Разлика между канабис Оттегляне и Психоза

И двете оттегляне канабис и психозата може да включва загуба на контакт с реалността, професионална помощ и терапия. Например, един казус на 23-годишна жена подаръци, че пациентът преживява психотично почивка при оттегляне на канабис. Тя беше употребата на марихуана за около четири години и с опит за ограничаване психотичен епизод за по-малко от два дни (Йосиф, и др., 2018). Освен това, друго проучване установи, че един пациент е развил по-изразени налудности и психотични поведения след употреба на канабис (Khan & Akella, 2009).

По отношение на различията, Cannabis оттегляне проявлението на синдром на отнемане характеристика (т.е., раздразнителност, тревожност, безсъние, коремна болка, температура и т.н.), които може да включват психоза след значителното намаляване или прекратяване на продължителна и тежка употреба на канабис. От друга страна, психоза се отнася до нарушена връзка с реалността, която може да включва халюцинации и заблуди.

Какво е канабис Оттегляне?

Съществената диагностичен функцията на отказ на канабис е проявление на синдром на отнемане характеристика след значителното намаляване или прекратяване на продължителна и тежка употреба на канабис.

Диагностичните критерии са (DSM-5, 2013):

 • Прекратяване на тежка или продължителна (т.е., всеки ден или почти всеки ден в продължение на поне няколко месеца) Употребата на канабис
 • Проявлението на най-малко три от следните признаци и симптоми на отнемане в около седем дни след прекратяване на употребата на канабис (обичайната началото е в рамките на първите 24 до 72 часа след прекратяване):
 1. Раздразнителност или агресия
 2. Тревожност или нервност
 3. Затруднения със съня, като безсъние и смущаващи сънища (може да продължи повече от 30 дни)
 4. Коремни болки, температура, втрисане, главоболие, изпотяване, или треперене (най-малко един от тези симптоми се причиняват значителни дискомфорт)
 • Споменатите по-горе признаци и симптоми причиняват значителни дистрес или влошаване във важни области на функциониране.
 • Симптомите не се дължат на друго заболяване или друго психично разстройство.

Причини

симптоми на абстиненция Марихуана са причинени от регулиране на тялото да не като обичайните доставката на делта-9 тетрахидроканабинол (ТНС), който е основният психоактивно вещество в марихуана. Лица, които редовно употребяват канабис развиват толеранс за THC. Когато спрете да използвате, телата им са, за да свикне с новата нормалното; по този начин, те изпитват физически и психологически симптоми (Холандия, 2019).

Управление

Професионална помощ често е необходимо в управлението на симптомите на абстиненция; детоксикация центрове предоставят краткосрочни програми, които помагат при медицински грижи и го преодоля началната фаза на оттегляне. Освен стационарните лечебни рехабилитационни центрове са здравни заведения, които дават помощ за повече от 25 дни. Те помагат на хора да спрат да използват лекарства и управление на свързаните с тях въпроси. Интензивни извънболнични програми обикновено изискват седмични няколко сесии с професионалисти с психичното здраве. Групи за подкрепа и терапия също са полезни за справяне с основни проблеми, намиране на отчетността, и като социално-емоционална подкрепа (Холандия, 2019 г.). В случай на психотични симптоми, антипсихотични лекарства като рисперидон или оланзапин са предвидени за до две седмици; обаче, психиатрична помощ трябва да се потърси ако симптомите продължават.

Какво е психоза?

Психоза включва нарушена връзка с реалността; лица с психоза може да има халюцинации (усещане на несъществуващи обекти, които изглежда реално, но не са) или заблуди (фиксирани и погрешни вярвания които са в противоречие с реалността) .Той е симптом на психични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство (Carey, 2018).

Симптоми

Ранните признаци на психоза могат да включват трудности при фокусиране, съня, мисленето, като инициатива, толериране на стрес, и грижа за себе си. Освен това, тези с това условие може да се изолира и се чувстват депресия, тревожност, или подозрителен. Обичайните признаци и симптоми включват халюцинации, налудности, дезорганизирано мислене, реч и поведение (т.е., да скача между несвързани теми, като нелогични връзки в словото и мисълта), кататония (да стане неотзивчив) и необичайно поведение психомоторно като прави неволни движения, като нервничи и подслушване (MacGill, 2020 г.).

Причини

Точните причини не са добре разбрани; това може да включва генетични фактори, хормони (т.е., някои жени изпитват след раждането психоза и за ранните признаци на психоза обикновено манифест в юношеска възраст), както и промени в мозъка (т.е. нивото на допамин). В допълнение, значителна липса на сън може да доведе психотични симптоми (MacGill, 2020). Освен това, лекарства (т.е., марихуана, амфетамини и LSD), включително лекарства с рецепта, травма (т.е., сексуално насилие, война, смърт на човек) и наранявания и заболявания (например, деменция, травматично увреждане на мозъка, и инсулти) могат донесе на психоза (Голдбърг, 2019 г.).

Лечение

Лечението на психоза включват антипсихотични лекарства, болнично лечение, както и психотерапия, като когнитивна поведенческа терапия (КПТ), поддръжка и координирано Специалност Care (CSC), поддържащо Психотерапия и семейство психообучение (Голдбърг, 2019 г.).

Разлика между канабис Оттегляне и Психоза

Определение

Канабис оттегляне проявлението на синдром на отнемане характеристика (т.е., раздразнителност, тревожност, безсъние, коремна болка, главоболие и т.н.), след значителното намаляване или прекратяване на продължителна и тежка употреба на канабис. От друга страна, психоза включва нарушена връзка с реалността; лица с психоза може да има халюцинации (усещане на несъществуващи обекти, които изглежда реално, но не са) или заблуди (фиксирани и погрешни вярвания които са в противоречие с реалността).

Причини

симптоми на абстиненция Марихуана са причинени от регулиране на тялото да не като обичайните доставката на делта-9 ТНС, който е основният психоактивно вещество в марихуана (Holland, 2019). За сравнение, точните причини за психоза не са добре разбрани; това може да включва генетични фактори, хормони, промени в мозъка, както и значителна липса на сън (MacGill, 2020). Освен това, лекарства, травма, наранявания и заболявания могат да доведат на психоза (Goldberg, 2019).

Лечение / Управление

Управлението за теглене на канабис включва детоксикация центрове, болнични центрове за рехабилитация, интензивни извънболнични програми, групи за подкрепа, терапия, антипсихотици, както и психиатрична помощ (Холандия, 2019 г.). Що се отнася до психоза, обработките включват антипсихотични лекарства, болнично лечение, психотерапия, подкрепа и съгласуван Специалност Care (CSC), поддържащо Психотерапия и семейство психообучение (Голдбърг, 2019 г.).

Канабис Оттегляне срещу Психоза

Резюме

 • Психозата може да се получи по време на изтеглянето на канабис.
 • Канабис оттегляне проявлението на синдром на отнемане характеристика след значителното намаляване или прекратяване на продължителна и тежка употреба на канабис.
 • Психоза включва нарушена връзка с реалността; лица с психоза може да има халюцинации или заблуди.

Вижте още за: ,