Разлика между Аюрведа и Сидда медицина

ayurveda Трите индийски лекарствени системи са „Сидда, Аюрведа и Унани. Лечебната система Siddha се практикува главно в южноиндийския щат Тамил Наду. Някои практикуващи обаче казват, че има и северноиндийска школа по медицина Сидда, която се е развила в Хималаите. Сидда е популярна в древна Индия и се смята за най -старата лечебна система в света. Системата е разработена от „Сидхари“, които е трябвало да бъдат светии с духовни сили в древна Индия. Те бяха получили знанието от индуски бог Господ Шива и индуистката богиня Господ Шива и богиня Парвати.

Индийските писания казват, че има 18 основни „Сидхари“ и от тях Агастияр е бащата на Лечебната система на Сидда. Системата Сидда се основава на предпоставката, че само здраво тяло може да помогне за развитието на здрава душа, така че древните практикуващи са регулирали живота си с интензивни йогийски упражнения, пост , медитация и са постигнали супер сили, включително чудото за лечение на болестта. „Тайните“ на медицината на Сидха са написани върху ръкописи от палмови листа, от които системата се развива, както се практикува днес в Индия.

Аюрведа , от друга страна, е свързана с ведическия период в Индия и нейните традиционни лекарствени тайни са открити в Сушрута Самхита и Чарака Самхита. Практикуващите смятат, че Аюрведа съчетава знанията, открити в четирите Веди, а превенцията на болестите е по -важна с правилното приспособяване на начина на живот към сезоните. И Сидда, и Аюрведа признават, че болестта е причинена от дисбаланса на трите хумора. Но Сидда вижда преобладаването на хуморите като ватхам, питам и капам съответно в детството, в зряла възраст и в напреднала възраст, докато Аюрведа разглежда господството на капам в детството, ватам в напреднала възраст и питам в зряла възраст !.

Аюрведа се фокусира върху пет елемента земя, вода, огън, въздух и етер, които засягат кръвта, хила, месото, бързо, костния мозък и спермата. Аюрведа също приписва преживяванията на човешкия живот като 20 „гуни“ или качества. Използва хирургия, йога, медитация и масажни техники. Сидда се фокусира върху седем елемента сарам (плазма) за растеж, чинери (кръв) за подхранване на мускулите, ooun (мускул) за формата на тялото, kollzuppu (мастна тъкан) за баланс на маслото и смазване на ставите, enbu (кост) за стойка на тялото, moolai (нерв) за сила и sukila (сперма) за размножаване.

1 коментар

  1. Къде можем да си набавим това лекарство от Сидхарт в Делхи. наистина искам да знам. Plz кажи ми.

Вижте повече за: , ,