Разлика между азитромицин и амоксицилин

capsules-antibiotic-pills Азитромицин срещу амоксицилин

Азитромицин и амоксицилин са антибиотици, които се използват за лечение на орда от бактериални инфекции. Те обаче са ефективни върху различни бактерии и върху различни части на тялото. Поради тази причина е много важно да сте наясно с разликите. Ето оценка на двете, въз основа на техните показания, дозировка, странични ефекти и други фактори. Разлика в показанията

1. Вашият лекар може да Ви предпише амоксицилин в случай на остър отит, заболявания на дихателните пътища или инфекции на пикочните пътища. Разбира се, инфекцията, причиняваща патогена, трябва да бъде податлива на лекарството. Може да се предписва и на бременни жени, които не понасят еритромицин и имат хламидиална инфекция. Може да се предпише и като профилактика преди операция или медицинска процедура. 2. Азитромицин се предписва за заболявания на горните дихателни пътища, инфекции на кожата и меките тъкани и инфекции на пикочно -половата система от чувствителни бактерии. Както при всяка друга инфекция, дозата, която получавате, ще зависи от точния характер на вашето заболяване. Например, дозата за фарингит ще варира от дозата за кожна инфекция.

Разлика в дозировката

1. Амоксицилин може да се предписва в дози от 500 mg на всеки 8 часа за хора с тегло над 20 кг и с тежки инфекции. Те могат също да бъдат предписани като дози от 250 mg на всеки 8 часа за по -леки инфекции. 2. Азитромицин трябва да се приема като единична доза всеки ден за един ден или за период от три дни или повече. Основната разлика между двете е, че азитромицин трябва да се приема поне час преди хранене или два часа след хранене.

Разлики в противопоказанията

1. Амоксицилин е противопоказан в случаите, когато пациентът има реакция към пеницилин. Най -опасната част от това е, че пациентът може да изпадне в анафилактичен шок поради лечение с пеницилин. 2. Пациентите с нарушена чернодробна функция обикновено се препоръчват да не приемат азитромицин.

Разлика в неблагоприятните ефекти

1. Неблагоприятните ефекти от амоксицилин включват диария , повръщане, гастрит, черен и космат език или псевдомембранозен колит. Пациентите също могат да страдат от кървава диария и коремна болка. Рядко може да доведе и до остър нефрит, анемия и други свързани кръвни нарушения. 2. Страничните ефекти на азитромицин имат предимно стомашно -чревен характер. Пациентите също могат да страдат от уртикария, васкулит или сърдечна аритмия.

Резюме: 1. Амоксицилин се предписва на пациенти, страдащи от редица инфекции. Азитромицин обаче се предписва главно за инфекции на кожата, меките тъкани и респираторни инфекции. 2. Съществуват различни дозировки за двете. Докато амоксицилин трябва да се приема поне 5 дни, азитромицин може да се предписва като единична доза или за период, удължаващ до 8 дни. 3. Има по -широки противопоказания за амоксицилин в сравнение с азитромицин 4. Амоксицилин може да има странични ефекти, свързани със стомашната система и бъбреците. Азитромицинът може да предизвика широк спектър от неблагоприятни ефекти, започвайки от ефекти върху стомашната система до определени ефекти върху сърцето.

3 коментара

  1. Много информативно .... и много полезно при вземането на решение кои антибиотици са най -подходящи за мен и моя URI или Broncitits ♥ ️

  2. Въведох коментар

  3. Изписаха ми азитромицин за моя остър бронхит, но не усещам тази сърдечна аритмия или задух. Затруднявайки съня. Но съм алергичен към семейството на цилин

Вижте повече за: ,