Разлика между движението на бебето и контракциите

Въведение:

Движението на бебето в утробата по време на бременност и безболезнените маточни контракции, които се случват по време на бременността, са доста трудни за разграничаване. Тези движения несъмнено са едно от най -добрите чувства на бременността, но двете определено се различават по своя произход и характер. Въпреки това, майката може лесно да прави разлика между двете, така че по време на последващата бременност след първото бебе.

Разлики в природата:

Бебето започва да се движи в утробата до 16 -та седмица от бременността. Движенията на главата, ръцете и краката се усещат като малки ритници или удари по майката. Тези движения продължават да се увеличават с напредването на бременността и намаляват към термина. Намаляването на движенията се дължи на липсата на място за растящия плод, както и защото към 35 -та седмица главата на бебето се фиксира в таза на майката.

Контракциите на матката възникват от мускулатурата на матката. Тези контракции, които се появяват по време на бременност, нямат патологична причина и се смята, че се дължат на раздразнена матка. Тези контракции започват от 6 -та седмица от бременността. Тези внезапни движения на корема, възникващи като част от нормална бременност, без да представляват никаква опасност за бебето или майката, са известни като контракции на Бракстън Хикс. Контракциите на матката, които се появяват по време на раждането, са болезнени контракции с цел изгонване на плода от матката.

Разликата във влияещите фактори:

Движенията на бебето в утробата се усещат по -добре от слаби майки, отколкото от пълнички или затлъстели майки. Честотата на движение на бебето не е фиксирана. Понякога бебето може да се движи и да рита няколко пъти на ден или тези движения могат да останат отсъстващи няколко часа или дори ден -два. Въпреки това, ако бебето не се движи за много дълго време, препоръчително е незабавно да се свържете с лекаря. Движението на бебето също се влияе от състоянието на майката. Движенията на майката затишие бебето да спя толкова движенията на бебето няма да се усети. Когато майката е в покой или спи, движенията на бебето се увеличават. Също така, когато майката е нервна или уплашена, приливът на адреналин кара бебето да се движи по -често. Повишаване на нивата на кръвната захар на майката, като след лека закуска или след хранене, бебето се движи повече поради прилив на енергия.

Контракциите на матката са нередовни, редки и по същество безболезнени. Те се случват по всяко време и нямат никаква връзка с движенията на майката или нейното емоционално състояние. Тези контракции, ако се появяват по -често, понякога могат да причинят дискомфорт на майката. Най -добре е да поддържате майката добре хидратирана, за да избегнете раздразнителност на матката. Когато тези контракции започнат да се появяват близо една до друга и да станат ритмични и болезнени, човек може да бъде сигурен, че раждането е започнало.

Резюме:

Движението на бебето и маточните контракции са много различни един от друг, но е трудно да се разграничат от жените по време на първата им бременност. Движенията на бебето се усещат още в 16 -та седмица от бременността и са силно повлияни от движенията и емоционалното състояние на майката. Контракциите на матката са безболезнени и нередовни движения на матката, които започват до 6 -та седмица от бременността и нямат никаква връзка с душевното състояние или движенията на майката.

Вижте повече за: ,