Разлика между коронавирус срещу грип срещу настинка срещу алергии

Коронавирусът се отнася до covid-19, който е нов вирус, който причинява дихателни проблеми. Грипът е вирус, който също причинява дихателни проблеми и се среща в различни щамове. Настинката се причинява от много различни вируси и обикновено е леко заболяване. Алергиите се причиняват от алергени от околната среда.

Какво е коронавирус?

Определение:

Коронавирусът, наричан още covid-19, е бетакоронавирусът, който причинява форма на респираторно заболяване, което особено засяга белите дробове.

Симптоми и предаване:

Основните симптоми на covid-19 са много висока температура и проблеми с гърдите, понякога водещи до проблеми с дишането. Болестта е силно заразна и се предава от човек на човек, но се подозира зооноза.

Смъртност:

Смъртността е около 10 пъти повече от сезонния грип и е по -лоша при хора на възраст над 70 години.

Диагностика и лечение:

Диагнозата се поставя чрез молекулен тест, но в момента се разработва и тест за антитела. Лечението е ограничено до поддържаща терапия, като допълнителен кислород и интравенозни течности.

Какво е грип?

Определение:

Грипът е вирусно заболяване, което се проявява сезонно и обикновено засяга горната и долната дихателна система.

Симптоми и предаване:

Грипните симптоми включват болки в тялото, главоболие, кашлица, треска, възпалено гърло и запушен нос. Той е заразен и хората лесно могат да се заразят с грип от болни индивиди.

Смъртност:

Смъртността от грип е около 1/10 от тази на covid-19, но тя не причина много хора да умират всяка година, особено най-младите и много стар. Смъртността обаче може да варира в зависимост от щама на грипа.

Лечение:

Лечението обикновено е симптоматично, но могат да се използват антибиотици, ако се подозира вторична бактериална инфекция.

Какво е студено?

Определение:

Настинката е вирусно заболяване, което засяга горните части на дихателната система, причинявайки краткотрайно заболяване, което обикновено преминава без проблеми.

Симптоми и предаване:

Симптомите на настинка включват хрема, задръстване в носната област, възпалено гърло и кашлица. Хората нямат треска с настинка, но тя е заразна и лесно преминава от един човек на друг.

Смъртност:

Хората обикновено не умират от настинка, освен ако нямат изключително слаба имунна система, какъвто е случаят с хората с ХИВ.

Диагностика и лечение:

Обикновено настинката се диагностицира въз основа на симптомите и липсата на треска или проблеми с гърдите.

Какво е алергия?

Определение:

Алергията е реакция към някакъв алерген в околната среда, като прашец, амброзия или дим.

Симптоми и предаване:

Някои общи признаци, че имате алергия, са червени, сълзящи и сърбящи очи, хрема, кихане и понякога обрив. Алергиите не са заразни и затова няма опасения да се разболеят другите.

Смъртност:

Умирането от алергии е доста рядко, но в някои случаи се случва анафилаксия, при която хората могат да умрат, но смъртта може да бъде избегната, ако носят EpiPen и могат да получат медицинска помощ навреме и да избегнат излагането на опасни алергени.

Диагностика и лечение:

Човек може да бъде диагностициран чрез различни тестове за алергия, а антихистамините могат да помогнат със симптомите. Най -добре е да се избягват опасни алергени поради риска от анафилаксия.

Разлика между коронавирус срещу грип срещу настинка срещу алергии

Определение

Коронавирусът е инфекция на долните дихателни пътища, причинена от COVID-19. Грипът е инфекция, причинена от грипния вирус. Настинката се причинява от много различни вируси. Алергиите са отговор на имунната система към алерген.

Причинител или агенти

Коронавирусът се причинява от вид бетакоронавирус. Грипът се причинява от грипния вирус от семейство Orthomyxoviridae. Настинката се причинява от много вируси, но най -често от риновирус. Алергиите се причиняват от алергени от околната среда.

Колко скоро се появяват симптомите

Симптомите на Covid-19 се проявяват от 2 до 14 дни след заразяването. Грипните симптоми се проявяват от 2 до 7 дни след заразяването. Симптомите на настинка се появяват след около 1 до 3 дни. Симптомите на алергия обикновено се проявяват веднага или в рамките на няколко часа след излагане.

Най -честите симптоми

Коронавирусът има симптоми на висока температура, суха кашлица и проблеми с дишането. Симптомите на грипа включват треска, болки в тялото, възпалено гърло, кашлица, запушен или хрема. Настинката има симптоми на възпалено гърло, запушен нос, кашлица, но няма температура. Симптомите на алергия включват зачервени, сърбящи водни очи и запушен или хрема, а понякога и обрив.

Ниво на заразност

Коронавирусът е много заразен, грипът и настинката също са заразни състояния, но не са толкова заразни, колкото COVID-19. Алергията не е заразно състояние.

Смъртност

Смъртността от COVID-19 е около 10 пъти по-висока от грипа, особено при възрастните хора. Грипът причинява някои смъртни случаи всяка година сред много стари и много млади. Настинката рядко причинява смърт. Смъртта от алергии е рядка, но може да се случи поради анафилаксия.

Таблица, сравняваща коронавирус срещу грип срещу настинка срещу алергии

Резюме на Coronavirus Vs. Грип срещу Cold Vs. Алергии

  • Коронавирусът, грипът и настинката са заболявания, причинени от вирус.
  • Коронавирусът, COVID-19, е най-заразното от тези респираторни заболявания и също така има най-високата смъртност.
  • Алергиите не се причиняват от вирус, а от екологични алергени.

Вижте повече за: , , ,