използва множество рентгенови лъчи, за да излъчва техника за изобразяване на напречно сечение. Това прави споменатата процедура много по-надеждна при откриване на аномалии, за разлика от обичайната рентгенова процедура. CT сканирането показва 3D изображение на изследваната телесна кухина.

Като цяло, компютърната томография се използва предимно за медицински изображения, които подкрепят или помагат да се установи диагнозата на определен вид заболяване, след като са извършени по-примитивни диагностични прегледи, като рентгеновото и стандартния ултразвук (ултразвук). КТ сканирането в днешно време може да помогне за откриване на мозъчни травми, кървене в телесните кухини, кръвни съсиреци, удари, скрити тумори, хидроцефалия (по -големи мозъчни кухини), костни малформации, увреждане на тъканите, запушване на кръвоносни съдове и дори насочване на иглата в мозъчната тъкан биопсия.

Наистина, CT сканирането или CAT сканирането са били важна диагностична процедура, която непрекъснато помага за подобряване на живота на мъжете днес. Разликите, които двата термина споделят, са:

1. Единият е по -стар термин, докато другият е по -ново име. В тази връзка CAT сканирането е по -старият термин в сравнение с CT сканирането.

2. КТ е препоръчително да се използва в днешно време за удобство.

22 коментара

 1. Казвате, че компютърната томография е „важна диагностична процедура, която непрекъснато помага за подобряване на живота на мъжете днес“, но не споменавате, че влияе върху жените. Установено ли е също така, че сканирането подобрява живота на жените днес? Ако да как?

 2. Ако имате предвид човечеството, тогава трябва да поправите статията. Мъжете се отнасят до множествено число от мъжкия пол. „Човек“ се отнася до човечеството.

  • През вековете „човекът“ обикновено се е използвал за означаване на човечеството (прочетете някои от по -ранната история на света ИЛИ Библия). Може да се твърди, че ако се върнете достатъчно далеч назад (пр.н.е. или началото на нашата ера), може би не, просто мъже. Но както грубо каза един респондент (за да префразирам), това не е сексистки термин, а просто родова употреба. Знам, защото бях там!

 3. Мисля, че това беше печатна грешка и те искаха да кажат „много“, а не „мъже“.

  • Просто превъртях надолу, за да видя дали някой друг е разбрал това! Да, може би е била правописна грешка, защото всъщност няма смисъл такъв, какъвто е. Мисля, че Джанис не беше неразумна. Мисля, че може би учтиво изтъкна, че трябва да включва и жени! 🙂

   • Боже, толкова ли сме несигурни, че се караме какво съществително се използва !? Надявам се, че жените ще бъдат по -малко дребнави и ще имат по -голямо разбиране за публикуваната положителна информация, а не ще се наклонят към детските изрази на малоценност. Вземи живот за бога!

    Предупреждение: Ако Джанис е „неестествена“ руса коса, отпаднала от гимназията, мога ли да предложа да спрете да поставяте химикали върху или близо до мозъка си. Може би това е причината Джанис да пристигне на тази страница и да изисква обяснение относно изпитите за глава?

   • По дяволите! Преодолей го.

  • Не, не е правописна грешка. Писателят просто използва често използвания по -кратък термин за manKIND.

 4. Като цяло добра статия, която отговаря адекватно на въпроса, поставен в заглавието, което почти със сигурност е основната причина хората да изберат да я прочетат на първо място. За първи отговор „janis“ предлагам, че ако ще бъдете дребни, поне се опитайте да го направите смешен; и не, повечето хора няма да намерят вашата марка сарказъм за смешна.

  • Чък - Много мъжествени мъже може да намерят разграничението за дребно, но някои женски мъже може да намерят за нечовешко да бъдат фино изключени от човечеството.

   Нашият език вече има вградена пристрастност към пола. Не е необходимо да се изостря от правописни грешки или недоразумения относно приетата употреба на думи. Джанис беше доста учтива в коментара си, а платените автори на статии, както и уебсайтовете, които ги публикуват, отговарят за проверката на граматиката и правописа на техния материал. Грешки се случват, да, но няма нищо лошо да предупредите писателя за тях, особено ако грешката изобщо се промени или отклони вниманието от съобщението.

   Въпреки това, това беше много полезна статия. От известно време се чудя по този въпрос. Утре ще направя компютърна томография Ще ви уведомя, Чък, ако разкрие някакви мозъчни тумори, които могат да обяснят защо съм толкова дребен и напрегнат по граматичните правила и езиковите пристрастия!

   • Сега, когато знаете, те не могат да ви таксуват за CT сканиране и след това CAT сканиране. Синът ми току-що премина рентгенови лъчи, CT и PET сканиране. $$$$$$! Сметките се наводняват.

    Сега неговата дама може да го използва за много голяма коледна украса, защото след ПЕТ сканирането той СВЕЕ (след всичко това облъчване плюс ядрената медицина). Трябва да внимаваме да не се натъкнем на него сега или той може да извади целия ни пощенски код.

    PS: Говорете за ужасен късмет. Маса от 9 см в бъбреците му е открита само 3 дни след като се е оженил. Това е с диаметър 5/8 ″ по -голям от бейзболната топка. По -късните тестове показват, че той няма никакви други видове рак. Никога не е пушил, много рядка бира, добра диета (новата съпруга е страхотна готвачка и добра майка за всички нас). Науката все още не знае какво причинява рак на бъбреците. Сигурен съм, че най -накрая направиха CT/CAT сканирането и особено PET сканирането.

    Успех на вас и вашите резултати от сканирането.

    • В тайван, ct сканирането е безплатно, ако открият аномалии в рентгена.

     • Така че лекарите в Тайван получават заплащане само ако те (ой) не забележат аномалия? В Тайван CT скенерите търсят аномалии. В Съветска Русия ви търсят аномалии!

   • Ники, надявам се всичко да е минало добре с твоята компютърна томография. Имах няколко, докато се лекувах от рак на пикочния мехур. Почакай там!

 5. Наистина е много трудно в този пълен с активност живот да слушам новини по телевизията, затова използвам само мрежата по тази причина и получавам най-актуалната информация.

 6. Яде издънки и листа. Четох „мъже“ и това не се промени на „човечество“, което би било правилно.

Вижте повече за: ,