Разлика между артрит и карпален тунел

Какво е артрит?

Определение за артрит:

Артритът е възпаление на ставите на тялото. Ставите са областите на тялото, където две или повече кости се събират. Ставата е сложна и се състои от мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости.

Симптоми на артрит:

Симптомите на артрита са болки в ставите и усещане, че ставите са сковани. Състоянието се влошава с възрастта. Ставите могат да се подуят и да станат трудни за придвижване. Възможно е също така да има зачервяване на ставата заедно с подуване над засегнатата става

Диагноза за артрит:

Диагнозата може да се постави въз основа на физически преглед, рентгенови лъчи и кръвни тестове. Има няколко различни вида артрит. Рентгеновите лъчи могат да помогнат за определяне на вида на артрита, а кръвните изследвания могат да покажат наличието на ревматоидни фактори. Това са антитела, които се произвеждат при ревматоиден артрит.

Причини за артрит:

Има много различни причини за артрит. Например, остър инфекциозен артрит се причинява от инфекциозен агент като бактерии. Ревматоидният артрит е, когато лигавицата на ставите се разпада, докато остеоартритът е, когато хрущялът на ставите се разпада. Остеоартритът най -често се дължи на стареене или инфекция, докато ревматоидният артрит често е автоимунно състояние.

Рискови фактори за артрит:

Инфекциозният артрит е по -вероятно при хора над 50 години, които са претърпели операция на ставите. Генетиката може да играе роля в риска и с напредването на възрастта е по -вероятно да имате проблеми със ставите. Затлъстяването е рисков фактор, тъй като оказва излишен натиск върху ставите. Автоимунните заболявания като лупус също увеличават риска от артрит.

Лечение на артрит:

Пациентите могат да приемат противовъзпалителни лекарства и стероиди. Лечението може да варира в зависимост от вида на артрита, който имате. Хората, които имат остеоартрит, понякога се възползват от инжектирането на хиалуронова киселина. Предписването на лекарства за намаляване на имунния отговор може да помогне на хора, които имат автоимунни проблеми, които причиняват ревматоиден артрит. Може да се наложи операция за възстановяване на силно увредени стави.

Какво е карпален тунел?

Определение на карпалния тунел:

Карпалният тунел е състояние, при което се оказва натиск върху средния нерв, пътуващ в ръката, причинявайки болка и изтръпване или изтръпване в ръката. Карпалният тунел е тунелна област, образувана от костите, сухожилията и сухожилията на ръката, през която преминава средният нерв.

Симптоми на карпалния тунел:

Симптомите включват болка, усещане за изтръпване и изтръпване в ръката. Човек може да започне да изпуска предмети по -често от обикновено, тъй като ръката се чувства по -слаба от нормалното.

Диагноза за карпален тунел:

Лекарят извършва физически преглед. В допълнение, електромиограма (ЕМГ) може да се използва за диагностициране на състоянието. Този тест измерва мускулната електрическа активност в ръката. Може да се направи изследване на нервната проводимост, при което да се оцени активността на нервите. В допълнение към тези тестове, ултразвукът и ЯМР могат да предоставят повече информация за средния нерв и меките тъкани, за да насочат усилията за лечение.

Причини за карпален тунел:

Генетиката и наследствеността могат да играят роля и всяко нараняване на китката може да причини състоянието. Повтарящото се движение на ръката също може да играе роля, но няма категорични доказателства, че причинява състоянието.

Рискови фактори, участващи в карпалния тунел:

Наличието на определени условия може да увеличи риска от развитие на карпален тунел. Например, условията, които увеличават риска, включват, ако имате диабет, ревматоиден артрит или ако сте бременна или със затлъстяване. Ако имате професия, в която имате повтаряща се употреба на ръката, това може да увеличи шансовете ви да имате карпален тунел.

Лечение на карпалния тунел:

Пациентът може да носи шина през нощта, докато спи. Целта е да държите китката права, за да спрете натиска върху нерва. Кортикостероидите могат да се инжектират директно в областта на карпалния тунел за облекчаване на болката и пациентите могат да приемат противовъзпалителни лекарства. В крайни случаи може да се наложи операция за намаляване на натиска върху нерва.

Разлика между артрит и карпален тунел

  1. Определение

Артритът е състояние, при което ставите са възпалени, докато карпалният тунел е състояние, при което се оказва натиск върху средния нерв при навлизането му в ръката.

  1. Симптоми

Симптомите на артрит включват болезнени, зачервени, подути и сковани стави. Симптомите на карпалния тунел включват болка, изтръпване и изтръпване в ръката.

  1. Диагностика

Артритът се диагностицира с рентгенови лъчи и кръвни изследвания. Карпалният тунел се диагностицира с изследвания на нервната проводимост, електромиограма, ултразвук и ЯМР.

  1. Причини

Артритът може да бъде причинен от генетика, увреждане на ставите или автоимунно заболяване. Карпалният тунел може да бъде причинен от генетика или от нараняване на китката. Възможно е също така да бъде причинено от повтарящо се движение на ръката.

  1. Рискови фактори

Рисковите фактори за артрит включват хирургия на ставите, генетика, автоимунни заболявания, стареене и затлъстяване. Рисковите фактори за карпалния тунел включват ревматоиден артрит, диабет, затлъстяване, бременност и евентуално някои професии, при които има повтаряща се употреба на ръката.

  1. Лечение

Лечението на артрит може да включва приемане на противовъзпалителни лекарства и стероиди, инжектиране на хиалуронова киселина или приемане на лекарства за потискане на имунната система. Понякога е необходима операция. Лечението на карпалния тунел може да включва противовъзпалително лекарство и кортикостероиди. Понякога може да се носи шина, а в тежки случаи може да се наложи операция за карпалния тунел.

Таблица, сравняваща артрит и карпален тунел

Резюме на артрита срещу Карпален тунел

  • Артритът е състояние, при което има възпаление на ставите, докато карпалният тунел е състояние, при което е засегнат средният нерв.
  • При артрит ставите се зачервяват и подуват, докато в карпалния тунел ръката става болезнена с изтръпване и изтръпване.
  • И двете състояния могат да бъдат лекувани с противовъзпалителни средства и в тежки случаи може да се наложи операция.

Вижте повече за: ,