Разлика между аюрведичната медицина и билковото лечение

Въведение

Билколечението или билколечението е използването на растения за постигане на по -добро здраве и възстановяване на здравето до нормално състояние в случай на заболяване. За тази цел се използват растения и тази традиционна система на медицината се нарича още „хербология“. Аюрведичната медицина е вековна форма на терапевтична наука и система от индуистка медицина. Аюрведа система също е алтернативна система на медицината.

Разлики във философията

Аюрведичната форма на медицината включва използването на таблетки, произведени от естествени растения с включване на метали, растения, масла, както и масажи, ароматерапия и расаяна. За тази цел аюрведичната система също използва бхасма и орални сиропи. Аюрведичната система на медицината силно вярва в няколко конституции, които управляват човешкото тяло като „капха“ (фелгм), „пита“ (вода) и „ваата“ (въздух). Ако те са добре балансирани в тялото, човек не е склонен да се разболее, но ако някой от тези качества се увеличи или намали в тялото, тогава ще има болест. „Раша шастра“ също е част от Аюрведа, в която има практика да се добавят метали, минерали и някои скъпоценни камъни към лекарствата заради техните лечебни свойства.

Билколечението се състои в използване на екстракти от растения с цел излекуване на определени отклонения от здравето. Те са абсолютно естествени и без странични ефекти. Обикновено билковата медицина се дава под формата на екстракти и може да продължи цял живот, например билков зелен чай за храносмилане и отслабване. Билковите лекарства могат да се дават и под формата на екстракти, таблетки, прахове, чай и др.

Разлики в методите

Билколечението никога няма да одобри масажите, докато Аюрведа има специален клон на масажи на тялото, който според тях помага за излекуване на определени симптоми. Аюрведа вярва, че ако тялото се масажира чрез прилагане на масла върху определени точки на натиск, то освобождава напрежението и лекува неразположенията. Сусамовото масло се предпочита вместо синапеното масло. Panchkarma е друга важна част от аюрведичната медицина, в която има прилагане на масаж върху болезнените части на тялото. Аюрведа акцентира върху поддържането на перфектен баланс на трите енергии. Дългосрочният прием на аюрведични лекарства включва използването на метални интоксикации и следователно е необходимо наблюдение от квалифициран лекар.

Билколечението подчертава използването на билки като чесън, лук за предотвратяване на повтаряща се настинка и кашлица. Чесънът също помага за предотвратяване на хипертония и сърдечни заболявания. Сокът от алое се препоръчва за използване при акне и кожни заболявания. Билколечението не използва тежки метали и следователно тяхната употреба е безвредна. Домашните средства също представляват билколечение. Куркумата за използване на съсирваща кръв и като противовъзпалително средство е друг пример за билколечение. Те са лесно достъпни у дома. Терапията с пшенична трева, използвана при пациенти с таласемия, е прилагане на познания за билките с цел излекуване. Той облекчава оплакванията и намалява кръвопреливането.

Билколечението се нарича още фитомедицина или ботаническа наука и включва използването на семена и прахообразна форма на лечебни растения. Кората на дървото чинхона съдържа антималарийни свойства и затова се използва широко в много страни, където по-скъпите лекарства против малария не могат да бъдат позволени.

Резюме:

Билколечението е наука за медицината, която използва растения и техните екстракти за лечение на заболявания, докато аюрведа е вековна индуистка наука за терапията, която включва използването на екстракти от лечебни растения заедно с екстракции от метали, масажи и др. Билколечението не използва масажи и метали . Билколечението има силно влияние от Китай и много други страни, докато Аюрведа има своите корени само в Индия.

2 коментара

  1. кое е най -доброто? аюрведа или хартал

  2. Показана е хубава разлика, но билковите лекарства не са разпознати от Govt.Modiflex за ставите е много полезно, но govt. не е разрешено. Причината може да бъде обяснена и благодаря.

Вижте повече за: ,