Разлика между бронхит и грип

stethoscope Бронхит срещу грип

Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове. Той може да бъде както остър, така и хроничен. Това се случва, когато трахеята, големите бронхи и малките бронхи са възпалени поради различни причини. Грипът е известен още като грип. Има два вида грип: грип А и грип В. Грипът се причинява от вируса, наречен грип, и оттам идва името. Бронхитът продължава няколко дни, докато грипът продължава около една или две седмици.

Причината за бронхит е многофакторна. Той дори може да бъде причинен от грипен вирус, който след това се нарича грип и продължава само няколко дни. Бронхитът може да бъде причинен и от вдишване на изпарения или прах при алергични хора, инфекция на горните дихателни пътища, бактерии като Mycoplasma Pneumoniae, пушачи, възрастни хора и нарушен имунен статус. Причините за грипа включват капчици на инфекция, които могат да се разпространят от един човек на друг по време на кашлица или кихане, самоконтакт с очите, носа и устата, както и докосване на предмети с вируси върху тях.

Честите симптоми на грип включват втрисане, болки в тялото, треска, гадене, повръщане, умора, главоболие и замаяност. Треската продължава около 1 седмица. След регресия на тези симптоми, респираторните симптоми изключват преминаването. Тя включва кашлица ( суха кашлица ), кихане, течащ нос и болки в гърлото. Рядко могат да се появят симптоми като загуба на апетит, изпотяване, запушен нос, мускулни болки. Симптомите на бронхит включват запушване на носа, възпалено гърло, кашлица са най -честите. Характерът на кашлицата е храчки, произвеждащи храчки или рядко може да бъде сух. Другите симптоми включват обикновена настинка и мускулни болки. Могат да се появят и симптоми на астма като хрипове. Кашлицата с натиск може да приложи сила върху мускулите на гърдите и корема. В някои случаи дори е много тежко.

Усложненията на бронхита включват пневмония, докато усложненията на грипа включват инфекции на синусите, ушни инфекции и пневмония (рядко се срещат). Лечението на грипа включва повече консумация на течности, почивка в леглото и лекарства за облекчаване на симптомите.

Антибиотиците могат просто да намалят тежестта на заболяването, но не и да го излекуват напълно. Трябва да се избягва употребата на алкохол и тютюневи изделия. Аспиринът също трябва да се избягва. Лечението на бронхит включва средства за потискане на кашлицата и бронходилататори. Бронходилататорите помагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища чрез разширяване на дихателните пътища. Антибиотиците обикновено не се предписват, освен ако и докато не се диагностицира като бактериална инфекция.

Другите мерки за лечение включват почивка на легло, консумация на повече количество течности, избягване на дразнители, които причиняват алергия. Ако се появи пневмония, тогава пациентът трябва да бъде хоспитализиран.

РЕЗЮМЕ: 1. Бронхитът е възпалението на бронха, докато грипът е вирусна инфекция. 2. Бронхитът може да бъде остър или хроничен, докато грипът може да бъде причинен от грип А или грип В. 3. Бронхитът продължава по -кратко, докато грипът продължава около една или две седмици. 4. Характерът на кашлицата при бронхит е с отделяне на храчки, докато при грип е суха кашлица. 5. Усложнението при бронхит е пневмония, докато при грип са инфекции на синусите и ушни инфекции.

2 коментара

  1. В първия параграф на вашата статия, Разлика между бронхит и грип, вие заявявате: „Бронхитът продължава няколко дни, докато грипът продължава около една или две седмици“. Тогава в обобщението си ти противоречиш, като казваш: „3. Бронхитът продължава по -дълго време, докато грипът продължава само около една или две седмици.“ Кое е истинското твърдение? Можете ли да поправите това?

  2. Защо не се лекува аспирин като бронхит ??? 2 Аспиринът понижи температурата ми до 99 °, след като се изстреля до 102 ° в продължение на 3,5 часа. Пуша и имам епизод на бронхит всяка година по това време. Моля, без съобщение против тютюнопушенето, тъй като пуша от 45 години. Роден през целия живот хюстонец.

Вижте повече за: ,