Разлика между костта и хрущяла

Bone срещу хрущял

Дори и само с малко предистория за нормалното анатомичните и физиологични човешко същество, ще имате представа за разликата между костите и хрущялите.

Костите са важни части на тялото, тъй като те служат много жизненоважни функции. На първо място, те предпазват от механични наранявания или щети. На второ място, те служат като рамка на организма, за да се оформят и за да бъде в състояние да се движат. Това прави костите по-твърда анатомичната структура в сравнение с мускулите, кожата и хрущяли. Може би най-малко известно функцията на кости е присъщата им способност за минерална съхранение и синтез на кръвни клетки. Да, костите съхраняват важни минерали като калций и дори е и мястото на производството на червени кръвни клетки, както на белите кръвни клетки и.

Хрущяли, от друга страна, имат за основна цел намаляване на триенето в зоната на свързване. Например, съединения на човешкото тяло като колянната става има някои хрущялни структури, които позволяват по-ограничен и по-гъвкав обхват на движение като триене е сведена до минимум. За дихателната система, има хрущяли, които поддържат бронхите и трахеята. По-важното е, че има хрущялни структури, намиращи се в между прешлените, които действат като амортисьори. За по-естетична цел, хрущяли помощ се поддържа нормална форма, вид и гъвкавостта на носа, ушите и много други повърхностни структури на тялото на човек.

По отношение на действителния състав на двете структури, кости са направени от костната тъкан с клетки, които са специално посочени като костно накладки клетки, остеобласти, остеоцити и остеокластите (клетките, отговорни за костното възстановяване и растеж). Хрущяли са направени от хондробласти (прекурсорни клетки), гъста мрежа от еластични влакна и колаген и хондроцити. По природа, хората обикновено започват да се развиват хрущяли първата, която след това ще узреят до кости.

И двете кости и хрущяли имат свои собствени съответните набори от болести, ако някога те стават повредени или нападнати от чужди нашественици, като бактерии. Някои от добре известни костни заболявания са: остеосаркома, остеогенеза имперфекта, остеомиелит и остеопороза (може би най-популярните на всички тях). Хрущял заболявания включват costochondritis, ахондроплазия и остеоартрит.

Двамата също са класифицирани по различен начин. Костите са специално групират въз основа на външен вид или дължина като къси, дълги, нередовен, плоски, sutural и сезамовидна кост. Обратно, хрущяли са класифицирани като еластичен хрущял, фиброхрущял и хеалинови повърхностни хрущяли.

1. Костите са по-строги структури на тялото в сравнение с хрущяли.

2. кости са изработени от тъкан osseus докато хрущяли са направени от еластични влакна наред с други компоненти.

Вижте още за: ,