Разлика между кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност

Кардиомиопатията е състояние, при което сърдечният мускул не работи правилно. Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не изпомпва правилно или ефективно.

Какво е кардиомиопатия?

Определение на кардиомиопатия:

Кардиомиопатията е нарушение, при което има проблем във функционирането на начина, по който функционира сърдечният мускул. Разстройството може да бъде класифицирано в една от трите форми: разширена, хипертрофична или рестриктивна кардиомиопатия

Симптоми:

Симптомите включват недостиг на въздух, болка в гърдите и припадък по време на тренировка. Може да има и сърцебиене. При рестриктивна кардиомиопатия хората могат да имат затруднено дишане при упражнения и през нощта и умора. Състоянието може да доведе до сърдечни аритмии и стенокардия.

  Диагноза:

Диагнозата може да бъде направена чрез ЯМР, рентгенография на гръдния кош, ЕКГ и ехокардиография. Ехокардиографията и биопсията на сърдечната стена са особено полезни за определяне на вида кардиомиопатия на човек.

Кардиомиопатия   Причини:

Причината за хипертрофичната кардиомиопатия изглежда е генетична, като са открити няколко мутации. Разширената кардиомиопатия се причинява от прекалено бързо сърцебиене за определен период от време. Това обикновено се дължи на вирусни инфекции, паразитна инфекция с Trypanosoma cruzi и излагане на токсини. Около 1/5 от случаите включват генетика. Предполага се, че причините за рестриктивната кардиомиопатия са определени основни нарушения и вероятно генетични проблеми.

Рискови фактори, участващи в кардиомиопатията:

Рисковите фактори за хипертрофична кардиомиопатия са фамилна анамнеза и определени генетични мутации. Рискови фактори за развитието на разширена кардиомиопатия са действително излагане на вирусни патогени, с болест на Чага (която се причинява от T. cruzi ) и с вирусна инфекция.

Лечение на кардиомиопатия:

В случай на хипертрофична кардиомиопатия, обичайното лечение е медикаменти като лекарства за блокиране на калциевите канали и бета -блокери. В случаите на разширена кардиомиопатия може да се наложи да се дадат диуретици и дигоксин и може да се наложи имплантиране на кардиовертер-дефибрилатор. Пациентите с рестриктивна кардиомиопатия също често получават лекарства като диуретици, бета -блокери и дигоксин.

Какво е сърдечна недостатъчност?

Определение на сърдечна недостатъчност:

Сърдечна недостатъчност е състоянието, когато сърцето на човек не е в състояние да изпомпва правилно или ефективно. Това може да има няколко последствия, включително задържане на голямо количество течност в организма, ако това е застойна сърдечна недостатъчност.

Симптоми:

Симптомите могат да бъдат различни в зависимост от това коя долна камера на сърцето е засегната. Дяснокамерната недостатъчност обикновено се проявява от симптоми като изтощение и подути глезени, заедно с други признаци като подут корем. Левокамерната недостатъчност е очевидна, когато човек има проблеми с дишането и показва спад на сърдечния дебит, което е още по -очевидно по време на натоварване.

Диагноза:

Сърдечната недостатъчност се диагностицира чрез физикален преглед заедно с прилагане на рентгенова снимка на гръдния кош, ЕКГ и сърдечно сканиране. Провеждат се и кръвни тестове за търсене на концентрации на определени натриуретични пептиди, които могат да покажат колко лош е проблемът.

Причини:

Няколко разстройства причиняват сърдечна недостатъчност, включително кардиомиопатия, хипертония, миокарден инфаркт (инфаркт), коронарни артериални заболявания, клапно заболяване и диабет.

Рискови фактори:

Рисковите фактори включват кардиомиопатия, особено разширена кардиомиопатия; с неконтролиран диабет, високо кръвно налягане, фамилна анамнеза за сърдечни проблеми и проблеми със сърдечната клапа или коронарните артерии.

Лечение на сърдечна недостатъчност:

Начинът за лечение на сърдечна недостатъчност е да се установи какво я е причинило на първо място. В зависимост от това колко тежък е проблемът, човек може да се нуждае от сърдечна трансплантация. В ранните стадии на сърдечна недостатъчност лекарства като бета -блокери, блокери на калциевите канали и инхибитори на ас могат да бъдат полезни. Може да се наложи хирургично да се имплантира кардиовертер-дефибрилатор, ако има проблеми с прекалено бързото биене на сърцето и с неравномерно сърцебиене (тахикардия и фибрилация).

Разлика между кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност

 1. Определение

Кардиомиопатията е проблем в сърдечния мускул. Сърдечната недостатъчност е проблемът, когато сърцето бие неефективно.  

 1. Засегната възраст

Кардиомиопатията често е вродена и поради това е доста често срещана при деца. Сърдечната недостатъчност не е често срещано състояние при деца.

 1. Смъртност

Смъртността при кардиомиопатия обикновено е 1% до 10% годишно. Смъртността при сърдечна недостатъчност е от 10% до 40% годишно.

 1. Симптоми

При кардиомиопатия пациентите често имат недостиг на въздух или имат затруднено дишане при упражнения. В зависимост от вида на кардиомиопатията те също могат да получат сърцебиене и проблеми с дишането през нощта. Понякога хората могат да припаднат по време на упражнения. Сърдечната недостатъчност може да причини симптоми като подуване на глезените, умора, затруднено дишане, намален сърдечен дебит, сърцебиене и чувство на слабост, което не се ограничава само до упражнения.

 1. Диагностика

ЕКГ, рентгенография на гръдния кош, ЯМР, ехокардиография и биопсия на мускулната стена могат да диагностицират кардиомиопатия. Сърдечни радионуклеотидни сканирания, рентгенови снимки на гръдния кош, заедно с ЕКГ и тестове за нива на натриуретичен пептид могат да диагностицират сърдечна недостатъчност.  

 1. Причини

Основната причина за кардиомиопатията е генетиката и вирусни инфекции. Има много причини за сърдечна недостатъчност, включително миокарден инфаркт, хипертония, проблеми със сърдечната клапа, кардиомиопатия, коронарна артериална болест и диабет.

 1. Рискови фактори

Рисковите фактори за кардиомиопатия включват наличие на фамилна анамнеза за състоянието и вирусна инфекция. Рисковите фактори за сърдечна недостатъчност включват анамнеза за сърдечни проблеми, включително кардиомиопатия, фамилна анамнеза за сърдечни проблеми и диабет.

 1. Бъбречни усложнения

Няма бъбречни (бъбречни) усложнения при кардиомиопатия. Често има бъбречни усложнения със сърдечна недостатъчност.

 1. Лечение

Кардиомиопатията може да се лекува с лекарства като бета -блокери, дигоксин и блокери на калциевите канали. Сърдечната недостатъчност може да се лекува със същите лекарства като кардиомиопатията, но също така с нитрати и диуретици, а понякога за оцеляване може да са необходими кардиовертер-дефибрилатор или трансплантирано сърце.  

Таблица, сравняваща кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност

Резюме на кардиомиопатия срещу Сърдечна недостатъчност

 • Кардиомиопатията е, когато има проблем със сърдечния мускул.
 • Сърдечна недостатъчност е, когато помпената способност на сърцето е сериозно нарушена.
 • В някои случаи кардиомиопатията може да доведе до сърдечна недостатъчност, но по -често до внезапна смърт.
 • Някои от същите диагностични тестове и лекарства се използват в случай на сърдечна недостатъчност и кардиомиопатия.

Вижте повече за: ,