Разлика между бронхит и настинка

Какво представляват бронхитът и настинката?

И двете са причинени от вирусни инфекции. Въпреки това, бронхитът се причинява и поради някои бактерии . Повечето от симптомите са често срещани при настинка и бронхит. Има обаче и много разлики. Основната разлика между обикновена настинка и бронхит се отнася до тежестта на всяка от тях.

Какво е бронхит?

Бронхитът е възпаление на лигавицата на бронхите, които пренасят въздух към и от белите дробове. Той е основно от два вида; Остър бронхит и хроничен бронхит. Острият бронхит е известен също като настинка в гърдите . Остър бронхит придружава кашлица, която продължава около 3 седмици. Хроничният бронхит се нарича продуктивна кашлица, която продължава 3 месеца или повече всяка година в продължение на поне 2 години. Повечето пациенти с хроничен бронхит страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Бронхитът често се развива от обикновена настинка.

Какво е студено?

Обикновената настинка е вирусна инфекция, която се появява в носа и гърлото, т.е. горните дихателни пътища. Той е предимно безвреден и хората се възстановяват от него за период от 10 дни. Децата на възраст под 6 години са изложени на най -голям риск от обикновена настинка, но дори и възрастните също страдат от нея 2 до 3 пъти годишно. Лесно се разпространява и обикновено се лекува самостоятелно.      

Разлика между бронхит и настинка

Определение за бронхит и настинка

Бронхит

Бронхитът е възпаление на лигавицата (големи и средни дихателни пътища) на бронхите, които транспортират въздух до и от белите дробове. Бронхитът може да бъде остър или хроничен.

Студ

Обикновената настинка е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която засяга предимно носа и гърлото. Тя може да бъде причинена от много различни видове вируси. Медицинското състояние обикновено е безвредно и симптомите обикновено отшумяват в рамките на 2 седмици.

Диагностични находки

Бронхит

Кашлица и възможно производство на храчки.

Студ

Хрема, кихане, кашлица, запушен нос и болки в гърлото.

Симптоми на бронхит срещу Студ

Бронхит

Това състояние е по -често при хора, страдащи от астма или емфизем. Умора или неразположение, кашляне на удебелена слуз и задух, кашлица, лека треска (треска от 37,7 ° C до 38,4 ° C) и втрисане, дискомфорт в гърдите, болки в гърба и мускулите, производство слуз (храчка), която обикновено е бистра, бяла, зелена или жълтеникаво-сива на цвят-рядко може да бъде набраздена с кръв. Острият бронхит включва хрипове (свистене или скърцане, когато човек диша).

Спешните симптоми включват

Необяснима загуба на тегло, остри проблеми с дишането, остра болка в гърдите, висока температура, кашлица, която продължава повече от 10 дни.

Студ

Воднисти очи, сърбеж или зачервяване, синусово налягане, ниска температура, общо неразположение (неразположение), хрема, подути лимфни възли, дрезгавост, запушени уши, загуба на мирис или вкус, суха кашлица, воднисти секрети от носа, болки в тялото , втрисане, умора, запушен нос, затруднено дишане и дискомфорт в гърдите.

Причини за бронхит срещу Студ

Бронхит

Обикновено вирусите, които причиняват обикновена настинка, също причиняват бронхит. В много случаи обаче се обвиняват бактерии. Най -честата причина за хроничен бронхит е пушенето на цигари. Замърсеният въздух, минният прах, токсичните газове и работата около селскостопански животни са някои други причини да причинят бронхит

Студ

Въпреки че много видове вируси могат да доведат до обикновена настинка, риновирусите са основният виновник.

Лечение

Бронхит

Лечението включва различни ваксинации, отказване от тютюнопушенето, тъй като тютюнопушенето утежнява бронхита, белодробна рехабилитация и често вдишване на бронходилататори и кортикостероиди. Някои пациенти могат да се възползват от продължителна кислородна терапия или белодробна трансплантация.

Лекарства без рецепта, като обезболяващи (аналгетици), отхрачващи кашлици (например, гуайфенезин, псевдоефедрин или хидрокодон) или деконгестанти за лечение на симптоми. Вид лекарство, известно като муколитици, което се използва за улесняване на кашлицата на храчките.

Студ

Деконгестанти като псевдоефедрин (Sudafed), антихистамини и обезболяващи, нестероидно противовъзпалително лекарство, аналгетик, метанол, ацетаминофен (тиленол) и ибупрофен (Advil, Motrin) са често срещани лекарства без рецепта, които лекуват симптоми като треска, тяло болки, болки в гърлото и главоболие. Обичайните алтернативни лечения за лечение на обикновена настинка са витамин С, ехинацея, цинк и други билкови лечения.

Място на инфекция

Бронхит

При това медицинско състояние вирусната или бактериалната инфекция се появява в лигавичния слой във вътрешността на бронхите.

Студ

При обикновена настинка вирусите заразяват горната част на фаринкса, обгръщайки цялата област, започваща от задната част на муцуната и се простираща до задната част на гърлото. Вирусите причиняват възпаление на назофарингеалната област, което води до най -честия симптом на обикновената настинка - възпалено гърло и сърбящо дразнене в устата и гърлото.

Резюме на бронхит срещу Студено: Сравнителна диаграма

Точките на разлика между бронхит и настинка са обобщени по -долу:

Вижте повече за: ,