Разлика между колагеновия протеин и суроватката

Необходимостта от по-добро здраве доведе до появата на различни добавки, включително минерали, растителни продукти, витамини, ензими, аминокиселини и билки, които доставят на организма така необходимите хранителни вещества. Те се предлагат в различни форми, включително прахове, капсули, таблетки, енергийни барове, както и напитки. Примерите за добавки включват суроватка, желязо, колагенов протеин, калций, куркума, витамини и чесън, само за да назовем само няколко. Докато добавките се използват за допълване на хранителни вещества, които може да не са получени от храната, те имат различни различия, особено в източника, както и в специфичните хранителни вещества, които осигуряват.

Какво представлява колагеновият протеин?

Като един от основните и често срещани сложни протеини в тялото, включително мускули, кости, сухожилия, храносмилателната система и кожата. Колагенът е основното хранително вещество при регенерацията на телесните тъкани, заместването на мъртвите кожни клетки, като същевременно укрепва кожата и придава еластичност. Намира се естествено в костен бульон, но също така се допълва под формата на протеинови прахове. Колагеновият прах съдържа осем от деветте незаменими аминокиселини глутамин, пролин и глицин, които намаляват дегенерацията и подпомагат здравето на червата.

Колагенът има много изброени ползи, включително;

 • Развитие на мускулите
 • Повишава здравето на червата
 • Повишава бързото възстановяване след тренировка
 • Отличен за здравето на ставите и кожата
 • Подобрява метаболизма в покой

Въпреки че колагеновият протеин е невероятна добавка, той се свързва с хиперкалциемия, което е състояние, при което тялото има излишък от калций. Това обаче е по-често при добавките от колаген на морска основа поради високите им нива на калций.

Какво е Whey ?

Това е сложен водоразтворим протеин, получен от мляко. Той е пълноценен протеин с всичките девет незаменими аминокиселини и е с ниско съдържание на лактоза. Той също така съдържа алфа-лакталбумин, бета-лактоглобулин, говежди серумен албумин, както и имуноглобини.

Суроватката има различни ползи за здравето, включително;

 • Изгражда мускули
 • Изгаряне на мазнини
 • Повишен метаболизъм
 • Той съдържа всичките девет незаменими аминокиселини
 • Контролира апетита

Прилики между колагеновия протеин и суроватката

 • И двата са протеини, налични в хранителни продукти, както и под формата на добавки

Разлики между колагеновия протеин и суроватката

Определение

Колагеновият протеин е основният и често срещан структурен протеин в организма, включително мускулите, костите, сухожилията, храносмилателната система и кожата. От друга страна, суроватката е сложен водоразтворим протеин, получен от млякото.

Източник

Докато колагеновият протеин се получава от кожи, животински хрущяли и кости, суроватката се получава от мляко.

Функция

Сред функциите на колагеновия протеин са развитието на мускулите, повишаване на здравето на червата, ускоряване на бързото възстановяване след тренировка, здравето на ставите и кожата и подобряване на скоростта на метаболизма в покой. От друга страна, някои ползи, свързани със суроватката, включват изграждане на мускули, изгаряне на мазнини , повишен метаболизъм и контролиране на апетита.

Аминокиселини

Докато колагеновият протеин съдържа само осем от деветте незаменими аминокиселини, суроватката съдържа всичките девет незаменими аминокиселини.

Колагенов протеин срещу суроватка: Таблица за сравнение

Обобщение на колагеновия протеин срещу суроватката

И колагеновият протеин, и суроватката са протеинови добавки. Колагеновият протеин обаче е основният и често срещан структурен протеин в тялото, включително мускулите, костите, сухожилията, храносмилателната система и кожата и се състои само от осем от деветте незаменими аминокиселини. От друга страна, суроватката е сложен водоразтворим протеин, получен от млякото и съдържа всичките девет незаменими аминокиселини. И двете са чудесни добавки за здравето на хората. Трябва обаче да се внимава, тъй като те са свързани с различни странични ефекти.

Вижте повече за: ,