Разлика между запек и спазми

Запекът се определя като изхождане с честота не повече от три пъти седмично, с необходимост от напрежение и твърда консистенция на фекалната маса. Крампът е внезапно краткосрочно неволно спазматично свиване на мускул/група мускули, понякога със силна болка.

В резултат на запек могат да се появят спазми в корема. В този случай спазмите се дължат на трудното преминаване на твърди фекални маси през крайните участъци на стомашно -чревния тракт.

Какво е запек?

Запекът е сравнително често срещан проблем, дефиниран като изхождане с честота не повече от три пъти седмично, с необходимост от напрежение и усещане за твърда консистенция на фекалната маса. В зависимост от етиологията се дели на първичен (функционален) запек и вторичен запек. Първичният запек е най -често срещаният в клиничната практика и се провокира от диетични особености, нездравословни навици, заседнал начин на живот и пр. Вторичният запек обикновено се свързва с подлежащи метаболитни нарушения, запушване на стомашно -чревния тракт, странични ефекти от приема на лекарства и т.н.

Най -често запекът е резултат от диета с ограничени фибри и течности, прекомерна консумация на кафе, чай, алкохол.

Някои лекарства могат да нарушат чревната подвижност чрез различни механизми. Такива лекарства са препарати, съдържащи желязо, лекарства с алуминиеви и калциеви соли, намаляващи стомашната киселинност, блокери на калциевите канали, хронична злоупотреба с лаксативи, психотропни лекарства, антидепресанти, опиоиди.

Системните заболявания, водещи до запек, са хипотиреоидизъм, състояния, водещи до хиперкалциемия, хипокалиемия, някои неврологични заболявания като диабетна автономна невропатия, болест на Паркинсон, множествена склероза, травми или заболявания на мозъка и гръбначния мозък. Болестите на съединителната тъкан, засягащи чревната стена, влошават подвижността - амилоидоза, склеродермия. Системните инфекции, както и инфекции или други остри усложнения в коремната кухина (кървене, перфорация на кухи коремни органи, панкреатит и др.), Също могат да блокират перисталтиката и да причинят подостър запек.

Диетата и приемът на течности са от решаващо значение за повечето пациенти със запек. Богатите на целулоза храни помагат за чревната перисталтика и правилната консистенция на фекалната маса. Приемът на вода поддържа функцията на всички жлези с екзокринна секреция, включително жлезите в чревната стена. Кафето, някои видове чай и алкохолът имат дехидратиращ ефект и прекомерната консумация може да се влоши, ако не доведе до запек. Заседналият начин на живот потиска метаболизма като цяло и един от многото му недостатъци е промяната в перисталтиката.

Общите мерки срещу запек са диета, богата на фибри, прием на течности и физическа активност. Те не се отнасят до момент на дискомфорт, а са по -скоро здравословен начин на живот. При лечението на хроничен запек се използват няколко вида лекарства - пълнители, омекотители, лубриканти, слабителни, прокинетици. Хирургичното лечение е показано в редки случаи - когато етиологията е свързана с чревна обструкция или други остри заболявания, изискващи операция.

Какво е крампинг?

Внезапното неволно краткосрочно спазматично свиване на мускул/група мускули, понякога със силна болка, се нарича спазъм. Спазмите са относително чести и могат да възникнат както в скелетните, така и в гладките мускули. Коремните спазми са състояния, характеризиращи се с мускулни спазми в корема, придружени от болка. Причините могат да бъдат общи за всички или специфични за жени, мъже, деца и възрастни хора.

Коремни спазми могат да възникнат поради:

 • Заболявания на храносмилателната система - запек, диария, гастроентерит, синдром на раздразнените черва, непоносимост към лактоза, хроничен язвен колит, чревна обструкция, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, дехидратация, болест на Crohn;
 • Болести на репродуктивната система - дисменорея, ендометриоза;
 • Бременност, раждане, спонтанен аборт, извънматочна бременност;
 • Инфекциозни и паразитни заболявания - инфекция с кампилобактер, дизентерия;
 • Болести на кръвта, кръвотворните органи и индивидуални нарушения, включващи имунния механизъм-склеродермия;
 • Болести на нервната система - периферна невропатия;
 • Болести на ендокринната система, хранителни разстройства и метаболитни нарушения - хипотиреоидизъм, хиперкалиемия, хиперкалциемия, хипермагнезиемия, хипонатриемия, хипокалиемия, хипогликемия, хипокалциемия, диабетна кетоацидоза;
 • Странични ефекти от лекарства;
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - отравяне с олово, топлинен удар, алергична реакция, анафилактичен шок;
 • Уремия, тетания.

Придружаващите коремни спазми симптоми се проявяват в различни комбинации, с различна интензивност. На първо място, тези симптоми включват силна болка с постоянен или периодичен характер. Болката може да бъде тъпа или остра, с различна интензивност. Коремните спазми също могат да бъдат придружени от гадене и повръщане, задух, отразена болка в перинеума, гръдния кош, по -малко врата и рамото, изпотяване и т.н.

Лечението зависи от диагнозата и причините за спазмите. По принцип лечението включва използването на болкоуспокояващи за облекчаване на болката, антибактериални и антиеметични лекарства, терапевтична диета. В някои случаи консервативното лечение е недостатъчно и може да се наложи операция.

Разлика между запек и спазми

Определение

Запек: Запекът е изхождане с честота не повече от три пъти седмично, с необходимост от напрежение и усещане за твърда консистенция на фекалната маса.

Спазми: Внезапно неволно краткосрочно спазматично свиване на мускул/група мускули, понякога със силна болка, се нарича спазъм.

Видове

Запек: В зависимост от етиологията, запекът се разделя на първичен (функционален) и вторичен.

Спазми: В зависимост от засегнатите мускули, спазмите могат да бъдат спазми на скелетните мускули или спазми на гладки мускули.

Етиология

Запек: Първичният запек се провокира от диетични особености, нездравословни навици, заседнал начин на живот и пр. Вторичният запек обикновено се свързва с подлежащи метаболитни нарушения, запушване на стомашно -чревния тракт, странични ефекти от приема на лекарства и т.н.

Спазми: Коремните спазми могат да възникнат поради заболявания на храносмилателната система (включително запек), заболявания на репродуктивната система, бременност, раждане, спонтанен аборт, извънматочна бременност, инфекциозни и паразитни заболявания, заболявания на кръвта и кръвотворните органи, заболявания на нервната система система, странични ефекти от лекарства и др.

Лечение

Запек: В зависимост от етиологията лечението може да включва диета, богата на фибри, прием на течности и физическа активност, обемисти лекарства, омекотители, лубриканти, слабителни, прокинетици. В редки случаи е показано хирургично лечение.

Спазми: В зависимост от етиологията лечението може да включва болкоуспокояващи, антибактериални и антиеметични лекарства, терапевтична диета. В някои случаи може да се наложи операция.

Запек срещу спазми

Резюме:

 • Запекът е изхождане с честота не повече от три пъти седмично, с необходимост от напрежение и усещане за твърда консистенция на фекалната маса.
 • Внезапно неволно краткотрайно спазматично свиване на мускул/група мускули, понякога със силна болка, се нарича спазъм.
 • В резултат на запек могат да се появят спазми в корема. В този случай спазмите се дължат на трудното преминаване на твърди фекални маси през крайните участъци на стомашно -чревния тракт.
 • В зависимост от етиологията, запекът се разделя на първичен (функционален) и вторичен. В зависимост от засегнатите мускули, спазмите могат да бъдат спазми на скелетните мускули или спазми на гладки мускули.
 • Първичният запек се провокира от диетични особености, нездравословни навици, заседнал начин на живот и пр. Вторичният запек обикновено се свързва с подлежащи метаболитни нарушения, запушване на стомашно -чревния тракт, странични ефекти от приема на лекарства и пр. Коремни спазми могат да възникнат поради заболявания на храносмилателната система (вкл. запек), заболявания на репродуктивната система, бременност, раждане, спонтанен аборт, извънматочна бременност, инфекциозни и паразитни заболявания, странични ефекти от лекарства и др.
 • В зависимост от етиологията, лечението на запек може да включва диета, богата на фибри, прием на течности и физическа активност, групиращи лекарства, омекотители, лубриканти, слабителни, прокинетици. Лечението със спазми може да включва болкоуспокояващи, антибактериални и антиеметични лекарства, терапевтична диета.

Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте повече за: ,