Разлика между Covid-19 и Coronavirus

Covid-19 е терминът, използван за описание на специфичен вирус, открит през 2019 г. Коронавирусът е терминът, използван за група вируси, които имат вид на корона и са от семейство Coronaviridae.

Какво е Covid-19?

Определение:

Covid-19 е името на новия коронавирус, който бе отбелязан за първи път в Ухан в Китай в края на 2019 г.

Държави, в които са възникнали случаи:

Болестта Covid-19 вече е класифицирана като пандемия от Световната здравна организация, тъй като се разпространи по целия свят. Първата страна, в която са регистрирани случаи, е Китай, но вирусната инфекция се е разпространила в световен мащаб до голяма степен поради пътуващи хора.

Вид причинено заболяване:

Covid-19 причинява необичаен тип пневмония, който значително компрометира способността на човек да диша. Симптомите, свързани с това, включват суха, а не мокра кашлица, висока температура и силна умора. Хората могат да се затруднят да дишат поради фиброза на белите дробове. Може да настъпи ARDS и в крайна сметка множествена органна недостатъчност и смърт.

Структурата на вируса:

Вирусът covid-9 има коронообразен вид с Е и М протеини на най-външната повърхност. Открити са и протеини, които помагат на вируса да се копира; тези полипептиди се наричат ​​nsp3 ADP рибоза фосфат, nsp15 ендонуклеаза и nsp9 репликаза.

Колко заразно и смъртоносно:

Вирусът covid-19 е известен като по-заразен от грипния вирус, но по-малко заразен от вируса на морбили. При оценка на степента на заразяване се използва символът R o . Това дава броя на случаите на инфекция, които първоначално могат да произхождат от един индивид, който е болен. В случая на covid-19 някои скорошни изследвания показват, че R o = 3,28. Това означава средно, че всеки човек може да предаде вируса на 3,28 други хора, а смъртността в момента е средно около 3,4% според СЗО, но това варира в зависимост от възрастовата група.

Какво е коронавирус?

Определение:

Коронавирусът е общ термин, използван за описване на група вируси от цялото семейство Coronaviridae, които всички имат определена морфология под формата на корона.

Държави, в които са възникнали случаи:

Коронавирусите причиняват заболявания при хора в различни страни по света. Докато SARS беше ограничено главно до Китай и MERS до Близкия изток, това не е така за Covid-19, който сега е пандемия.

Вид причинено заболяване:

Коронавирусите като цяло се срещат при няколко групи животни и обикновено причиняват някакъв вид респираторни заболявания. Заболявания като MERS и SARS, както и COVID-19 са причинени от някакъв вид коронавирус. Смята се също, че това са зоонозни заболявания, което означава, че вирусът е скочил от животински гостоприемник в хора и след това е настъпило предаване от човек на човек.

Структурата на вируса:

Всички коронавируси имат обвивка, обграждаща генетичния материал, РНК, на вируса. Има и шипове, направени от захари и мазнини, които стърчат от външната повърхност на плика.

Колко заразно и смъртоносно:

Степента на заразяване варира значително в зависимост от вида на засегнатия коронавирус . В някои случаи R o е около 3,00, но в други случаи R o достига до 8. Процентите на смъртност също варират от 3% при ТОРС до 34% при MERS.

Разлика между Covid-19 и Coronavirus?

Определение

Covid-19 е името на специфичен вид коронавирус , открит през 2019 г. Коронавирусът е името, използвано за описание на група вируси от семейство Coronaviridae.

Вид заболяване

Covid-19 причинява инфекция на долните дихателни пътища, което често води до пневмония. Коронавирусът може да причини заболяване, което варира от обикновена настинка до по -тежки респираторни инфекции като пневмония.

Колко заразно

Вирусът Covid-19 има R o = 3,28 към настоящия момент. Коронавирусите варират по заразност в зависимост от вида, с R o = 3,00 за SARS до R o = 3,28 за covid-19 до R o = 8,00 за MERS.

Колко смъртоносно

Смъртността от COVID-19 е около 3,4% към момента. Смъртността от коронавирус варира по вид от 3,4% при COVID-19 до 9,6% при ТОРС и до 34% при MERS.

Колко време за 1000 случая

Отнема около 48 дни, за да има 1000 случая на COVID-19 въз основа на настоящите данни. Има период от време за достигане на 1000 случая, като коронавирусите зависят от вида; отнема 48 дни при covid-19, 130 дни при SARS и 2,5 години при MERS.

Таблица, сравняваща Covid-19 и Coronavirus

Резюме на Covid-19 Vs. Коронавирус

  • Covid-19 е специфичен вид вирус, който е открит при хората едва през 2019 г.
  • Коронавирусът е името, използвано за повече от един вид вирус, който има коронообразна структура поради структурите на външната повърхност на вируса.
  • Смъртността от COVID-19 обикновено е около 3,4%, но варира в зависимост от възрастта, като по-възрастните индивиди са по-склонни да имат усложнения и да не оцелеят.
  • Видовете коронавирус включват Covid-19, MERS и SARS.
  • Коронавирусите се различават до голяма степен по това колко заразни и лесно се разпространяват и колко смъртоносни са.

Вижте повече за: ,