Разлика между кръвни съсиреци и тъкани

Какво е кръвни съсиреци?

Кръвните съсиреци са бучки кръв, която е преминала от течно в полутвърдо или подобно на гел състояние. Кръвните съсиреци са крайният продукт на хемостазата - процеса на прекратяване на кървенето. Те се получават чрез натрупване на тромбоцити.

Способността на кръвта да се сгъстява и да се съсирва е жизненоважна за оцеляването. Когато целостта на кръвоносен съд е нарушена, тромбоцитите в кръвта стават лепкави и се натрупват около мястото на нараняване, образувайки кръвен съсирек. При здравословно състояние и неповредена цялост на кръвоносните съдове не трябва да се образуват съсиреци.

Кръвните съсиреци стават опасни, когато се появят в нормални и не наранени кръвоносни съдове или не се разтварят, след като са изпълнили своята функция. Тези съсиреци са два вида:

 • Тромб - кръвен съсирек, който се образува близо до стената на сърцето или кръвоносен съд. Този тип съсирек може да забави притока на кръв и ако расте достатъчно, може да спре потока на кръв в засегнатия кръвоносен съд.
 • Емболус - кръвен съсирек, който се образува в една част на тялото, движи се с кръвния поток и се забива в друг кръвоносен съд. Емболите се срещат по -рядко, но са по -опасни, защото могат да причинят внезапно запушване на кръвния поток, което може да бъде фатално. Емболия, която възниква в артерия, спира притока на кръв към определен орган или тъкан и може да причини увреждане на тъканите или дори смърт.

Фактори, които допринасят за образуването на кръвни съсиреци в невредими кръвоносни съдове, са възпаление на вените, кръвни заболявания, генетични фактори, диета, продължително седене, разширени вени, бременност, раждане, сърповидно-клетъчна анемия, тютюнопушене, наднормено тегло, чернодробни заболявания и нарушения в сърдечно -съдовата система.

Какво е тъкан?

В многоклетъчните организми клетките са структурно и функционално свързани помежду си, образувайки тъкани. Тъканта е набор от клетки, които имат общ произход, една и съща структура и изпълняват същата функция в живия организъм.

В тялото различни видове тъкани могат да образуват обща структура - орган (сърце, стомах, бъбреци, бели дробове и др.). В органите различни тъкани работят заедно, но всяка има своя собствена структура и функции.

Има два основни типа тъкани в растенията - меристематични и постоянни тъкани.

Клетките в меристематичните тъкани имат способността да се делят, като по този начин водят до растежа и образуването на нови органи през целия живот на растенията. Според техния произход има два вида меристематични тъкани:

 • Първични меристематични тъкани - произхождат от зародиша на семето;
 • Вторични меристематични тъкани - произхождат от постоянните тъкани.

Постоянните тъкани са набор от клетки, които са диференцирани и специализирани да изпълняват определена функция, но са загубили способността си да се делят. В зависимост от техните функции, постоянните тъкани са:

 • Паренхим - най -слабо диференциран, често с разнообразни функции. Клетките са прости, живи, с тънки клетъчни стени;
 • Провеждане на тъкани- участващи в доставката или износа на различни химични вещества до/от определени части на растението;
 • Механична тъкан - придава еластичност, здравина и стабилност на цялото растение;
 • Защитна тъкан - покрива растението, без да възпрепятства възможността за обмен на вещества с околната среда.

Животните имат четири основни типа тъкани:

 • Мускулна тъкан - под въздействието на определени сигнали (нервни импулси) може да се съкрати и по този начин да се преместят отделни части от тялото или целият организъм в космоса;
 • Нервна тъкан -изпълнява координацията на множество процеси в тялото, включително мускулна контракция;
 • Съединителна тъкан - осигурява връзка между другите типове тъкани. Съединителната тъкан осигурява механична устойчивост, физиологична и метаболитна хомеостаза на растенията;
 • Епителна тъкан - осъществява защитата на органите и тялото като цяло, без да възпрепятства отделянето и усвояването на веществата. Това са най -външните слоеве, покриващи тялото, храносмилателния тракт и други органи.

Всеки от типовете тъкани има различни подтипове. Те се характеризират с различна структура в зависимост от специфичните функции, които изпълняват.

Разлика между кръвни съсиреци и тъкани

Определение

Кръвни съсиреци: Кръвните съсиреци са бучки кръв, която се е променила от течно в полутвърдо или подобно на гел състояние.

Тъкан: Тъканта е група клетки, които имат общ произход, една и съща структура и изпълняват същата функция в живия организъм.

Функция

Кръвни съсиреци: Функцията на кръвните съсиреци е да спрат кървенето, когато целостта на кръвоносен съд е нарушена.

Тъкан: В зависимост от вида, тъканите имат различни функции, като свързваща, защитна, регулаторна, транспортиране, движение и т.н.

Поява

Кръвни съсиреци: Съсирването на кръвта се случва само при многоклетъчни животни.

Тъкан: Както многоклетъчните растения, така и животните са изградени от тъкани.

Кръвни съсиреци срещу Тъкан

Резюме на кръвните съсиреци Vs. Тъкан

 • Кръвните съсиреци са бучки кръв, която се е променила от течно в полутвърдо или подобно на гел състояние.
 • Тъканите са група клетки, които имат общ произход, една и съща структура и изпълняват същата функция в живите организми.
 • Функцията на кръвни съсиреци е да спре кървенето, когато целостта на кръвоносен съд е нарушена.
 • В зависимост от вида, тъканите имат различни функции, като свързващи, защитни, регулаторни, транспортни, движещи се и т.н.
 • Съсирването на кръвта се случва само при многоклетъчни животни, докато многоклетъчните растения и животните са изградени от тъкани.
Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте повече за: ,