Разлика между ARFID и аутизъм

ARFID е състояние, което най -често започва в детството, когато хората ядат много малко храна, което води до недохранване. Аутизмът е проблем на развитието, включващ проблеми в комуникацията, социалните взаимодействия и поведението.

Какво е ARFID?

Определение:

ARFID е избягващо/рестриктивно разстройство на приема на храна, при което хората ядат много малки количества храна вследствие на недохранване и ниско телесно тегло. Хората обикновено показват признаци на ARFID в детството и отказват да ядат поради това, че не харесват текстури, цветове или защото се страхуват от задавяне. Липсата на храна не се дължи на страх от наддаване на тегло.

Симптоми:

Хората с ARFID ще ядат само няколко вида храна и няма да опитват нови хранителни продукти. Те често губят много тегло и страдат от липса на хранителни вещества. Дете с ARFID не наддава на тегло, както трябва. Докато много деца може да са придирчиви, децата с ARFID изпитват дистрес от яденето и може да не изглеждат гладни. Това не е случаят с придирчивите ядещи, които нямат притеснения относно видовете храна, а са просто придирчиви, въпреки че придирчивото хранене може да бъде ранен признак на ARFID.

Причини и усложнения:

Причината за ARFID не е известна със сигурност, но се смята, че включва психологически фактори и може да бъде свързана с аутизъм, когато има сензорни проблеми. Децата, които растат с това състояние, могат да покажат бавен сърдечен ритъм, а при момичетата може да се появи аменорея. Тежкият недостиг на витамини може да доведе до дегенерация на органи, включително на нервната тъкан.

Диагностика и рискови фактори:

Диагнозата на ARFID се основава на индивида, показващ признаци на недохранване и загуба на тегло. Индивидът също показва психологически смущения. Рисков фактор за ARFID е аутизмът или умствените увреждания. Децата с тревожни разстройства също са изложени на повишен риск от ARFID.

Лечение:

Когнитивно-поведенческата терапия и семейната терапия могат да бъдат полезни при лечението на ARFID, както и използването на лекарства против тревожност, когато човек страда от силно безпокойство поради хранене. В случаи на тежко недохранване поради отказ да яде, може да е необходима епруветка за хранене, за да се гарантира, че човекът получава достатъчно хранителни вещества.

Какво е аутизъм?

Определение:

Аутизмът е разстройство в развитието, при което човек има затруднения със социалните умения, комуникацията и поведението.

Симптоми:

Аутистичните хора попадат в спектър, като някои имат по -тежки симптоми от други. Като цяло симптомите на аутизъм включват проблеми с комуникацията и повтарящо се поведение като размахване на ръце или въртене. Често има ограничени интереси и хората с аутизъм често не разбират социалните сигнали, включително невербалните поведенчески сигнали и могат да избегнат контакт с очите. В някои случаи човек с аутизъм може да стане обсебен от определена тема. Те могат да реагират прекалено или прекалено силно на сензорните стимули, включително вкуса и текстурата на храната, което може да причини проблеми с храненето. Светлината и звукът също могат да бъдат преобладаващи за някои хора с аутизъм.

Причини и усложнения:

Причината за аутизма не е известна, въпреки че генетични фактори като мутации, са фактор. Например, индивиди с крехък X синдром (определена генна мутация) често имат аутизъм. Излагането на някои невротоксични химикали, като валпроева киселина, е замесено като причинител на аутизма. Хората с аутизъм може да се затруднят в намирането на работа и могат да станат социално изолирани. Трудностите в общуването също могат да направят ученето в училище проблем.

Диагностика и рискови фактори:

Аутизмът най -често се диагностицира преди 3 -годишна възраст. Диагнозата се извършва с помощта на скринингови тестове, като например Диаграма за диагностично наблюдение на аутизъм-2, и чрез клинична оценка на лицето. Жените, които имат немска морбили по време на бременност, също са по -склонни да имат дете с аутизъм. Момчетата са по -склонни да имат аутизъм, както и недоносените бебета и бебетата, родени от по -възрастни жени.

Лечение:

Терапията, при която децата с аутизъм се учат как да се държат и как да разбират социалните сигнали и да общуват с другите, може да им помогне да функционират по -добре. Успехът на терапията обаче зависи от това колко тежко е състоянието.

Разлика между ARFID и аутизъм

Определение

ARFID е избягващо/ограничаващо разстройство на приема на храна, при което хората ядат много малко, което води до недохранване. Аутизмът е проблем в развитието, при който хората имат проблеми, свързани с други хора, и в общуването и имат проблеми с поведението.

Симптоми

Хората с ARFID отказват да ядат много храна, отслабват и са недохранени. Хората с аутизъм не осъществяват контакт с очите, имат проблеми в общуването и взаимодействието с другите и не показват повтарящо се поведение.

Диагностика

ARFID се диагностицира чрез клиничен преглед и се отбелязва ниското телесно тегло и недохранването на лицето. Аутизмът се диагностицира чрез клиничен преглед и скринингови тестове.

Лечение

Лечението на ARFID често е комбинация от когнитивно-поведенческа и семейна терапия. Лечението на аутизма често е терапия, за да научи човека как да взаимодейства с другите.

Усложнения

Усложненията на ARFID включват дегенерация на органи и дефицит на витамини. Усложненията на аутизма са проблеми с ученето в училище и с намирането и запазването на работа.

Таблица за сравнение между ARFID и аутизъм

Обобщение между ARFID Vs. Аутизъм

  • ARFID и аутизмът са състояния, които най -често се наблюдават в детството.
  • ARFID е свързан с аутизма, тъй като хората с аутизъм често имат сензорни проблеми, които могат да доведат до ARFID.
  • И ARFID, и аутизмът могат да бъдат лекувани с терапия.

Вижте повече за: ,