Разлика между кардио мускулите и скелетните мускули

human-muscles-pd Кардио мускули срещу скелетни мускули

Единствената прилика между кардио и скелетните мускули е, че и двете са категоризирани като набраздени мускули. Основната им разлика обаче е, че скелетните мускули се контролират от соматичната нервна система, а сърдечните мускули по природа се контролират неволно. Освен тяхното общо местоположение в тялото, тези два мускула имат и много различия в своите клетъчни структури.

Ще започнем с общата им структура и след това ще преминем към клетъчния им състав. Както бе споменато, скелетният мускул е набразден мускул и е прикрепен към костта. Това закрепване е възможно благодарение на колагеновите влакна, наречени сухожилия. Налице е и наличие на миобласти в развитието и те се сливат, за да образуват важните мускулни влакна на скелетната мускулатура. Тези мускулни влакна съдържат актин и миозин.

Сърдечните мускули се намират в миокарда на сърцето и те също могат да бъдат известни като миоцити. Сърдечният мускул съдържа ивици (които са алтернативно дебели и тънки сегменти), Т-тубули и интеркалирани дискове. Мускулните ивици се състоят от протеин и по -тънките ленти се наричат ​​I ленти, а по -дебелите като A ленти. Т-тубулите образуват триади, а интеркалираните дискове имат функцията да свързват сърдечния миоцит със синциума.

Клетъчните характеристики на сърдечните и скелетните мускули се различават значително. Сърдечно-мускулната клетка е къса в сравнение със скелетната мускулна клетка, а формата на сърдечната мускулна клетка може да се нарече „полу-вретено“, докато формата на скелетно-мускулна клетка е цилиндрична.

Друга разлика между мускулните клетки е, че има пропуски в сърдечните клетки и тези клетки имат независими контракции. Скелетният мускул има обща контракция, наречена синкциум (и без пролуки).

Количеството и съставът на ядрата в клетките също са много различни. Когато клетките на сърдечния мускул имат само едно или две ядра, клетките на скелетната мускулатура са многоядрени. Сърдечният мускул има плътен ендомизий и много митохондрии (заемащи около 25% от пространството), докато скелетният мускул има по -малко плътен ендомизий и по -малко митохондрии (заемащ около 2% от пространството). За разлика от митохондриите на скелетните мускулни клетки, митохондриите на сърдечните мускулни клетки са богато снабдени с кръвоносни съдове и съдържат Т-тубули, които са широки и по-малко на брой в сравнение с Т-тубулите на скелетните мускули. Т-тубулите на сърдечния мускул са аеробни, а миофибрите са слети в краищата си. Т-тубулите на скелетните мускули могат да бъдат аеробни или анаеробни и техните миофибри не са слети.

Резюме:

1. Скелетният мускул се контролира от соматичната нервна система, а сърдечните мускули по природа се контролират неволно. 2. Скелетните мускули са прикрепени към костта, а сърдечният мускул се намира в сърцето. 3. Скелетните мускулни клетки са с цилиндрична форма, докато сърдечните мускулни клетки са с полушпинделна форма. 4. Скелетните мускулни клетки са по -дълги от клетките на сърдечния мускул. 5. За разлика от скелетните мускули, има сърдечни мускули и техните контракции функционират независимо една от друга. 6. В клетките на сърдечния мускул има само едно или две ядра, докато скелетните мускулни клетки са многоядрени. 7. Сърдечните мускули имат плътен ендомизий, много митохондрии и Т-тубули, които са по-широки и по-малко в сравнение с Т-тубулите на скелетната мускулатура. Скелетният мускул има по -малко плътен ендомизий и по -малко митохондрии.

9 коментара

  1. това е толкова полезно и се радвам, че намерих този сайт. Моят личен лекар веднъж ми каза за болките в гърба и това са скелетните мускули, които причиняват лошия ми гръб и се чудех какви са скелетните мускули! сега като чета тази информация разбирам и се надявам този сайт да става все по -широк и по -добър всеки ден. Всичко, което мога да кажа благодаря.

  2. Сърдечният мускул се контролира от китайско-атриалния възел (SAN)

  3. Т-тубулите са структурен мотив на клетъчната мембрана. Напълно неправилно е да ги наричаме „аеробни“ или „анаеробни“. Те не произвеждат АТФ (което е целта на анаеробните и аеробните пътища.) Останалата част от отговора е разумна.

  4. Nyc отговор с подходящи думи Доволен съм от този отговор

Вижте повече за: ,