Разлика между хламидия и херпес

Какво е хламидия и херпес?

И двете заболявания са инфекции, предавани по полов път. Хламидията обаче се причинява от бактерии, известни като Chlamydia trachomatis, а херпесът се причинява от вирус, известен като вирус на херпес симплекс.

Хламидия

Хламидия се открива във вагиналните течности и заразената сперма. Това е ППИ (полово предавана инфекция), която се прехвърля от бременна жена към нейното неродено бебе, чрез секс без защита (презерватив) или чрез споделяне на секс играчки с партньор, който е заразен с хламидия (дори ако няма симптоми).

Херпес

Често предавани по полов път болести (инфекции, предавани по полов път), белязани от генитална болка и рани. Това е самодиагностициран генитален херпес, който се разпространява чрез сексуален контакт и в случай, че състоянието е хронично, може да продължи много дълго в ушите или дори да бъде през целия живот. Лечението обикновено помага, но това медицинско състояние не може да бъде излекувано.

Разлика между хламидия и херпес

Определение

Хламидия

Хламидията е често срещана инфекция, предавана по полов път, която може да не проявява никакви симптоми. Той присъства в заразената сперма и вагиналните течности

Херпес

Херпесът е често срещана полово предавана инфекция (ППИ), белязана от рани и генитална болка. Той се разпространява чрез контакт с кожата по време на анален, вагинален или орален секс.

Симптоми

Хламидия

 • Усещане за парене по време на пикаене
 • Болка по време на полов акт
 • Нежни или подути тестиси
 • Кървене и зацапване между месечните периоди
 • Силна миризма във вагиналния секрет
 • Ненормално (жълтеникаво) вагинално течение при жените
 • Болка в долната част на корема.
 • Гной или водно/млечно отделяне от пениса при мъжете

Херпес

 • Червени, напукани или сурови участъци около гениталиите без изтръпване, сърбеж или болка
 • Дразнене и сърбеж около аналната област или гениталиите
 • Болка в гърба
 • Грипоподобни симптоми, включително умора, треска и подути лимфни възли
 • Главоболие
 • Малки мехурчета, които причиняват болезнени рани след отваряне. Те обикновено могат да се видят в ректалните области, бедрата, задните части и върху или около гениталиите (пенис или вагина). Рядко могат да се появят някои мехури вътре в уретрата - урината от тръбата преминава през на излизане от тялото ви.
 • Болка и трудности при пикаене над раните - типичен проблем, особено при жените.

Причини

Хламидия

Хламидията се причинява от незащитен орален, вагинален или анален секс с човек. Гениталният контакт също преминава върху хламидия. Тъй като инфекцията не показва симптоми при поне седемдесет процента от носителите, индивидите, пренасящи инфекцията, могат да я предадат на своите сексуални партньори, без да знаят, че са заразени.

Инфекцията се причинява от бактерията Chlamydia trachomatis ( C. trachomatis ).

Херпес

Вирусът на херпес симплекс, наричан още HSV, е инфекция, която е причина за херпес. Инфекцията засяга различни части на тялото, като гениталиите или устата. Има 2 вида HSV.

 • HSV-1 Този вирус причинява устен херпес чрез ранички по кожата, устни секрети, целувка, споделяне на балсам за устни, споделяне на четки за зъби или яде от едни и същи прибори и симптоми са мехури по лицето и устата и студени рани.
 • HSV-2-Този вирус причинява генитален херпес, човек се заразява с херпесна инфекция тип 2 чрез сексуален контакт с някой, който има генитална HSV-2 инфекция.

Диагностика

Хламидия

Диагностиката и скринингът на хламидия са сравнително прости. Някои тестове включват:

 • Тест за урина - Проба от урина се тества в лабораторията, за да се установи наличието на тази ППИ.
 • Тампон - В случай на жени, лекарят взема тампон от секрета от шийката на матката за изследване на антигени или изследване на култура . Това става чрез рутинен Pap тест. Някои жени предпочитат сами да намазват вагините си, което е потвърдено като диагностично средство, подобно на тампоните, получени от лекаря.

В случай на мъже, лекарят поставя тънък тампон в края на пениса, за да вземе проба от уретрата, за да провери тази инфекция.

Херпес

 • Тест за вирусна култура - тъкан от рана се взема за изследване в лаборатория.
 • Тест за полимеразна верижна реакция (PCR) - Взема се тъкан от възпалена или гръбначна течност или кръвна проба и се копира ДНК. ДНК се тества за определяне на инфекцията от HSV.
 • Кръвен тест - Кръвна проба се тества, за да се определи наличието на HSV антитела за откриване на минала херпесна инфекция.

Лечение

Хламидия

Перорални антибиотици, обикновено азитромицин (Zithromax) или доксициклин. Жените с тежка инфекция може да се нуждаят от интравенозни антибиотици (лекарства, прилагани чрез вена), хоспитализация и болкоуспокояващи.

Необходимо е пациентите да бъдат тествани отново след 3 месеца веднъж след прием на антибиотици, за да се гарантира, че инфекцията е излекувана. Не правете полов акт, докато вие и вашият партньор не сте освободени от това инфекциозно заболяване.

Херпес

Лечението може да включва антивирусни лекарства като валацикловир или ацикловир. За болка и облекчаване на симптомите на херпес - аспирин, ацетаминофен или ибупрофен, могат да бъдат полезни. Лекарите дори препоръчват накисването на засегнатата област в топла вода.

Резюме на хламидия срещу херпес

Точките на разлика между хламидия и херпес са обобщени по -долу:

5 коментара

 1. Аз страдам от смъртоносна болест (HERPES) през последните 3 години, бях похарчил много пари, прехвърляйки се от едно място на друго, от църкви до църкви, болниците бяха моят дом всеки ден. Постоянните проверки са ми хоби чак до този верен ден, търсих в интернет, видях свидетелство за това как Robinson.buckler помогна на някого да излекува болестта си от HERPES, бързо копирах имейла му, който е ([email protected] yahoo Com отидете на медицински преглед след няколко дни след употребата на билковия лек, ето, бях свободен от смъртоносната болест, той ме помоли само да публикувам свидетелството по целия свят, вярно го правя сега, моля братя и сестри, той е страхотен, .

 2. От последните две години страдам от херпес и съм преминал през много различни процеси за премахване на болестите, но нищо не се получи. Един мой приятел ме запозна с лекар (DR JOE ww w. Besthealthherbalcentre. Co m), който ми изпрати билкови лекарства, които той ми приготви, и животът ми се промени и всичко беше наред и добре с мен. Досега отивах да проверя и сега ще минат четири месеца, а аз все още съм отрицателен.

 3. ХЕРПЕС ПРОБИВ Опитах почти всичко, но не можах да намеря никакво решение за моя херпесен вирус, въпреки всичко това, което ми се случва, винаги харча много, за да си купя лекарства от болницата и да взема няколко лекарства, но без облекчение, докато един ден не дойдох в едно свидетелство на „Линда“, която наистина каза, че е била с херпесен вирус в продължение на 2 години и беше излекувана с помощта на д -р Ахмед Усман, така че бързо се свързах с имейла на лекаря, който намерих в показанията, и той ми зададе няколко въпроса така че след много дискусии той изпрати билковото лекарство в моята страна и след като взех лекарството му за периода, който той предписа, забелязах много голяма разлика в здравето ми, раните по гениталните ми части изчезнаха, затова отидох в болницата, за да направете повторен тест за болестта и лекарят каза, че съм херпес отрицателен, много съм щастлив от изцелението, което д-р Ахмед Усман ми даде от помощта на своите древни билки Но ако искате да се свържете веднага с д-р Ахмед Усман можете да му изпратите имейл сега f или вашето собствено лекарство също на: (drahmedusman5104 @ gmail .com).

 4. Излекувах гениталния си херпес и брадавици с билколечение, ще ви кажа, че е безопасно и надеждно, попаднах на свидетелство в youtube за пробив на херпес, с което се свързах с лекарите по имейл относно показанията. Д -р Ахмед ми отговори и след много дискусии изпрати билковото лекарство в моята страна, което взех в продължение на две седмици и брадавиците ми бяха излекувани с моя херпесен вирус, свържете се с него и се лекувайте. Неговата билкова медицина е одобрена в световен мащаб.

 5. Първо имах епидидимидис, който причиняваше нежност с известна болка и дискомфорт в тестисите. Около 3 дни по -късно изчезна, но след това се върна около седмица по -късно .. което по -късно беше последвано от треска, нощно изпотяване, множество рани в устата. Отидох в спешното, за да ме прегледат и ми казаха, че имам инфекция на пикочните пътища, и ми дадоха лекарства, за да го излекувам. Няколко дни по -късно имах зачервяване на кожата, включително баланит и известна болка в пениса, която след това беше последвана от изгаряне на уриниране, освобождаване от отговорност, язви по езика. и скротумен обрив (който може да е киста). това продължава поне 3 дни. Заключвам, че това не е просто UTI, а нещо, което може би го причинява, вероятно или HSV2, или хламидия. Мисля, че имам едно или друго, макар и да не съм сигурен

Вижте повече за: ,