Разлика между бронхит и остър бронхит

Бронхитът е възпаление на бронхите и трахеята, което може да продължи кратко или дълго време в зависимост от формата на заболяването. Острият бронхит е трахеобронхиално възпаление, което продължава кратко време, не повече от няколко седмици.

Какво е бронхит?

Определение на бронхит:

Бронхитът е заболяване, при което дихателната тръба и тръбите (бронхите) се възпаляват. Състоянието може да бъде под формата на хронично или остро заболяване.  

Симптоми и профилактика на бронхит:

Симптомите на бронхит включват болка в гърдите, усещане за задръстване и стягане, особено в областта на гърдите. Хората също често имат кашлица, която може да произвежда гъста храчка. Кашлицата и усещането за затруднено дишане са симптомите, които са най -честите и могат да продължат месеци, ако е хроничен бронхит. Симптомите могат да продължат от малко под седмица до 3 седмици, ако това е острата форма. Хроничната форма на бронхит включва обичайните симптоми, но продължава да се повтаря и не изчезва лесно. Хроничният бронхит може да бъде предотвратен, като се избягва пушенето или излагането на вредни химикали. Получаването на ваксина срещу грип може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на остър бронхит.

Диагностика и причини за бронхит:

Бронхитът обикновено се диагностицира от лекар, който завършва физически преглед и след това изключва други възможни състояния, като гледа рентгенография на гръдния кош. Причината за бронхит може да бъде вирусна, но това повече за острата форма. Хроничният бронхит обикновено се причинява от пушенето на цигари на хора, които имат хронични респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или наследствено заболяване, муковисцидоза.

Рискови фактори и лечение на бронхит:

Рискът от развитие на хроничен бронхит е висок, ако сте човек, който пуши цигари. Генетичното разстройство кистозна фиброза също значително увеличава риска от развитие на разстройството. Хората, които имат ХОББ, също е вероятно да завършат с хроничен бронхит. Хората, които пушат, трябва да спрат. Най-често състоянието се лекува симптоматично с помощта на противовъзпалителни лекарства и бета2-антагонисти. Последното може да помогне за отваряне на дихателните пътища.

Какво е остър бронхит?

Определение за остър бронхит:

Острият бронхит е възпаление на трахеята и бронхите поради инфекция на горните дихателни пътища. Състоянието е краткотрайно, като най-лошите симптоми се появяват за около 5 дни. Кашлицата може да отнеме до три седмици, за да изчезне напълно.

Симптоми и профилактика на остър бронхит:

Най -очевидният симптом е кашлица, която може или не може да доведе до отделяне на храчки. Хората също могат да имат температура, да имат затруднено дишане и да чувстват, че гърдите им са стегнати и задръстени. Получаването на ваксина срещу грип всяка година може да ви помогне да предотвратите получаването на остър бронхит. Препоръчително е също да избягвате контакт с хора, които имат респираторна инфекция, която може да хванете.

Диагностика и причини за остър бронхит:

Прави се физически преглед и рентгенография на гръдния кош. Рентгеновите снимки на гръдния кош се използват за изключване на всички други състояния, които биха могли да причинят симптомите. Най -честата причина за остър бронхит е вирусна инфекция, особено вируси като грип А или В, парагрипен вирус или респираторен синцитиален вирус.

Рискови фактори и лечение:

Основният рисков фактор за остър бронхит е инфекцията на горните дихателни пътища, причинена от вирус, като грип. Също така е по -често при малки деца на възраст под 5 години и при хора с нарушена имунна система. Препоръчват се обезболяващи лекарства, които са противовъзпалителни, както и бета2-антагонистите. Използването на антибиотици се препоръчва от някои лекари; това обаче има рискове. Проучванията показват, че може да помогне, когато симптомите продължават повече от 5 дни.

Разлика между бронхит и остър бронхит?

 1. Определение

Бронхитът се определя като възпаление на трахеята и дихателната тръба. Острият бронхит е трахеобронхиално възпаление, което трае кратко време.

 1. Продължителност на времето

Бронхитът може да продължи от около седмица до няколко месеца в зависимост от формата, която имате. Острият бронхит продължава само от 5 дни до 21 дни.

 1. Предотвратяване

Състоянието на бронхит може да бъде предотвратено, като не се пушат цигари и се избягва излагането на дразнители във въздуха и се поставя ваксина срещу грип. Острият бронхит може да бъде предотвратен чрез избягване на контакт с хора, болни от респираторна инфекция, и чрез ваксиниране срещу грип всяка година.

 1. Причини

Причините за бронхит включват заболяване като муковисцидоза, вирусна респираторна инфекция, пушене на цигари. Причините за остър бронхит включват различни вируси като грип и парагрип.

 1. Рискови фактори

Основният рисков фактор за бронхит при повечето хора е пушенето на цигари или вирусни инфекции. Муковисцидозата и ХОББ също могат да увеличат риска от хронична форма на бронхит. Рисковите фактори за остър бронхит включват дете, слаба имунна система и респираторна вирусна инфекция като грип.

Таблица, сравняваща бронхит и остър бронхит

Обобщение на   Бронхит срещу Остър бронхит

 • Бронхитът е състояние, при което бронхиалните тръби и дихателната тръба се възпаляват по някаква причина.
 • Острият бронхит е формата на бронхит, която се причинява от вирус и продължава само около 3 седмици.
 • Бронхитът и острият бронхит имат сходни симптоми като кашлица, затруднено дишане, стягане в гърдите и задръстване в гърдите.
 • И двете състояния се диагностицират главно чрез физически симптоми.
 • Лечението и на двете състояния обикновено е симптоматично и включва използване на противовъзпалителни медикаменти и бета2-антагонисти.
 • Непушенето и избягването на дразнители във въздуха могат да помогнат за предотвратяване на хроничната форма на бронхит.
 • Получаването на грипна ваксина всяка година може да помогне за предотвратяване на остър бронхит, причинен от грип.

1 коментар

 1. чак когато открих totalcureherbsfoundation com, тяхната добавка е 100% гарантирана.

Вижте повече за: ,