Разлика между артрит и ревматоиден артрит

Артрит срещу ревматоиден артрит

Какво е артрит и ревматоиден артрит?

Артрит е обобщен термин, използван за описание на болка, скованост и възпаление на всяка става. Има различни видове артрит като остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, септичен артрит, подагра и псориатичен артрит. Най -често срещаните са остеоартрит и ревматоиден артрит. Когато не е посочено, артритът се отнася до остеоартрит или ОА.

Разлики в патологията

Остеоартритът е дегенеративно заболяване, при което хрущялът между ставите, който действа като възглавница, се износва поради различни причини, в резултат на което костите се трият една в друга, причинявайки симптоми като болка, скованост, възпаление на ставите, ограничаване движения след физическа активност и болка към края на деня.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което означава, че тялото ви се атакува. Имунната система произвежда антитела, които атакуват ставите и други части на тялото. Имунната система вижда синовиума (лигавицата около ставите) като заплаха, подобна на вируса или бактерията, и я атакува, в резултат на което течността се натрупва около ставите. Това от своя страна причинява болка, скованост, възпаление и нежност на ставите. Автоимунната реакция на ревматоидно заболяване засяга цялото тяло, а не само ставите. Ранните признаци на ревматоиден артрит са ниска степен на треска, мускулни болки и умора. Хората в напреднал стадий на ревматоиден артрит развиват малки структури, подобни на бучки в близост до ставите, наречени ревматоидни възли.

Разлика в причините и симптомите

Остеоартритът обикновено засяга ставите, носещи тежести, като колянната става, тазобедрената става и гръбначния стълб, докато ревматоидният артрит започва в по -малки стави като китката, глезенната става, кокалчетата на пръстите на ръцете, пръстите на краката и с напредването на болестта засяга по -големите стави. Ревматоидният артрит е симетрично заболяване, което означава, че ще изпитате симптоми от двете страни на тялото, където като остеоартрит се появява от всяка страна за начало и в крайна сметка може да се разпространи в другата страна на тялото.

Най -характерният симптом на ревматоиден артрит е, че симптомите се влошават сутрин, особено сковаността на ставите, която продължава средно 20 до 30 минути, докато при остеоартрит симптомите се влошават към вечерта.

         

Разлика в диагнозата

Диагнозата на артрита обикновено се основава на анамнеза и преглед, което помага да се направи разлика между видовете артрит. Изследвания като рентгеново изследване са полезни и при двете състояния. В случай на ревматоиден артрит се провеждат лабораторни изследвания като повишени нива на ESR, повишени нива на С-реактивни протеини и антицитрулирани антитела за потвърждаване на състоянието.

Разлики в лечението

В тежки случаи на ревматоиден артрит, ако не се лекува навреме, в ставите могат да се развият деформации като деформация на шията на лебеда, отклонение на улнарата и деформация на бутониера. Няма лечение за артрит и ревматоиден артрит. Лечението зависи от омекотяване. Основната цел на лечението е да намали болката и възпалението, за да намали страданието на пациента. По принцип нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) се използват за намаляване на болката заедно с локални приложения, ортопедични брекети и физиотерапия.

Физиотерапията помага за укрепване на околните мускули чрез правилни упражнения. Промяната в начина на живот, като намаляване на теглото, също може да допринесе за намаляване на болката. В тежки случаи на ОА колена се обмисля пълна операция за подмяна на коляното. В случаите на ревматоиден артрит заедно с НСПВС се предписват стероиди за намаляване на възпалителния процес, се използват модифициращи болестта агенти (DMARDs) като хлорохин сулфат, фолитрекс и лефлуномид.

РЕЗЮМЕ :

Артрит е общ термин, използван за болка, скованост и възпаление на ставите. Има различни видове артрит и ревматоидният артрит е един от тях. При ревматоиден артрит имунната система атакува клетките на собственото тяло се нарича автоимунно заболяване. Артрит, т.е. остеоартрит, обикновено засяга по -големи стави, когато ревматоидният артрит засяга по -малките стави и тялото е симетрично засегнато. Лечението е подобно, но няма лечение за нито едно от двете състояния, а само облекчаване на симптомите.

Вижте повече за: , , ,