Разлика между тревожност и стрес

Тревожност срещу стрес

Да си тревожен не е същото като да си стресиран. Можете да бъдете стресирани поради тревожност или да сте тревожни, защото сте под стрес.

Стресът е широко преживяване, което може да изплува поради множество фактори. Ако се случи нещо, което ви кара да се чувствате ядосани, тъжни, притеснени, разочаровани или дори тревожни, тогава най -вероятно ще бъдете под стрес.

Безпокойството е по -скоро чувство на страх. Източникът на безпокойството е повече в естеството на причината. Понеже не знаете ясно източника на страха или безпокойството си, това ви прави по -тревожни. Ставате неспокоен и лесно страдате. Поради тази сложна природа на тревожност, там са били много известни форми на тревожни разстройства, които вече са класифицирани в по-голямата чадъра на психични разстройства, които явно с твърде много тревожност.

OCD (обсесивно -компулсивно разстройство), GAD (генерализирано тревожно разстройство), панически разстройства и фобии са част от тревожните разстройства. Тези, които страдат от тези състояния, ще изпитат симптомите си всеки ден, по всяко време и навсякъде. Те могат в крайна сметка да „загубят себе си“, защото симптомите могат да се засилят до такава степен, че това вече може да повлияе на ежедневното функциониране като изпълнението на ежедневните дейности и как да се справят с взаимоотношенията.

Тревожността може да се прояви чрез редица симптоми, както физически, така и когнитивни. Примери за физически симптоми са сърцебиене, повишено мускулно напрежение и умора. Що се отнася до когнитивния аспект, това включва проблеми с концентрацията и неспособност за фокусиране. Когато сте под стрес, можете също да имате същите симптоми при тревожност.

Тревожността е по -скоро психично разстройство, а не чувство или състояние. Когато нивото на тревожност вече е преминало приемливите нива (може би до степен на неконтролируема паника), тогава най -вероятно вече може да бъде описано като тревожно разстройство. Но първо, симптомите трябва да са продължили поне 6 месеца, за да се управлява при тревожно разстройство. Стресът е по -скоро вътрешно преживяване.

Можете да бъдете подложени на стрес както в щастливи, така и в тъжни времена. Когато ще се ожените, се очаква и двете страни да бъдат подложени на сериозен стрес, тъй като има много процеси за вземане на решения, които трябва да се направят. Разводът е пример за стрес от негативна ситуация. По същия начин, просто като е беден, човек вече може да бъде в състояние на стрес. Тези добри или лоши събития са това, което хората наричат ​​стресори.

1. Тревожността е по -вероятно да повлияе на ежедневното функциониране в сравнение с обикновения стрес.

2. Тревожността е по -скоро психично разстройство за разлика от стреса, който е по -скоро обикновено състояние или вродено преживяване.

3. Тревожността обикновено има неясни тригери, докато стресът често има ясно идентифицируеми стресори.

Вижте повече за: ,