Разлика между кръвен съсирек и аневризма

Какво е кръвен съсирек и аневризма?

И двете аневризми и кръвни съсиреци са сериозни медицински състояния, които изискват незабавно медицинска интервенция. Аневризмата е необичайно голяма издутина, предизвикана поради отслабването на стените на артерията, а кръвен съсирек е бучка кръв, причинена поради коагулацията на кръвта.

Основната разлика между кръвен съсирек и аневризма е в тяхното местоположение; в кръвта се развива кръвен съсирек и възниква аневризма в голяма артерия от сърцето, наречена аневризма на аортата. Когато се появи в мозъка, той се нарича мозъчна аневризма.

Какво е кръвен съсирек?

Кръвните съсиреци са мрежа от лепкави кръвни клетки, които се развиват при разрушаване на кръвоносен съд. Съсирването е физиологичен процес, който се задейства като нормален отговор на нарушен или спукан кръвоносен съд. Основната функция на кръвен съсирек е да запечата и предотврати изтичането в спукан кръвоносен съд. Това спира загубата на кръв и предпазва човека от продължително кървене. Съсиреци (или тромби), които запушват артериите и спират притока на кръв и кислород към тези органи на тялото, могат да причинят увреждане на тъканите (инфаркти). И когато кръвните съсиреци се разпаднат (известни като емболия) и пътуват до други части на тялото, те могат да увредят други органи. Съсиреците, които възпрепятстват притока на кръв, са основните виновници за повечето сърдечни недостатъци и инсулти.

Какво е аневризма?

Аневризма е известна като издутина в артерия и са известни също като отслабените области на артериите. Те могат да излязат или да се разкъсат по всяко време, когато пациентът е в тежко състояние и има риск от кървене. Това е патологичен механизъм.

Аневризмите най -често се наблюдават в аортата ( първичната артерия в средата на корема и най -голямата артерия в тялото), мозъка и в подколенната артерия, т.е. зад коляното. Двете основни причини за аортни аневризми са хипертония и атеросклероза.

Разлика между кръвен съсирек и аневризма

 1. Определение

Кръвен съсирек

Кръвният съсирек се определя като натрупани кръвни тромбоцити или други малки клетки в тялото, което води до запушване на кръвна артерия или вена. Кръвните съсиреци могат да бъдат навсякъде в кръвоносните съдове, но най -често се срещат в краката.

Аневризма

Аневризма е постоянно, локализирано и необичайно разширяване на кръвоносен съд или стената на сърцето, което е резултат от отслабване или разрушаване на съдовата стена.

 1. Симптоми

Кръвен съсирек

 • Неясна реч или невъзможност да се говори
 • Загуба на координация
 • Червеникаво или синкаво оцветяване на кожата
 • Внезапно силно главоболие
 • Слабост в ръцете или краката

Аневризъм

 • Проблеми със зрението
 • Трудности при говоренето
 • Слабост в единия или в двата крайника
 • Стомахът се разстройва
 • Повръщане
 1. Причини

Кръвен съсирек

Няколко причини включват;

 • Бременност
 • Удар
 • Пушене
 • Продължително лежане в едно положение на едно място
 • Сърдечен удар
 • Някои лекарства, като орални контрацептиви и лекарства за хормонална терапия
 • Когато имунната система атакува някои от нормалните протеини в кръвта Ви, известни като Антифосфолипиден синдром
 • Белодробна емболия (кръвен съсирек в артерия в белия дроб)

Аневризъм

Аневризмата се причинява от внезапна травма, продължаващо медицинско състояние като високо кръвно налягане или дори злоупотреба с наркотици или съдово разстройство, което е налице от раждането. Други фактори включват атеросклероза и анормален кръвен поток на кръстовището, при което артериите се събират.

 1. Прогноза

Кръвен съсирек

Прогнозата в случай на исхемичен инсулт е изключително променлива и зависи от това къде съсирекът се развива в мозъка, колко дълго ще остане там преди провеждане на лечението и колко ефективно ще бъде лечението. Следователно, такива инсулти варират в прогнозата от добри до лоши, в зависимост от горепосочените условия и от това колко добре засегнатият индивид ще реагира на лекарството, лечението или рехабилитацията. Хеморагичните инсулти по -често имат по -лоша прогноза и имат повишена смъртност от исхемичните инсулти.

Аневризма

Прогнозата за мозъчните аневризми е добра, стига да не показват изтичане или да се отворят. Някои от включените процедури имат смъртност от три процента. Ако има изтичане в мозъчната аневризма, прогнозата е слаба и смъртността става по-висока, освен ако острото неврохирургично или невро-интервенционално лечение не е постигнато и успешно.

 1. Рискови фактори и превенция

Кръвен съсирек

Основните предотвратими рискови елементи за образуване на кръвен съсирек са;

 • Нездравословна и лоша диета
 • Липса на физическа активност
 • Затлъстяване

Някои фактори като генетиката не могат да бъдат предотвратени. Някои фактори обаче могат да бъдат управлявани добре като високо кръвно налягане, затлъстяване и холестерол.

Аневризъм

Основните предотвратими рискови елементи за аневризма са;

 • Високо кръвно налягане
 • Пушене

Други рискови фактори, които не могат да бъдат предотвратени, включват генетика и възраст. Превенцията включва редовни упражнения и спиране на тютюнопушенето.

 1. Лечение

Кръвен съсирек

Обикновено се препоръчват лекарства за разреждане на кръвта като варфарин, перорални антикоагуланти (напр. Дабигатран, ривароксабан, апиксабан), хепарини (като еноксапарин, далтепарин или тинзапарин) и фондапаринукс.

Аневризъм

Лечението включва запечатване на спукания кръвоносен съд.

Първият метод на лечение се нарича хирургично изрязване. При това се отстранява част от черепа, за да се стигне до разкъсания или повреден кръвоносен съд и се използва малка метална скоба, за да се предотврати преминаването на кръвта през разкъсването.

По -малко инвазивен метод, известен като ендоваскуларно навиване. Този метод включва вкарване на тръба в артерия (достъпна предимно в слабините) и преплитането й по цялото тяло до аневризмата. След това в засегнатата вена се натиска метална намотка, която ефикасно запечатва аневризмата.

Резюме

Точките на разлика между кръвен съсирек и аневризма са обобщени по -долу:

Сравнителна таблица за Blood Clot Vs. Аневризъм

1 коментар

 1. Благодаря ти. Това е вторият ми в мозъка. Имах нужда да го разбера. Поради ясното писане, сега разбирам аневризмата. Просто ми се иска VA да направи нещо! Да седиш тук сам, у дома и да чакаш, е толкова неприятно. Но сега разбирам нещата по -добре. Благодаря ти.

Вижте повече за: ,