Разлика между запек и газове

Запекът е, когато изпражненията не могат да се отделят редовно или се отделят само с трудности. Газът е, когато въздухът се натрупва в храносмилателния тракт.

Какво е запек?

Определение:

Запекът е състоянието, когато изпражненията са трудни за изхвърляне или не се отделят достатъчно често.

Симптоми:

Симптомите на запек включват липса на изхождане в рамките на поне три дни, преминаване на твърди изпражнения, подуване на корема. Друг симптом е усещането, че червата не се изпразват правилно. Хората също могат да почувстват болка в корема с увеличаване на запека.

Причини:

Причината за запек може да варира от това да не ядете достатъчно фибри до сериозен медицински проблем като запушване на червата или тумор в ректума или дебелото черво. Някои случаи на запек се дължат на проблеми с подвижността на дебелото черво, като например, които могат да възникнат при синдром на раздразнените черва (IBS), или поради нервни клетки, които липсват в дебелото черво, както се случва при болестта на Hirschsprung. Някои лекарства също могат да намалят времето за преминаване на дебелото черво, което означава, че преминаването на изпражненията през червата се забавя, причинявайки или утежнявайки запек при хората.

Диагноза:

Диагнозата на запек се основава на анамнезата на пациента. Понякога се използват рентгенови снимки с контраст за проверка на чревни запушвания. Може да се направи и ректален преглед и колоноскопия, за да се провери наличието на тумори на дебелото черво, които биха могли да причинят запек.

Лечение:

Възможностите за лечение на запек зависят от причината за състоянието. Наличието на тумор или друга физическа обструкция изисква хирургическа намеса. Функционалните проблеми могат да бъдат лекувани с медикаменти, като спазмолитици или слабителни. Лаксативи могат да бъдат или омекотители на изпражненията, или лекарства от стимулиращ тип. Омекотителите на изпражненията омекотяват изпражненията, улеснявайки преминаването, а лекарствата от стимулант стимулират мускулите на червата да се свиват, така че да изтласкват изпражненията.

Усложнения:

Запекът е честа причина за хемороиди, които са подути вени от външната или вътрешната страна на аналния канал. Те могат да бъдат болезнени и да кървят. Анална фисура, която е, когато аналният канал се разкъсва, също може да възникне поради напрежение от запек. Изпражненията могат да настъпят там, където изпражненията се втвърдяват и не могат да бъдат преминати, което изисква медицинска намеса.

Какво е газ?

Определение:

Терминът газ се използва за обозначаване на въздух, който се произвежда в храносмилателния тракт и който се изпуска от тялото.

Симптоми:

Нормално е хората да произвеждат и преминават газ, но твърде много създава проблеми. Човек, който има излишни газове в чревния тракт, често произвежда метеоризъм и може също да оригне. Коремът също често се подува и човек се чувства подут. Излишните количества задържан газ могат да бъдат болезнени. Запекът може да влоши газовите проблеми, тъй като е по -трудно да се изхвърли газ, когато човек е запек. Всъщност запекът и газовете често са свързани проблеми, свързани с храносмилателни проблеми.

Причини:

Газовете обикновено се произвеждат в храносмилателната система в резултат на бактериална ферментация на храната. Излишъкът от газ обаче може да се получи, когато човек яде трудно смилаема храна като боб или кръстоцветни зеленчуци като зеле или ако има разстройство на храносмилателната система. Газът може да бъде проблем след колоноскопия, тъй като по време на процедурата въздухът често се отделя умишлено в дебелото черво. Хората често несъзнателно поглъщат въздух, което може да предизвика газове, което води до оригване. Пиенето на газирани напитки също увеличава газовете в стомаха.

Диагноза:

Диагнозата се основава на това, че пациентът се оплаква от проблема или лекар отбелязва симптомите. Непропускането на газ е лош знак, тъй като може да показва препятствие, поради което трябва да се вземе внимателна история.

Лечение:

Промяната в диетата, при която се елиминират храни, произвеждащи газ, може да помогне, а понякога приемането на ензими и пробиотици подобрява храносмилането на тези проблемни храни. Понякога пробиотиците са полезни за възстановяване на баланса на бактериите в червата, което помага при газове. Избягването на пиенето на газирани напитки също е полезно за намаляване на газовете в стомаха. Капсулите с въглен или лекарства като симетикон могат да помогнат за намаляване на натрупването на газове в червата. Лечението на основно храносмилателно разстройство като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) също може да намали производството на газ.

Усложнения:

Газът не води до медицински усложнения, при условие че се предава. Човекът може да е склонен да се изолира социално, за да избегне срам, и може да му е трудно да яде определени храни, с които други хора нямат проблем.

Разлика между запек и газове?

Определение

Запекът е невъзможността за отделяне на изпражненията или изпражненията рядко. Газът е образуването и изхвърлянето на излишния въздух от храносмилателния тракт.

Симптоми

Подуване на корема, твърди изпражнения, усещане, че червата не са изпразнени, и болка са всички симптоми на запек. Подуване на корема, метеоризъм, оригване и болка са симптоми на газове.

Причини

Запекът може да бъде причинен от храносмилателни разстройства като IBS, нездравословно хранене с твърде малко фибри в диетата или от болест на Hirschsprung. Газовете могат да бъдат причинени от процедура на колоноскопия, храносмилателни разстройства, преглъщане на твърде много въздух, пиене на газирани напитки и ядене на определени храни.

Диагностика

Диагнозата на запек е чрез физически преглед заедно с анамнезата на пациента; Понякога се правят рентгенови лъчи, ректален преглед и колоноскопия. Газовете се диагностицират чрез физически преглед и анамнеза на пациента.

Лечение

Слабителните, увеличаването на количеството фибри в диетата и операцията (ако има тумор или запушване) са възможности за лечение на запек. Лекарствата, съдържащи симетикон, капсули с въглен, промяна в диетата и пиене на газирани напитки, са възможности за лечение на газове.

Таблица, сравняваща запек и газове

Резюме на запек Vs. Газ

  • Запекът и газовете са проблеми, свързани с храносмилателната система.
  • Запекът и газовете са свързани, като запекът влошава проблемите с газовете.
  • Храносмилателните разстройства могат да причинят появата на газове и запек.

Вижте повече за: ,