Разлика между коронавирус и испански грип

Коронавирусът или COVID-19 е настояща пандемия, при която респираторно заболяване засяга няколко души в много различни страни. Испанският грип беше пандемия, която се случи между 1918 и 1920 г. и причини смъртта на милиони хора.

Какво е коронавирус?

Определение:

Коронавирусът или COVID-19 е пандемия, при която вирусът причинява респираторни заболявания и води до смърт с по-висока честота от обичайния сезонен грип.

Генетика и произход на коронавируса:

Коронавирусът, COVID-19, изглежда се е появил първо в Китай, където вирусът се е преместил от животно на човек. Все още се водят спорове от кое животно гостоприемник е дошъл вирусът. Това е едноверижен РНК вирус, който има гликопротеини по най-външната повърхност; е установено, че е подобен на коронавирус SARS.

Симптоми и усложнения

Най-забележимите и очевидни симптоми на инфекцията с COVID-19 са висока температура заедно със суха кашлица. За съжаление, вирусът може да доведе до значително увреждане на белите дробове при някои хора, причинявайки големи проблеми с дишането. Това води до лошо оксидиране на кръвта, причинявайки множествена органна недостатъчност или сърдечни проблеми. Смъртността варира в зависимост от възрастта и здравословното състояние, но понякога младите здрави хора се поддават.

Диагноза:

RT-PCR тест може да се направи върху проба, получена от човек. Сега в някои страни има центрове за тестване на автомобили, където хората могат да се качат и да вземат проба за тестване. Тестът работи, като търси специфичния генетичен код на вируса, който след това потвърждава диагнозата.

Предаване:

Смята се, че коронавирусът, covid-19, е зооноза, която по невнимание се предава от някакъв животински гостоприемник на хора. Тогава настъпи предаване от човек на човек.

Рискови фактори и смъртност:

Рисковите фактори включват смесване със заразени индивиди, но отнема известно време, за да се проявят симптомите. Здравните работници също са изложени на висок риск, докато лекуват пациенти с COVID-19. Ето защо, когато е възможно, социалното дистанциране е въведено в много страни за намаляване на контакта между хората. Най -големите смъртни случаи са сред хората над 70 години и с други заболявания. Наличието на основни заболявания като диабет и сърдечни заболявания изглежда увеличава риска от усложнения и смърт от covid-19.

Лечение:

Симптомите се лекуват с болкоуспокояващи и в някои случаи индивидът може да се нуждае от течности поради дехидратация, причинена от треската, и допълнителен кислород поради белодробни проблеми. В много тежки случаи може да се наложи човек да бъде на вентилатор, за да подпомогне дишането.

Какво е испански грип?

Определение:

Испанският грип е вид грип, който се проявява от 1918 до 1920 г. и е пандемия, която причинява много смъртни случаи.

Генетика и произход на испанския грип:

Има много дебати откъде първоначално е дошъл този грип, но учените смятат, че е вероятно той да се е развил от подобни вируси на грип при бозайници, но е придобил гена на хемаглутинин НА от вид птица. Генът на НА влияе върху инфекциозността на грипните вируси, като им позволява да проникнат в клетките гостоприемници.

Симптоми и усложнения:

Симптомите включват възпалено гърло, болка в главата, кашлица, задръстване в носа, втрисане, болки в тялото, а понякога и стомашно -чревни разстройства като гадене и стомашно разстройство.

Диагноза:

Може да се направи тест за молекулярна биология, базиран на полимеразна верижна реакция, за да се потвърди този вирусен щам. Този тест работи, като търси действителните гени на вируса; отне много години, преди генетичната последователност на испанския грип да бъде открита от учени, които извличат тъкани от замразени трупове в тундрата.

Предаване:

Заболяването е зооноза, за която се смята, че първоначално е преминала от птици в хора, а по -късно е настъпило предаване от човек на човек.

Рискови фактори и смъртност:

Хората, изложени на най -голям риск от заболяване и смърт, са млади възрастни, особено при лица на възраст между 20 и 40 години. Вирусът обаче причини известна смърт при малки деца и възрастни хора, но беше най -смъртоносен при млади хора. Това беше необичайно в сравнение с повечето грипни щамове. Смята се, че пандемията е убила около 50 милиона души по света.

Лечение:

Лечението беше ограничено, когато настъпи пандемията и през онези дни нямаше ваксина срещу грип. Нямаше и антибиотици за лечение на допълнителни вторични заболявания, които се развиха, което може да е допринесло за високата смъртност.

Разлика между коронавирус и испански грип?

Определение

Пандемията от коронавирус е причинена от COVID-19, който е нов вирус, който е забелязан за първи път в Китай в края на 2019 г. Испанският грип е особено вирулентен грипен щам, който причинява пандемия от 1918 до 1920 г.

Място на произход

Коронавирусът, covid-19, се появи за първи път в град Ухан в Китай. Никой не знае със сигурност откъде е възникнал испанският грип.

Инкубационен период

Инкубацията с коронавирус може да бъде доста продължителна често от 11 дни до две седмици. Смята се, че инкубацията на испанския грип е била от 48 часа до една седмица.

Генетика и структура

В covid-19 коронавирусът е едноверижна РНК за генетичния материал и има гликопротеини на външната повърхност. Испанският грип е РНК вирус, който има НА гени, подобни на тези на птичи грип.

Смъртност

Смъртността от коронавирус е най -голяма сред хората, които са на възраст над 70 години или имат основен медицински проблем. Смъртността от испанския грип е най -голяма при хора на възраст между 20 и 40 години.

Таблица, сравняваща коронавирус и испански грип

Резюме на Coronavirus Vs. Испански грип

  • Коронавирусът и испанският грип са вируси, които са причинили пандемии.
  • Новият коронавирус, covid-19 и испанският грипен вирус са и двете РНК вируси, но имат други различни структури.
  • Covid-19 досега е причинил повече смърт сред възрастните хора, докато испанският грип е причинил повече смърт сред младите хора.

1 коментар

  1. испанският грип е от Канса

Вижте повече за: ,