Разлика между ХОББ и хрипове

Хрипове са един от симптомите, представени по време на обостряне на ХОББ. Следователно, познаването на признаците и симптомите на обостряне ще ви позволи да потърсите своевременно медицинско лечение и да помогне за намаляване на броя на хоспитализациите.

Какво е ХОББ ?

COPD (хронично о bstructive белодробна болест) е заболяване на белите дробове, характеризиращо се с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток на белите дробове. Възниква поради възпаление на белодробния паренхим и се причинява от вдишване на частици и газове.

ХОББ включва белодробен емфизем и хроничен бронхит.

Бронхитът е хроничен, когато пациентът е имал продуктивна кашлица в продължение на две последователни години в продължение на поне 3 месеца всяка година. При хроничен бронхит въздушният поток е ограничен поради стесняване на бронхиалния лумен. Стесняването е резултат от преструктуриране на стените на дихателните пътища.

Белодробният емфизем е хронично прогресиращо заболяване, при което тъканите, поддържащи функцията на белите дробове, се разрушават. Алвеолите се разширяват и не могат да извършват нормален газообмен.

Рисковите фактори, причиняващи ХОББ, са:

 • Пушене;
 • Замърсяване на въздуха;
 • Чести респираторни инфекции;
 • Продължително и интензивно излагане на вредни вещества;
 • Наследствен дефицит на алфа-1-антитрипсин;
 • Възраст;
 • Пол и др.

Повечето от пациентите с ХОББ са мъже, пушачи и над 40 години.

ХОББ протича с фази на подобрение и обостряне на състоянието на пациента.

Най -честите симптоми на ХОББ са храчки, задух, продуктивна кашлица, хрипове, болка и стягане в гърдите, намален физически капацитет. Симптомите присъстват дълго време и са склонни постепенно да се влошават. С напредването на болестта се появяват цианоза, объркване, главоболие, безсъние и т.н.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина, изследването и спирометрията.

Заболяването не може да бъде излекувано, но симптомите могат да бъдат контролирани до известна степен. Прекратяването на тютюнопушенето е ключов момент в лечението.

Кашлицата е защитен механизъм и не се препоръчва да се потиска. При обостряне на състоянието на пациента се предписват медикаменти, включително бронходилататори, секретагоги, лекарства против астма, антибиотици, кортикостероиди, противовъзпалителни средства и др. В случай на емфизем може да се наложи операция за намаляване на обема на белия дроб и белодробна трансплантация.

Какво е хрипове ?

Хриптенето е груб, висок свистещ звук, открит чрез слушане на белите дробове със стетоскоп. Възниква в резултат на натрупване на течност или липса на аерация на белите дробове. Има два вида хрипове - мокро и сухо.

Мокро хрипове се появяват, когато въздушният поток преминава през секрет в бронхите. Това създава мехурчета с различен размер. Звукът от пукането на мехурчетата се чува като мокро хриптене. Сухи хрипове се появяват, когато въздухът се върти в стеснени участъци на дихателните пътища.

Хрипове могат да възникнат при:

 • Заболявания на дихателната система - белодробен оток, хроничен бронхит, астма, белодробен абсцес, пневмония, белодробна фиброза, остър бронхит, интерстициална белодробна болест, респираторен дистрес синдром и др .;
 • Болести на кръвоносната система - застойна сърдечна недостатъчност;
 • Инфекциозни и паразитни заболявания - тежък сепсис, токсокароза, туберкулоза;
 • Външни причини - наранявания, отравяния и др .;
 • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации;
 • Болести на храносмилателната система - гастроезофагеален рефлукс и др.

Рисковите фактори за хрипове включват:

 • Наследствени фактори;
 • Алергии;
 • Рак на белия дроб;
 • Повишена експозиция на инфекции;
 • Текущо и минало пушене.

Диагностиката на хрипове започва с клинична картина и преглед. Може да се извърши пулсова оксиметрия. Различни други изследвания, като рентгенови лъчи, кръвни изследвания, ЕКГ, също могат да бъдат включени в диагностиката.

Лечението зависи от основното заболяване. Включва:

 • Противовъзпалителни лекарства за овладяване на възпалението;
 • Бързодействащи лекарства (бронходилататори) за отваряне на дихателните пътища.

Ако хрипове са свързани с продължително заболяване, могат да се предписват както противовъзпалителни, така и бързодействащи лекарства.

Разлика между ХОББ и хрипове

Определение

ХОББ: ХОББ е заболяване на белите дробове, характеризиращо се с частично или напълно необратимо ограничаване на въздушния поток по белите дробове.

Хриптене: Хриптенето е груб, висок свистещ звук, открит чрез слушане на белите дробове със стетоскоп.

Видове

ХОББ: ХОББ включва белодробен емфизем и хроничен бронхит.

Хрипове: Хъркането може да бъде мокро или сухо.

Причина

ХОББ: ХОББ възниква поради възпаление на белодробния паренхим и се причинява от вдишване на частици и газове.

Хрипове: Мокро хрипове се появяват, когато въздушният поток преминава през секрет в бронхите. Сухи хрипове се появяват, когато въздухът се върти в стеснени участъци на дихателните пътища.

Рискови фактори

ХОББ: Рисковите фактори, причиняващи ХОББ, са тютюнопушене, замърсяване на въздуха, чести респираторни инфекции, продължително и интензивно излагане на вредни вещества, наследствен дефицит на алфа-1-антитрипсин, възраст, пол и др.

Хрипове: Рисковите фактори, причиняващи хрипове, включват наследствени фактори, алергии, рак на белия дроб, повишена експозиция на инфекции, настоящо и минало пушене.

Симптоми

ХОББ: Симптомите на ХОББ са храчки, задух, продуктивна кашлица, хрипове, болка и стягане в гърдите, намален физически капацитет. С напредването на болестта се появяват цианоза, объркване, главоболие, безсъние и т.н.

Хриптене: Хриптенето е груб, висок свистящ звук в белите дробове.

Диагностика

ХОББ: Диагнозата на ХОББ се поставя въз основа на клиничната картина, изследването и спирометрията.

Хрипове: Хрипове могат да се чуят чрез стетоскоп.

Лечение

ХОББ: Лекарствата, предписани на пациенти с ХОББ, включват бронходилататори, секретагоги, лекарства против астма, антибиотици, кортикостероиди, противовъзпалителни лекарства и др. В случай на емфизем може да се наложи операция за намаляване на обема на белия дроб и белодробна трансплантация.

Хрипове: Лечението зависи от основното заболяване и включва противовъзпалителни лекарства и бронходилататори.

ХОББ срещу   Хрипове: Сравнителна диаграма

Обобщение на ХОББ срещу   Хрипове:

 • ХОББ е заболяване на белите дробове, характеризиращо се с частично или напълно необратимо ограничаване на въздушния поток по белите дробове.
 • Хриптенето е груб, висок свистещ звук, открит чрез слушане на белите дробове със стетоскоп. Това е един от симптомите, наблюдавани по време на ХОББ и обостряне на астмата.
 • ХОББ включва белодробен емфизем и хроничен бронхит. Хрипове могат да бъдат мокри или сухи.
 • ХОББ възниква поради възпаление на белодробния паренхим и се причинява от вдишване на частици и газове. Мокро хрипове се появяват, когато въздушният поток преминава през секрет в бронхите. Сухи хрипове се появяват, когато въздухът се върти в стеснени участъци на дихателните пътища.
 • Рисковите фактори, причиняващи ХОББ, са тютюнопушене, замърсяване на въздуха, чести респираторни инфекции, продължително и интензивно излагане на вредни вещества, наследствен дефицит на алфа-1-антитрипсин, възраст, пол и др. Рисковите фактори, причиняващи хрипове, включват наследствени фактори, алергии, белодробни заболявания рак, повишена експозиция на инфекции, настоящо и минало пушене.
 • Симптомите на ХОББ са храчки, задух, продуктивна кашлица, хрипове, болка и стягане в гърдите, намален физически капацитет. С прогресирането на заболяването се появяват цианоза, объркване, главоболие, безсъние и пр. Хриптенето е груб, свирен свистещ звук в белите дробове.
 • Диагнозата на ХОББ се поставя въз основа на клиничната картина, изследването и спирометрията. Хриповете могат да се чуят чрез стетоскоп.
 • Лекарствата, предписани на пациенти с ХОББ, включват бронходилататори, секретагоги, лекарства против астма, антибиотици, кортикостероиди, противовъзпалителни лекарства и др. В случай на емфизем може да се наложи операция за намаляване на обема на белия дроб и белодробна трансплантация. Лечението при хрипове зависи от основното заболяване и включва противовъзпалителни лекарства и бронходилататори.

Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте повече за: ,