Разлика между аортата и белодробните артерии

veins-arteris

Аорта срещу белодробни артерии

Както белодробната артерия, така и аортата са важни части от кръвоносната система в тялото. Те изпълняват различни функции в човешкото тяло и са изключително важни за оцеляването му. Между тях има интересни разлики и това ще разгледаме в раздела по -долу.

 · Функции

Първата и основна разлика между двете се отнася до факта, че белодробната артерия пренася дезоксигенирана кръв към белите дробове. Всъщност тези артерии са единствените, които носят дезоксигенирана кръв . Всички други артерии носят кръв, богата на кислород.

От друга страна, аортата е съдът, пренасящ богата на кислород кръв от лявата камера към други части на тялото.

Локация

Втората разлика се отнася до съответното им местоположение. Белодробната артерия започва в основата на дясната камера-от белодробния ствол. След това се разклонява в двата бели дроба от двете страни.

Аортата, от друга страна, произхожда от лявата камера и пренася прясна кръв към тялото. След това се спуска в корема, разклонявайки се в две по -малки артерии.

 · Разделения

Аортата обикновено се разделя за целите на изследването на 5 основни части. Това са:

1. Възходящата аорта

2. Арката на аортата

3. Спускащата се аорта

4. Гръдната аорта

5. Коремната аорта

Белодробната артерия се издига от багажника и има само две части-едната отива в десния бял дроб, а другата се разклонява в лявата.

· Болести

И двамата също се различават по естеството и видовете заболявания, които ги засягат. Например, най -честото заболяване на белодробните артерии е белодробната хипертония. Това е резултат от запушване или натиск в двете артерии. Това също води до отслабване на дясната камера. Това е така, защото тя трябва да изтласка кръвта по -силно, за да я премести в белите дробове.

Освен горното състояние, човек може да страда и от вродени състояния като белодробна стеноза.

Аортата страда основно от слабост в резултат на заболяване. Това води до разширяване на стените, което допълнително води до аневризма. Може дори да се раздели и да причини дисекция. Хората също страдат от втвърдяване на стените на аортата и запушване, което може да възникне в началото на главния клон. Причините могат да бъдат нещо между фактори на начина на живот и присъщи слабости.

Резюме:

· Аортата пренася кислородна кръв до различните части на тялото. Белодробните артерии пренасят дезоксигенираната кръв към белите дробове, където те се почистват и отново се насищат с кислород.

· Белодробната артерия произхожда от белодробния ствол в дясната камера. Аортата произхожда от лявата камера.

· Аортата може да бъде разделена на 5 части, тъй като преминава през тялото. Белодробната артерия има 2 клона, всеки се насочва към съответните бели дробове.

· Болестите на белодробните артерии включват хипертония и вродени аномалии като стеноза. Аортата може да бъде засегната от втвърдяване на стените и различни категории разкъсвания.

1 коментар

  1. Има някои хистологични промени и между аортата и белодробния ствол

Вижте повече за: , ,