Разлика между коронавирус и туберкулоза

Коронавирусът е вирусна инфекция, причинена от COVID-19. Туберкулозата е бактериална инфекция, причинена от микобактерия.

Какво е коронавирус?

Определение:

Коронавирусът е инфекцията, причинена от вируса COVID-19; този вирус причинява глобална пандемия.

Симптоми:

Някои от най -ранните симптоми на коронавирус при хората са висока температура и суха кашлица. Вирусът може сериозно да компрометира способността на хората да дишат поради белодробно увреждане, което причинява. Много заразени индивиди не развиват симптоми или имат само леки симптоми.

Усложнения:

Въпреки това, в екстремни случаи на инфекция, вирусът причинява увреждане на органи, включително бъбреците и сърцето, и хората губят способността си да вкусят и миришат; изследователите са установили също, че пациентите с респираторен дистрес показват анормално съсирване на кръвта, причиняващо многоорганна недостатъчност, което често води до смърт.

Диагноза:

Диагнозата на коронавирус се прави или с RT-PCR тест, или с тест за антиген. RT-PCR тест се прави върху назален или устен тампон, взет от лицето, за което се смята, че е заразен.

Предаване:

Смята се, че COVID-19 първоначално е дошъл от животински гостоприемник и след това се е разпространил при хората. Предаването е най -високо при хора със симптоми, но сега учените знаят, че дори асимптоматичните хора могат да предадат болестта, което затруднява контрола.

Рискови фактори:

Хората с най -висок риск са тези, които живеят със и в близък контакт със заразени индивиди. Здравните работници, които лекуват такива пациенти, са особено изложени на висок риск от инфекция. Мъжките също са изложени на по -висок риск от жените. Хората със съпътстващи заболявания като диабет и сърдечни заболявания са изложени на повишен риск от тежко заболяване, ако са заразени.

Смъртност:

Смъртността на случаите изглежда варира в различните страни; например в Сингапур се изчислява на около 0,3%, докато в Италия се оценява на 7,2%. Голяма част от разликите в смъртността се дължат на вариации във възрастта, като по -възрастните индивиди са по -склонни да умрат след заразяване, а Италия има по -възрастно население.

Лечение:

Болкоуспокояващите могат да помогнат с дискомфорта и за някои хора може да е необходим допълнителен кислород. Няма консенсус относно това дали противовъзпалителните или имуносупресиращите лекарства са добър вариант. Изпитванията за ваксини са започнали и се смята, че стратегията за ваксинация ще бъде най -добрият вариант за контролиране на вируса.

Какво е туберкулоза?

Определение:

Туберкулозата е инфекция от организъм, наречена микобактерия, която най -често засяга белите дробове на човек. Болестта има тенденция да се проявява на три етапа, първична инфекция, латентна инфекция и след това активна инфекция.

Симптоми:

В активния стадий на заболяването симптомите могат да варират значително от леки до тежки. Дори когато е леко, заразеният може да загуби апетита си и да отслабне; те също често се чувстват много уморени. С влошаване на заболяването, човек изкашля храчки, които са зеленикави или жълтеникави; след като има значително увреждане на белите дробове, човек изкашля кръв. Индивидът може да има ниска степен на треска и задух. Фактът, че човекът кашля, може да го обърка, тъй като това също е симптом на коронавирус.

Усложнения:

Състоянието може да доведе до много усложнения, включително проблеми със ставите и гръбначния стълб, черния дроб и сърцето. Човек може да завърши със септичен шок, дихателна недостатъчност и смърт.

Диагноза:

Диагностицирането на туберкулоза (ТБ) може да се извърши чрез култивиране на бактериите и оцветяване, устойчиво на киселини. Днес за диагностициране на състоянието често се използват рентгенови снимки на гръдния кош и положителен туберкулинов кожен туберкулозен тест.

Предаване:

Предаването на туберкулоза до голяма степен се дължи на човек, който изхвърля бактерията на капчици, когато кашля, с други думи, когато те са симптоматични и имат активно заболяване. Дългият инкубационен период в сравнение с COVID-19 е една от причините, поради които туберкулозата се счита за по-малко инфекциозна и в резултат на това се предава на по-малко хора.

Рискови фактори:

Рисковите фактори включват контакт с хора, които имат активни случаи на туберкулоза; други лица с висок риск от туберкулоза включват тези с нарушена имунна система; например хора с ХИВ, които живеят там, където туберкулозата е разпространена. Съществува ваксина, ваксината Bacillus Calmette -Guérin, използвана за защита срещу туберкулоза; индивидите, които са имали BCG ваксина, имат известна защита от туберкулоза, особено разпространена туберкулоза.

Смъртност:

Смъртността от туберкулоза е около 10% от общите случаи, особено при индивиди, които вече са в отслабено състояние поради съпътстващи заболявания. Някои учени смятат, че смъртността на един случай намалява през последните години.

Лечение:

Лечението е антибиотичен режим, който трябва стриктно да се спазва, за да се избегне развитието на резистентност към антибиотици. Хората, които се разболяват често, се нуждаят от грижи в болнична обстановка.

Разлика между коронавирус и туберкулоза?

Определение

Коронавирусът е вирусна инфекция, която влияе неблагоприятно на белите дробове. Туберкулозата е бактериална инфекция, която причинява проблеми с белите дробове.

Причинител

Вирусът, наречен COVID-19, в семейството на вирусите Coronaviridae, е причината за коронавируса. Бактерията, наречена Mycobacterium tuberculosis , в семейството на бактериите Mycobacteriaceae, е причината за туберкулозата.

Инкубационен период

Инкубационният период за коронавирус е около две седмици. Инкубационният период за туберкулоза е между една и две години.

Предаване

Коронавирусът може да се предава, когато човек има симптоми, но и когато те са безсимптомни. Туберкулозата се предава на други, когато човек с туберкулоза проявява симптоми на инфекцията.

Диагностика

Коронавирусът се диагностицира чрез RT-PCR тест или тест за антиген. Туберкулозата се диагностицира чрез рентгенова снимка на гръдния кош и кожен туберкулинов тест.

Таблица, сравняваща коронавирус и туберкулоза

Резюме на Coronavirus Vs. Туберкулоза

  • Коронавирусът се причинява от вирус, който може да се разпространи дори преди човек да прояви симптоми.
  • И коронавирусът, и туберкулозата заразяват белите дробове, но инкубационното време на двете заболявания е доста различно и туберкулозата не се разпространява толкова бързо през популация.
  • Туберкулозата се причинява от бактерия и може да се лекува с антибиотици.
  • Налична е ваксина за предотвратяване на туберкулоза, докато в момента има клинични изпитвания за ваксина срещу COVID-19.

Коментарите са затворени.

Вижте повече за: ,