Разлика между Covid и Long Covid или Post Covid

Covid е болестта, причинена от коронавирус Covid-19. Дългият Covid или след Covid е състоянието, при което симптомите на Covid или продължават след две седмици, или се връщат известно време след възстановяването.

Какво е Covid?

Определение:

Covid е бета коронавирусът, който е отговорен за настоящата пандемия от Covid-19.

Симптоми и усложнения:

Класическите симптоми на Covid-19 включват треска, чувство на умора, задух и суха кашлица. Най -тежкото заболяване се наблюдава при възрастни хора или хора със съпътстващи заболявания като диабет, сърдечни и белодробни заболявания; пациентите могат да развият пневмония и други органи като сърцето и бъбреците също могат да бъдат засегнати в тежки случаи на заболяване. Затлъстелите хора също имат по -тежко заболяване Covid. Заболяването може да доведе до продължителен синдром на Covid или смърт. Смъртността на случаите се оценява на около 3% в световен мащаб.

Причини и рискови фактори:

Covid-19 се причинява от вид бета коронавирус, който за първи път се е появил в човешката популация някъде през 2019 г. Рискът от заразяване с Covid се увеличава, ако работите в здравеопазването, занимавайки се със заразени хора. Близкият контакт със заразени индивиди като цяло увеличава риска от заразяване с вируса.

Диагноза:

Диагнозата може да бъде поставена чрез бърз тест, основан на принципите на молекулярната биология, при който се проверяват или антителата за вируса, или се търси генетичният материал на вируса.

Лечение и усложнения:

Няма лечение за Covid и хората се съветват да получат ваксината, където е налична, за да се предотврати заболяване. Лечението на болни индивиди е поддържащо и в някои случаи налага хоспитализация и добавяне на кислород. Някои антивирусни лекарства могат да бъдат полезни в случаи на тежко заболяване. Усложненията включват дълъг Covid или смърт.

Какво е Long Covid или Post Covid?

Определение:

Дълъг covid или post covid е, когато човек с covid не се възстанови в рамките на две седмици и продължава да има симптоми.

Симптоми:

Има няколко симптома, които могат да се появят, ако човек има пост -COVID, например болка в гърдите, главоболие, загуба на вкус и мирис, болезнени стави и мускули, болка в гърдите и сърцебиене. Освен това хората могат също да изпитват когнитивни проблеми, когато им е трудно да се концентрират.

Причини и рискови фактори:

Смята се, че дългият Covid се дължи на увреждане, причинено от масивна възпалителна реакция в организма при заразяване с вируса. Прогнозните модели показват, че хората, най -вероятно да развият пост -COVID, са жени и хора, които са по -възрастни или със затлъстяване.

Диагноза:

Post covid се диагностицира чрез продължаващото наличие на симптоми след две седмици или внезапно повторно появяване на симптомите, след като първоначалната инфекция изглежда е отзвучала.

Лечение и усложнения:

Лечението на дълъг COVID е до голяма степен симптоматично и лекарите са установили, че хората, които си почиват, могат да се възстановят по -добре и бавно да възобновят нормалните си дейности. Най -тежкото усложнение на дългия Covid е трайно белези на белодробната тъкан и увреждане на други органи в тялото.

Разлика между Covid и Long Covid или Post Covid?

Определение

Covid е коронавирусът, Covid-19, който причинява респираторни заболявания. Дългият Covid или пост Covid е, когато симптомите на Covid продължават дълго време или се повтарят след отзвучаване на първоначалната инфекция.

Симптоми

Треска, главоболие, суха кашлица, задух, загуба на миризма и загуба на вкус са всички често срещани симптоми на Covid. Загуба на обоняние и вкус, умора, главоболие и треска, гръдна болка, сърцебиене, болезнени стави, затруднено фокусиране и концентрация са симптоми на дълъг Covid.

Причини

Covid се причинява от определен вид коронавирус, един от бета коронавирусите. Дългият Covid или пост Covid е резултат от прекалено силен възпалителен отговор в организма.

Диагностика

Диагностицирането на Covid се извършва чрез използване на молекулярни тестове за търсене на антитела към вируса или търсене на нуклеинова киселина на вируса. Диагнозата на дългия Covid се поставя чрез отбелязване на симптомите и продължителността на заболяването.

Лечение

Възможностите за лечение на Covid включват даване на допълнителен кислород и използване на някои антивирусни лекарства в тежки случаи. Лечението за дълъг Covid е поддържащо и също се препоръчва почивка.

Усложнения

Covid може да доведе до Covid или дори до смърт. Дългият Covid може да доведе до белези на белите дробове и трайно увреждане на органите.

Таблица, сравняваща Covid и Long Covid или Post Covid

Резюме на Covid Vs. Long Covid или Post Covid

  • Covid е коронавирусната болест, причинена от Covid-19.
  • След Covid симптомите на Covid стават хронични или се появяват отново няколко седмици след възстановяването.

Дали инфекциите с COVID-19 имат дългосрочни ефекти?

При около 10% от пациентите Covid-19 продължава по-дълго от очакваното и може да настъпи дългосрочно увреждане на органите.

Какви са дългосрочните белодробни проблеми след Covid-19?

Тъй като вирусът Covid-19 засяга директно въздушните торбички в белите дробове, това може да доведе до белези и трайно увреждане, което компрометира способността за дишане.

Какви са някои известни прояви на състояния след COVID-19?

Пост-Covid-19 се проявява в редица симптоми, които може да са възникнали в началото на инфекцията или да се появят отново известно време след като първоначалната инфекция изглежда е отзвучала.

Какви са вариантите на Covid-19?

Открити са множество варианти, включително следните: вариант 20A.EU1 в Испания, вариант B.1.1.7 във Великобритания, B.1.351 в Южна Африка, B.1.617.2 в Индия и B.1.1.28 в Бразилия .

Колко време отнема да действа ваксината Covid?

Ще бъдат необходими поне 14 дни за изграждане на имунитет срещу Covid след получаване на ваксината, което би било две седмици след втората доза в случай на ваксина с две дози. Ако човек получи ваксина с единична доза, това ще стане две седмици след тази доза.

Какви са някои общи симптоми на синдрома след Covid?

Симптоми като изтощение, неврологични проблеми, сърдечни проблеми като сърцебиене и загуба на обоняние и вкус често се срещат при пациенти след Covid.

Какви са усложненията след Covid?

Въпреки че в някои случаи симптомите могат да продължат дълго време, най -сериозното усложнение е увреждане на органите, което не може да бъде отменено, включително необратими белези на белите дробове.

Вижте повече за: , ,