Разлика между астма и реактивно заболяване на дихателните пътища

Астмата е хронично състояние, при което има възпаление на дихателните пътища. Реактивното заболяване на дихателните пътища е остро състояние, при което дихателните пътища са раздразнени по някаква причина.

Какво е астма?

Определение:

Астмата се отнася до състоянието, при което бронхите се стесняват поради възпалителен отговор. Това е хронично състояние, което изисква дългосрочно лечение и лечение.

Симптоми:

Астматиците имат типични симптоми като кашлица, хрипове и усещане за много стегнат гръден кош. Хората с астма също могат да имат затруднено дишане, което може да се влоши, ако не се лекува бързо.

Диагноза:

Диагнозата астма се дължи на резултатите от клиничен преглед и тестове за това колко добре функционират белите дробове. Кръвните тестове могат да показват повишени нива на еозинофили и спирометрия, а тестовете за белодробни предизвикателства могат да покажат нарушен въздушен поток.

Причини:

Има множество фактори, за които се смята, че взаимодействат, за да причинят астма, и се смята, че генетиката може да играе роля в допълнение към околната среда. Диетата и алергените също могат да бъдат важни и могат да взаимодействат с гените на човек, за да ги направят уязвими за развитие на астма.

Рискови фактори и усложнения:

Фамилната анамнеза за астма е рисков фактор, тъй като генетиката е важна като потенциален причинител.   Излагането на дразнители и алергени на работното място или чрез навици като тютюнопушенето също са рискови фактори, поради което има значително наднормено тегло или затлъстяване. Може да се наложи човек да отиде в болницата за лечение, тъй като астмата може да се окаже смъртоносна без своевременно лечение.

Профилактика и лечение:

Избягването на тригери като алергени и дразнители може да помогне за предотвратяване на астматични пристъпи. Също така е добре човек да получи ваксина срещу грип всяка година, за да предотврати респираторни инфекции, които могат да влошат астмата. Лечението на астма често изисква инхалаторни лекарства, като бронходилататори, за отваряне на дихателните пътища. Кортикостероидите също могат да помогнат за намаляване на възпалителния отговор.

Какво е реактивно заболяване на дихателните пътища?

Определение:

Реактивната болест на дихателните пътища описва състоянието, при което бронхиалните пътища на човек реагират прекалено на някакво вещество. Това не е хронично състояние и обикновено се случва само за кратък период от време.

Симптоми:

Симптомите често са подобни на човек с астма и често включват хрипове, задух, кашлица, прекалено много слуз в проходите и дразнене на лигавицата, облицоваща бронхите и бронхиолите.

Диагноза:

Диагнозата се основава на физически преглед и отстраняване на други възможни специфични състояния, така че да се използва общият термин „реактивно заболяване на дихателните пътища“. Възможно е пациент с реактивно заболяване на дихателните пътища, който продължава да има симптоми, по -късно да бъде диагностициран с астма. Обикновено реактивното заболяване на дихателните пътища е остро състояние, което не трае, след като дразнителите или други причини са установени и дразнителите са елиминирани или избегнати. Терминът често се използва и за деца на възраст под 5 години, където не може да се направи точна диагноза на астма.

Причини:

Състоянието може да се случи малко след инфекция и може да бъде в отговор на някакъв вид дразнещо вещество като пърхот на домашни любимци , цветен прашец, мухъл, дим, прах или дори промяна на времето. Проучванията са установили връзка между деца с респираторен синцитиален вирус (RSV) и развитието на реактивно заболяване на дихателните пътища, а по -нататъшни изследвания също са установили връзка между инфекции с Chlamydia pneumoniae и реактивно заболяване на дихателните пътища.

Рискови фактори и усложнения:

Рисковите фактори за реактивно заболяване на дихателните пътища са предишна инфекция и излагане на дразнители. Усложненията включват развитието на астма или бронхиолит.

Профилактика и лечение:

Най -добрият начин за предотвратяване на реактивно заболяване на дихателните пътища е да се избягва излагането на веществото или веществата, които причиняват дразненето и симптомите. В някои случаи инхалатор може да помогне за облекчаване на хрипове и проблеми с бронхиалните канали.

Разлика между астма и реактивно заболяване на дихателните пътища?

Определение

Астмата е състояние, при което има възпалителен отговор на дихателните пътища. Реактивното заболяване на дихателните пътища е общ термин, който описва някакво състояние, при което бронхиалните тръби и въздушните канали са раздразнени.

Продължителност на състоянието

Астмата винаги е дълготрайно и хронично заболяване, което не изчезва. Реактивното заболяване на дихателните пътища обикновено се случва само веднъж и по този начин се класифицира като остро състояние.

Диагностика

Тестовете, използвани за диагностициране на астма, включват спирометрия, белодробни предизвикателни тестове и кръвни тестове за концентрации на еозинофили. Обикновено реактивното заболяване на дихателните пътища се диагностицира от физическите симптоми, които пациентът има.

Възраст, когато може да се постави диагноза

Астмата е трудно да се диагностицира точно преди навършване на 5 -годишна възраст. Реактивното заболяване на дихателните пътища може да бъде диагностицирано или използвано като термин за описване на състоянието и симптомите, когато човек е по -млад от 5 години или на всяка възраст.

Лечение

Лечението на астма често изисква използването на бронходилататори, инхалатори и кортикостероиди. Лечението на реактивно заболяване на дихателните пътища включва елиминиране на дразнители и понякога използване на инхалатори.

Таблица, сравняваща астма и реактивно заболяване на дихателните пътища

Резюме на астма срещу Реактивно заболяване на дихателните пътища

  • Астмата и реактивното заболяване на дихателните пътища имат сходни симптоми като хрипове.
  • Астмата е хронично състояние, което се диагностицира най -добре след 5 -годишна възраст.
  • Реактивното заболяване на дихателните пътища е общ термин за описване на дразнене на дихателните пътища и може да се използва за описване на заболяване при деца под 5 -годишна възраст, когато диагностицирането на астма е трудно.
  • И двете състояния на астма и реактивно заболяване на дихателните пътища могат да бъдат лекувани с инхалатори, които помагат за дишането.

Вижте повече за: ,