Разлика между цезарово сечение и нормално раждане

baby Цезарово сечение срещу нормално раждане

Нормалното раждане или нормалното раждане се отнася до естествения начин, по който майката може да роди бебе през родовия канал (вагината). Естественият начин, по който жените са проектирани да произвеждат, е вагиналното раждане. Възможно е обаче да има определени обстоятелства, когато една жена може да не е в състояние да има вагинално раждане, като в този случай цезаровото сечение става най -добрият втори избор за раждане. Цезарово сечение (наричано още секцио) е хирургична процедура, при която бебето се ражда чрез разрези, направени през матката на майката. C-секцията е последна мярка, след като се установи, че майката или бебето могат да понесат някои рискове чрез естественото раждане. По-голямата част от секционните секции се извършват с кратък срок поради аварийна ситуация при нормално раждане, но някои може да са избираеми. Ситуации, които могат да наложат секцио, включват: седалищно бебе, когато главата на бебето е обърната нагоре, много ниско разположена плацента, вагинално кървене, изпадане на връвта, където пъпната връв пада напред, прекалено голямо безпокойство на бъдещата майка в някои редки случаи може да наложи секцио.

Вагиналното раждане се определя главно от две променливи, а именно спускането на бебето и разширяването на шийката на матката: и двете прогресират с времето, както е описано от кривата на Фридман. Ако възникне проблем с очаквания напредък, тогава нещата може да станат малко очевидни. Дисфункционален труд ще настъпи, когато наклонът на двете криви се забави. Дисфункцията обикновено има две категории: или шийката на матката спира да се разширява или главата на бебето спира да се спуска. Понякога могат да се появят и двете. Неуспешна диагноза се прави, когато процесът е спрял за два часа при активно раждане. След това ще бъде предписано цезарово сечение. Въпреки това, дори ако е посочен цезарово сечение, това все пак ще бъде последна мярка след изпробване на коригираща мярка. Неща като промяна на позата на майката отново и отново, така че бебето да може да бъде насочено към спускане с по -малко препятствия през таза, може да се опитат да изключат цезарово сечение. Също така главата на бебето може леко да се завърти с вагинален преглед, така че да може да се установи отново някакъв курс, където естественото огъване на врата на бебето може да го завърти към първоначалния курс.

Резюме

Нормалното раждане е раждане през вагинален отвор, докато цезарово сечение е хирургична процедура за раждане. C-секцията обикновено е само доставка с втори избор и последна инстанция, докато нормалната доставка винаги е първият избор. Секционно сечение обикновено се налага при спешни случаи, които изключват нормалната възможност за раждане. Цезаровото сечение винаги включва рязане на корема и матката, докато нормалното раждане не изисква рязане на матката.

Вижте повече за: ,