Разлика между бронхит и плеврит

Бронхитът е състояние, при което се възпаляват долните дихателни пътища, включително бронхите. Плевритът е състояние, при което плевралните мембрани се възпаляват.

Какво е бронхит?

Определение:

Бронхитът е възпалителна реакция, която се проявява в някои от дихателните пътища, като бронхите, които излизат от дихателната тръба в белите дробове.

Симптоми:

Основният симптом, който ще имате при бронхит, е кашлица, която може да доведе до храчки. Гърдите също често ще се чувстват стегнати и задръстени и може да откриете, че дишането е затруднено. Бронхитът може да продължи няколко седмици и да бъде доста инвалидизиращ.

Диагноза и причини:

Физическият преглед и рентгенография на гръдния кош могат да помогнат за диагностицирането. Рентгеновото изследване е основно начин за премахване на други състояния, които могат да имат подобни симптоми. Много различни вируси могат да причинят респираторни заболявания и често хората, които имат грип, развиват бронхит след това. Алергените като цигарения дим също могат да доведат до бронхит и в резултат на това пушачите могат да завършат с дългосрочен хроничен бронхит.

Рискови фактори и лечение:

Наличието на респираторна инфекция или пушенето са и двата рискови фактора за бронхит. Болкоуспокояващите могат да помогнат, но инхалатор, който помага да се отворят дихателните пътища, е много полезен при бронхит.

Какво е плеврит?

Определение:

Плевритът е медицинското състояние, при което плеврата на белите дробове се възпалява. Плеврата всъщност са мембрани, които се намират, покриващи белите дробове.

Симптоми:

Основният симптом е болка в гърдите, която се усеща рязко и се влошава при дишане. Допълнителните симптоми, открити при пациенти с плеврит, включват недостиг на въздух и понякога кашлица. Болката може също да се разпространи и да се усети в горната част на гърба и дори раменете и може да се влоши при движение.

Диагноза и причини:

Плевритът може да бъде диагностициран чрез физически преглед, както и някои тестове, като компютърна томография, рентгенография на гръдния кош и ултразвук. Има много причини, поради които някой може да се окаже с плеврит. Някои от причините включват инфекция като гъбички, бактерии или вируси. В действителност, някои хора, които имат грип, могат в крайна сметка да развият плеврит, както и хората, които имат туберкулоза или пневмония, и двете са условия, които компрометират белодробната функция. Ракът на белия дроб или фрактурите на ребрата също могат да доведат до развитие на плеврит. В случай на рак на белия дроб, често туморът в краищата на белите дробове в близост до мембраните причинява възпаление на плеврата.

Рискови фактори и лечение:

Хората, които имат белодробни проблеми или инфекции, са изложени на висок риск от развитие на плеврит. Болката може да се лекува с противовъзпалителни средства като НСПВС. Важно е също да се лекува основната причина за плеврит, ако е известна, така че ако причината е бактериална, тогава могат да се дадат антибиотици.

Разлика между бронхит и плеврит?

Определение

Бронхитът е възпаление на дихателните пътища като бронхите. Плевритът е възпаление на плеврата на белите дробове, които са мембраните, които се намират, облицоващи външната част на белите дробове.

Симптоми

Симптомите на бронхит винаги включват кашлица, от време на време се отделя и храчки и човекът може да почувства, че гърдите му са стегнати и дишането да бъде затруднено. Симптомите на плеврит включват остра болка в областта на гърдите, която може да излъчва към гърба и раменете, а понякога има и кашлица и затруднено дишане.

Диагностика

Бронхитът обикновено се диагностицира чрез физикален преглед и понякога се използват рентгенови лъчи за отстраняване на други причини за симптомите. Плевритът се диагностицира чрез комбинация от физически преглед и диагностични тестове като рентгенови лъчи, компютърна томография или ултразвук.

Причини

Има много причини, поради които човек може да развие бронхит, включително дразнители и алергени във въздуха и различни вирусни инфекции. Причините за плеврит включват бактериални, гъбични и вирусни инфекции на дихателната система, а също и рак на белия дроб или фрактури на ребрата.

Рискови фактори

Вирусните инфекции на дихателната система и тютюнопушенето или излагането на други въздушни алергени са рискови фактори за развитието на бронхит. Респираторните инфекции, ракът на белия дроб и фрактурите на ребрата са основните рискови фактори за развитието на плеврит.

Лечение

Бронхитът може да се лекува с НСПВС и инхалатори, за да се отворят проходите. Плевритът може също да се лекува с НСПВС за болката и кортикостероиди, за да се помогне с възпалението, но основната причина трябва да бъде определена и лекувана.

Таблица, сравняваща бронхит и плеврит

Резюме на бронхит срещу Плеврит

  • Бронхитът и плевритът са възпалителни състояния, засягащи различни части на дихателната система.
  • Бронхитът засяга главно долните проходи на дихателната система.
  • Плевритът засяга мембраните, които се намират, покриващи двата белия дроб.
  • Бронхитът и плевритът могат да причинят проблеми с дишането и болка.
  • Както бронхитът, така и плевритът могат да бъдат резултат от вирусна инфекция като грип.

Вижте повече за: ,