Разлика между астма и ХОББ

Разликата между астма и ХОББ

Дихателните заболявания са трудни за разпознаване поради сходството на признаците и симптомите, които проявяват. Има обаче кардинални или различни характеристики, които трябва да знаете, за да различавате една от друга. За определяне на тези респираторни състояния се използват определени диагностични процедури. Точната диагноза е много важна, тъй като тя е основата за правилното лечение.

Две от тези белодробни състояния обикновено са объркани, тъй като повечето симптоми са сходни и способността им да повлияват модела на дишане си приличат - тези две състояния са астма и ХОББ . Те могат да имат прилики, но не са еднакви. Основната клинична разлика между двете е, че обструкцията на дихателните пътища при астма е напълно обратима, но не и при ХОББ . За да научите повече за тези респираторни състояния, прочетете нататък.

Астма

Asthma_attack-illustration_NIH

Хриптящ звук

Астмата често се характеризира с обратим брохоспазъм, предизвикан от преувеличен отговор на различни стимули или алергени. През повечето време астмата се диагностицира през детството или юношеството, въпреки че може да се случи по всяко време на живота ви. Няма или има малко симптоми, проявяващи се между „пристъпи“ или астматични епизоди и те се появяват по -малко с напредването на възрастта.

ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест)

Copd_2010Страница ХОББ се причинява от необратими увреждания на лигавицата на дихателните пътища, причинени от наранявания, причинени от хронично пушене или прекомерно излагане на замърсители на околната среда. В отговор на нараняване възниква възпаление, стимулиращо увредената лигавица да отделя прекомерно количество слуз, което допълнително стеснява въздушните канали. ХОББ е често срещано явление при възрастни на средна възраст, които имат анамнеза за хронично тютюнопушене и симптомите присъстват постоянно всеки ден, за разлика от астмата, симптомите се проявяват само по време на пристъпи или обостряния.

Видове ХОББ

 • Емфизем

Това включва разрушаване или увреждане на малките дихателни пътища и алвеолите (въздушните торбички) на белите дробове.

 • Хроничен бронхит

Това е възпаление на бронхите или големите дихателни пътища на белите дробове, което води до продължителна кашлица с прекомерно отделяне на слуз.

Астма срещу ХОББ - Сравнението

Характеристики

Астма

ХОББ

Определение Свиване на белодробните дихателни пътища поради бронхоспазъм. Стесняване или свиване на дихателните пътища поради възпаление на белодробните дихателни пътища или увреждане на малките дихателни пътища и алвеолите (въздушните торбички) на белите дробове.
Етиология Астмата обикновено е наследствена или свързана с автоимунни състояния и се предизвиква от излагане на алергени. Пушенето е причина номер едно за ХОББ, но също така е свързано с прекомерно излагане на замърсители на околната среда (развива се в резултат на неправилен начин на живот)
Различни различия Симптомите на астма са периодични и ефектите са обратими чрез бронходилататори. При ХОББ признаците и симптомите са последователни. Увреждането на дихателните пътища е трайно и необратимо и понякога бронходилататорите имат малък или никакъв ефект.
Разпространение Пристъпите на астма обикновено възникват поради външни фактори, върху които имате малък или никакъв контрол - алергени, физическо натоварване, замърсители, времето и т.н. Симптомите се генерират вътре в самата дихателна система и могат да се влошат от вторична инфекция.
Знаци и симптоми
 • Затруднено дишане/ задух
 • Стегнатост в гърдите
 • Хрипове
 • Кашлица
 • Кихане
 • Прекомерно производство на лигавици
 • Затруднено дишане/ задух
 • Стегнатост в гърдите
 • Хрипове
 • Прекомерно производство на лигавици
 • Хронична продуктивна кашлица

*Симптомите могат да се появяват и изчезват, но с течение на времето те стават уместни и обикновено са придружени от повтарящи се белодробни инфекции.

Лечение
 • Бронходилататори
 • Дихателни упражнения (свиване на устните и диафрагмално дишане)
 • Кортикостериоди
 • Бронходилататори
 • Антибиотици, ако са свързани с белодробна инфекция
 • Дихателни упражнения (свиване на устните и диафрагмално дишане)
 • Кортикостероиди

Бележки:

*Малко може да се направи за лечение на ХОББ.

* Човек може да прояви както ХОББ, така и астма.

*Астмата и ХОББ не могат да бъдат излекувани, но симптомите могат да бъдат облекчени.

Може би най -голямото предизвикателство не идва при определянето дали пациентът има астма или ХОББ. Той е при определяне как да се предотвратят и облекчат обострянията и проявата на симптомите. Както всички знаем, дишането е основно това, което ни поддържа живи и свързаните с това проблеми значително влияят върху качеството на живот на човек.

3 коментара

 1. Астмата не е инфекция на горните дихателни пътища (точка номер 1 в резюмето ви), нито ХОББ е белодробна инфекция. В тази статия има и други неточности. Ако търсите информация за някое от тези заболявания, моля, не използвайте този „ресурс“ - те са много по -добри, достъпни онлайн.

 2. Съгласен Ашли, много лоша информация!

 3. Казвам се Реджи Манфред, от Великобритания съм. Бях диагностициран с емфизем (ХОББ) през 2018 г. и опитах всички възможни средства да се излекувам, дори посетих пулмолог, но без резултат, докато не видях публикация във здравен форум за билков лекар от Африка, който приготвя билкови лекарства за да излекувам всякакви заболявания, включително емфизем, първоначално се съмнявах дали е истинско, но реших да опитам, когато се свързах с този билков лекар чрез техния уебсайт, той ми изпрати билковото лекарство от емфизем чрез куриерска служба, когато получих това билкови лекарства, той ми даде стъпка по инструкции как да го прилагам, когато го прилагах според инструкциите, бях напълно излекуван от тази смъртоносна болест в рамките на 5 седмици от употребата, ако страдате от това заболяване, можете също така да се свържете с тази страхотна билка лекар

Вижте повече за: