Разлика между настинки и алергии

Настинки срещу алергии

Алергиите и настинките са две различни състояния, които произхождат от различни причини. Хората почти винаги си разменят двете условия помежду си. Това е разбираема грешка, тъй като двете условия са доста сходни.

Настинките се причиняват от множество вируси. Когато един вирус попадне в тялото на пациента, имунната система се активира, за да атакува този микроорганизъм. Някои от резултатите от тази имунна реакция са класическите прояви на това състояние, като кашлица и задръствания. Патогенът, който причинява това състояние, е инфекциозен и в същото време заразен. Пациентът може да ги хване, когато засегнатото лице кашля, киха или се ръкува с друго лице. След няколко дни имунната система атакува и унищожава вируса и пациентът престава да има прояви.

Алергията се причинява от много чувствителна имунна система. В някои случаи тялото може да реагира на погрешно безвредни предмети, като цветен прашец и мухъл, и да атакува собствените си системи поради излагането на вещества, наречени „алергени“. Тялото освобождава определени химикали или вещества като хистамин, точно както прави имунната система, когато се бори с вирусите, причиняващи настинка. Този отговор може да причини възпаление в носните пътища, хрема, кихане и кашлица. Алергията не е заразна, въпреки че някои пациенти могат да наследят тенденция да я имат.

Разликите между алергии и настинки са донякъде различни. Различните характеристики на тези две условия се различават помежду си. Продължителността на настинката е от 3 до 14 дни, докато алергията може да продължи, докато пациентът е изложен на определен алерген. Настинките обикновено се появяват най -често през зимата, но евентуално могат да се появят по всяко време. От друга страна, алергия може да се появи по всяко време на годината, въпреки че честотата на някои алергии е сезонна. Проявите на настинки могат да започнат след няколко дни след заразяването с патогена. Проявите на алергия могат да започнат веднага след излагането на алергени.

Проявите на тези две условия също се различават един от друг. Симптомите на настинка често включват: кашлица, възпалено гърло и запушен или хрема. Болки и умора понякога се появяват заедно с настинки. Воднисти, сърбящи очи и треска рядко се срещат при това състояние. Симптомите на алергии често включват сълзене, сърбеж в очите и запушен или хрема. Кашлица, възпалено гърло и умора понякога могат да бъдат проявени от пациент с алергия. Болки и треска никога не се появяват при пациенти с това състояние.

Поради произхода на алергиите и настинките, проявите са доста различни. Предотвратяването на тези симптоми се нуждае от различни стратегии. За да се предотвратят проявите на алергия, пациентът трябва да избягва вещества, към които е алергичен, или алергени. Ако пациентът е алергичен към мухъл, той трябва да избягва излагането на това вещество. Честите алергени са: цветен прашец, пърхот на животни , хлебарки, плесени и акари. За да се предотвратят прояви на настинка, пациентът трябва да спре вируса, който причинява настинки, да попадне в неговата система. Избягвайте настинки, особено на обществени места. Измивайте ръцете често. За да се грижите за други хора, постоянно покривайте носа и устата си, когато кашляте и кихате.

Резюме:

1. Продължителността на настинката е от 3 до 14 дни, докато алергията може да продължи толкова дълго, колкото пациентът е изложен на определен алерген.

2. Настинките обикновено се появяват най -често през зимата, но евентуално могат да се появят по всяко време. От друга страна, алергия може да се появи по всяко време на годината, въпреки че честотата на някои алергии е сезонна.

3. Проявите на настинки могат да започнат след няколко дни след заразяването с патогена. Проявите на алергия могат да започнат веднага след излагането на алергени.

4. Симптомите на настинка често включват: кашлица, възпалено гърло и запушен или хрема. Симптомите на алергии често включват сълзене, сърбеж в очите и запушен или хрема.

5. Болки и умора понякога се появяват заедно с настинки. Кашлица, възпалено гърло и умора понякога могат да бъдат проявени от пациент с алергии.

6. Воднисти, сърбящи очи и треска рядко се появяват при настинки. Болки и треска никога не се появяват при пациенти с алергии.

Последни публикации от golden ( виж всички )

Вижте повече за: