Разлика между въглехидратите и нетните въглехидрати

Въглехидратите включват всички видове въглехидрати, които имат въглерод, кислород и водород в молекулната структура. Нетните въглехидрати включват само онези въглехидрати, за които диетолозите смятат, че лесно се абсорбират в храносмилателната система.

Какво представляват въглехидратите?

Определение:

Въглехидратите са въглехидрати, които са направени от атоми кислород, въглерод и водород и където съотношението водород към кислородни атоми винаги е 2 към 1.

Примери:

Въглехидратите се състоят от прости и сложни захари. Простите захари като глюкоза и фруктоза са изградени от една молекула монозахарид; по -сложни захарни молекули, наречени полизахариди, които включват нишесте и гликоген, са направени от няколко прости захари, свързани заедно. Целулозата, която съставлява несмилаеми фибри и захарни алкохоли, които са естествени или синтетично произведени, също са видове въглехидрати.

Предимства:

Въглехидратите имат много приложения в природата и в човешкото тяло. Въглехидратите осигуряват бърз източник на енергия и съставляват части от други молекули, например рибоза и дезоксирибоза захари от нуклеиновите киселини на РНК и ДНК, съответно. Някои неразтворими и несмилаеми въглехидрати, а именно несмилаемите фибри от растителни вещества, са важни за поддържането ни на здраве, тъй като помагат на храносмилателната система да функционира правилно и помагат за понижаване на холестерола в кръвта.

Недостатъци:

Твърде много прости захари като фруктоза или глюкоза в храната могат да доведат до затлъстяване, а също и до инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност от своя страна може да доведе до диабет тип 2, състояние, което е най -често при хора над 40 години, които не спортуват и са с наднормено тегло.

Какво представляват нетните въглехидрати?

Определение:

Нетните въглехидрати са термин, използван за описване само на тези въглехидрати, за които се смята, че лесно се усвояват в организма.

Примери:

Нетните въглехидрати са категория, която включва глюкоза, фруктоза и други въглехидрати, които лесно и бързо се абсорбират в тялото, като се изключват фибри, които не се усвояват. Захарните алкохоли се изключват главно от нетните въглехидрати от привържениците на нисковъглехидратната диета.

Предимства:

Използването на нетни въглехидрати за планиране на хранене може да означава, че хората избират храна с високо съдържание на фибри, което е полезно за здравето. Чрез контролиране на простите захари като фруктоза и захароза хората могат да изпитат по -малко проблеми с инсулина и контрола на кръвната захар. Това е така, защото твърде много от тези прости въглехидрати имат висок гликемичен индекс, което означава, че повишават нивата на кръвната захар твърде бързо. Яденето на по -малко захар чрез гледане на нетните въглехидрати също може да означава, че хората губят тегло и е по -малко вероятно да станат с наднормено тегло.

Недостатъци:

Нетните въглехидрати не са категория храни, която винаги е юридически призната и този термин е разработен главно за популяризиране на идеята за диети с ниско съдържание на въглехидрати и теоретично, за да помогне на хората умишлено да избират храни с ниско съдържание на въглехидрати, така че да намалят хранителните захари, които бързо повишават кръвта захар. Голям недостатък обаче е, че идеята за точно какво трябва да се изключи от нетните въглехидрати варира, което затруднява преценката какво точно означават нетните въглехидрати. Другият проблем е, че хората могат да игнорират общия брой калории на даден хранителен продукт, тъй като нетната стойност на въглехидратите за даден хранителен продукт е ниска, което означава, че те могат да преяждат и да наддават на тегло. Това е така, защото калориите идват и от други хранителни вещества като мазнини и протеини.

Разлика между въглехидратите и нетните въглехидрати?

Определение

Въглехидратите са въглехидрати, които са молекули, които имат въглерод, кислород и водород с водород към кислород в съотношение 2 към 1. Нетните въглехидрати са въглехидрати, но с изключение на несмилаеми фибри и повечето захарни алкохоли.

Захарен алкохол

Захарните алкохоли винаги се включват и се отчитат като част от въглехидратите. Захарните алкохоли са или напълно изоставени, или само частично се считат за част от нетните въглехидрати.

Неразтворими влакна

Винаги се добавят неразтворими фибри и се включват като вид въглехидрати. Неразтворимите фибри никога не се включват или считат за част от групата на нетните въглехидрати.

Предимства

Въглехидратите имат много предимства, включително факта, че осигуряват бърз източник на енергия за тялото и са важни за образуването на много молекули в тялото, включително захарите на нуклеинови киселини. Нетните въглехидрати дават индикация кои въглехидрати се усвояват лесно и колко се консумират по време на хранене, което позволява на хората да ядат ниско съдържание на въглехидрати.

Недостатъци

Недостатък на въглехидратите е, че някои са нездравословни в големи количества; всъщност твърде много прости захари в диетата могат да доведат до висока кръвна захар, диабет и затлъстяване. Недостатък на нетните въглехидрати е, че това е изкуствена класификация на въглехидратите, която може да накара хората да игнорират приема на калории, което от своя страна също може да доведе до наддаване на тегло.

Таблица за сравнение на въглехидратите и нетните въглехидрати

Обобщение на Carbs Vs. Нетни въглехидрати

  • Въглехидратите и нетните въглехидрати са и двете категории въглехидрати.
  • Нетните въглехидрати не включват всички видове въглехидрати и винаги оставят фибрите.
  • Въглехидратите имат много важни функции в човешкото тяло от осигуряване на бърз източник на енергия до образуване на части от молекули.
  • Нетните стойности на въглехидратите са полезни за хора, които се опитват да ядат нисковъглехидратни храни и изключват нездравословни захари.

Вижте повече за: ,