Разлика между ХОББ и лечение на астма

Какво представлява лечението на ХОББ?

Лечението на ХОББ се ръководи от необходимостта да се контролират симптомите. Целта на лечението е:  

 • Предотвратяване на прогресирането на болестта;  
 • Облекчете симптомите;  
 • Подобряване на здравословното състояние на пациента;  
 • Предотвратяване/минимизиране и лечение на обострянията и усложненията;  
 • Подобряване на толерантността към физически дейности;  
 • Намалете смъртността.

При ХОББ е много важно да се намали експозицията на рискови фактори. Тези фактори включват тютюнев дим, излагане на работа, замърсяване на въздуха. Най -важното в случай на ХОББ е да се откажете от тютюнопушенето. Това може да помогне за предотвратяване на по -нататъшно увреждане на белите дробове и забавяне на прогресията на заболяването.  

Също така е важно да се избягват дразнители, които влошават симптомите, като замърсяване на въздуха, прах, химикали и т.н.  

При ХОББ се използват следните лекарства:

 • Дългодействащи бронходилататори-препарати от групата на метилксантат и дългодействащи бета2-рецепторни агонисти (теофилин, новилин, формотерол, салметерол), осигуряващи продължително разширяване на бронхиалното дърво.
 • Инхалаторни кортикостероиди - те са „златният стандарт“ при лечението на астма, но се използват и при ХОББ терапия. Въпреки широкото им използване, ползата от тези лекарства за ХОББ е противоречива. Те не забавят развитието на болестта, но намаляват честотата на обострянията и подобряват качеството на живот.
 • Секретагоги - добавят се при обостряне на болестта.  
 • Допълнително лечение - поради чести обостряния, дължащи се на вирусни и бактериални инфекции, трябва да се предпишат антибиотици. Ваксините могат да се използват за предотвратяване на някои респираторни инфекции.

Операцията е единственото окончателно лечение на ХОББ. Възможните хирургични процедури са операция за намаляване на обема на белия дроб и белодробна трансплантация.

ХОББ е прогресивно състояние, което обикновено се влошава с течение на времето. Белите дробове, увредени от ХОББ, не могат да се нормализират дори при лечение.

Какво представлява лечението на астма?

Лечението на астма се ръководи от необходимостта да се избягват/свеждат до минимум пристъпите на астма. Целта на лечението е:  

 • Предотвратяване на прогресирането на болестта;  
 • Облекчете симптомите;  
 • Подобряване на здравословното състояние на пациента;  
 • Предотвратяване/минимизиране и лечение на обострянията;  
 • Поддържайте функцията на белите дробове възможно най -близо до нормалното;  
 • Поддържайте нивата на физическа активност възможно най -близо до нормалните;
 • Предотвратяване на необратими ограничения на въздушния поток;  
 • Намалете смъртността.

Факторите, предизвикващи астматични пристъпи, могат да бъдат различни за всеки пациент. Пристъпите могат да бъдат предизвикани от домашни любимци, цветен прашец, прах и др. За пациенти с астма е много важно да се избягват личните им задействания.

Лекарствата, използвани при астма, са:

 • Инхалаторни кортикостероиди - „златният стандарт“ в лечението на астма. Те облекчават хроничното възпаление и потискат алергичната реакция. При тежки форми на астма, както и по време на тежък астматичен пристъп, те могат да се прилагат перорално или интравенозно.
 • Бронходилататори с продължително действие-препарати от групата на метилксантат и дългодействащи бета2-рецепторни агонисти (теофилин, новилин, формотерол, салметерол). Те осигуряват продължително разширяване на бронхиалното дърво и предотвратяват нощните пристъпи.
 • Антиалергични стабилизатори-използвани за профилактика на астматични пристъпи-Кромогликати, Кетотифен.
 • Левкотриенови антагонисти - сравнително нов клас лекарства, използвани при терапията на астма - Монтелукаст и др.
 • Допълнително лечение - лечение на предпоставките за появата на астма и нейните усложнения - антибиотици, муколитици, секретолитици, лечение на рефлуксна болест и др.

Съществува сравнително нова хирургична процедура, която може да се приложи за облекчаване на симптомите на астма. Нарича се бронхиална термопластика и се състои в намаляване на способността на някои мускули от дихателните пътища да се свиват, като ги изгарят.  

Астмата може да бъде добре контролирана с навременна диагноза и подходящо лечение. При децата е възможно да надраснат болестта с напредването на възрастта.

Разлика между ХОББ и лечение на астма

 1. Насочете се

Лечение на ХОББ: Лечението на ХОББ се ръководи от необходимостта да се контролират симптомите. Неговата цел е да предотврати прогресирането на заболяването, да облекчи симптомите, да подобри здравословното състояние на пациента, да предотврати/минимизира и лекува обострянията и усложненията, да подобри толерантността към физически дейности, да намали смъртността.

Лечение на астма: Лечението на астма се дължи на необходимостта от избягване/минимизиране на астматичните пристъпи. Неговата цел е да предотврати прогресирането на заболяването, да облекчи симптомите, да подобри здравословното състояние на пациента, да предотврати/минимизира и лекува обострянията, да поддържа функцията на белите дробове възможно най -близка до нормалната, да поддържа нивата на физическа активност възможно най -близо до възможно най -нормално, предотвратяване на необратими ограничения на въздушния поток, намаляване на смъртността.

 1. Поведение

Лечение на ХОББ: При ХОББ е важно да се намали експозицията на рискови фактори, включително тютюнев дим, излагане на работа, замърсяване на въздуха. Най -важното е да се откажете от пушенето.  

Лечение на астма: За пациенти с астма е важно да се избягват личните им причини.

 1. Лекарства

Лечение на ХОББ: Лекарствата, използвани при ХОББ, са дългодействащи бронходилататори, секретагоги, инхалаторни кортикостероиди, антибиотици и др. Ваксините могат да се използват за предотвратяване на някои респираторни инфекции.  

Лечение на астма: Лекарствата, използвани при астма, са инхалаторни кортикостероиди, дългодействащи бронходилататори, антиалергични стабилизатори, левкотриенови антагонисти, лекарства за лечение на предпоставките за появата на астма и нейните усложнения.

 1. Хирургия

Лечение на ХОББ: Операцията е единственото окончателно лечение на ХОББ. Възможните хирургични процедури са операция за намаляване на обема на белия дроб и белодробна трансплантация.

Лечение на астма: Може да се приложи бронхиална термопластика за облекчаване на симптомите на астма. Състои се в намаляване на способността на някои мускули от дихателните пътища да се свиват, като ги изгарят.  

 1. Прогнози

ХОББ Лечение: ХОББ е прогресивно състояние, което обикновено се влошава с течение на времето. Белите дробове, увредени от ХОББ, не могат да се нормализират дори при лечение.

Лечение на астма: Астмата може да бъде добре контролирана с навременна диагноза и подходящо лечение. Децата могат да надраснат болестта с напредването на възрастта.

Лечение на стихове с ХОББ Астма: Сравнителна таблица  

Обобщение на ХОББ срещу лечение на астма:  

 • Лечението на ХОББ се ръководи от необходимостта да се контролират симптомите. Неговата цел е да предотврати прогресирането на заболяването, да облекчи симптомите, да подобри здравословното състояние на пациента, да предотврати/минимизира и лекува обострянията и усложненията, да подобри толерантността към физически дейности, да намали смъртността.
 • Лечението на астма се води от необходимостта да се избягват/свеждат до минимум пристъпите на астма. Неговата цел е да предотврати прогресирането на заболяването, да облекчи симптомите, да подобри здравословното състояние на пациента, да предотврати/минимизира и лекува обострянията, да поддържа функцията на белите дробове възможно най -близо до нормалното, да поддържа нивата на физическа активност възможно най -близо до възможно най -нормално, предотвратяване на необратими ограничения на въздушния поток, намаляване на смъртността.
 • При ХОББ е важно да се намали експозицията на рискови фактори, при астма е важно да се избягват личните задействания.
 • Лекарствата, използвани при ХОББ, са дългодействащи бронходилататори, секретагоги, инхалаторни кортикостероиди, антибиотици и др. Ваксините могат да се използват за предотвратяване на някои респираторни инфекции. Лекарствата, използвани при астма, са инхалаторни кортикостероиди, дългодействащи бронходилататори, антиалергични стабилизатори, левкотриенови антагонисти, лекарства за лечение на предпоставките за появата на астма и нейните усложнения.
 • Инхалаторните кортикостероиди са „златният стандарт“ в лечението на астма. Те се използват и при ХОББ терапия, но с противоречиви резултати.  
 • Операцията е единственото окончателно лечение на ХОББ. Възможните хирургични процедури са операция за намаляване на обема на белия дроб и белодробна трансплантация. В случай на астма може да се приложи бронхиална термопластика.  
 • ХОББ е прогресивно състояние, което обикновено се влошава с течение на времето. Астмата може да бъде добре контролирана с навременна диагноза и подходящо лечение.

Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

1 коментар

 1. На 59 години съм и съм жена. Бях диагностициран преди няколко години с ХОББ и бях много уплашен! Моят белодробен тест показа 49% капацитет. След грип преди година, недостигът на въздух, кашлица и болки в гърдите продължиха дори след лечение с антибиотици. Пуша по две опаковки на ден в продължение на 36 години. Раждането без гръдна кост доведе до свиване на ребрата ми само на един сантиметър от гръбнака ми, което доведе до недоразвити бели дробове. На 34 години претърпях операция и тя беше оправена. За съжаление пушенето ми просто нанесе още повече увреждания на вече недоразвитите ми бели дробове. Проблемът беше, че обичам да пуша и не искам да се откажа! Опитах два пъти преди и почти полудя и не искам да преживявам това отново. Видях страха в очите на съпруга си и децата си, когато им казах за състоянието си, след което те започват сами да намират решение, за да помогнат за състоянието ми. Сега съм на 59 години, който диагностицирах емфизем на ХОББ, който знам, че е от годините ми на пушене . Започнах да пуша в училище, когато пушенето беше социално приемливо. Спомням си, когато пушенето беше разрешено в болниците. Тогава не беше известно колко опасни са цигарите за нас и изглеждаше, че всички пушат, но аз успях да се отърва от белодробното си състояние с ХОББ чрез помощта на тотална билкова основа, която съпругът ми купи, totalcureherbsfoundation. C om има правилната билкова формула за да ви помогне да се отървете и да поправите всички белодробни заболявания и да ви излекува напълно с техните естествени органични билки, той класира продукти на достъпни цени. Купете тези лекарства и получете генеричните лекарства, доставени в САЩ, Великобритания и Австралия. Иска ми се всеки, който започне да пуши в ранна възраст, да осъзнае какво в крайна сметка ще се случи с телата им, ако продължи този гнусен навик през целия си живот.

Вижте повече за: