Разлика между алфа, бета, гама и делта варианти в коронавируса

Вариантът Alpha е известен като B.1.1.7 и е първият нов щам на първоначално открития Covid-19. Бета вариантът е нова линия на вируса B.1.351. Гама вариантът на Covid-19 е P.1 вариант на вируса, а вариантът Delta е щам B.1.617.2.

Какво е алфа вариант?

Определение:

Алфа вариантът е вариант на оригиналния Covid-19, на който също е присвоено името, линия B.1.1.7.

За първи път открит:

Алфа вариантът е наречен така, защото това е първият вариант на оригиналния вирус Covid-19, който е открит в проби от пациенти в Лондон, Великобритания.

Какво е бета вариант?

Определение:

Бета вариантът е известен също като B.1.351 линия на Covid-19. Това беше вторият такъв вариант на оригиналния вирус Covid-19, който беше открит.

За първи път открит:

Този конкретен вариант на Covid-19 първоначално беше забелязан от лекари и учени в Южна Африка, където се появи през декември 2020 г. След това скоро бета вариантът се разпространи в Обединеното кралство, където беше открит при пациенти с Covid към втората част на януари 2021 г.

Какво е гама вариант?

Определение:

Гама вариантът на Covid-19 е известен също като вариант P.1.

За първи път открит:

Вариантът на гама изглежда се е появил за първи път или поне е станал разпространен при хора, пътуващи от Бразилия. През януари 2021 г. пътниците бяха тествани при влизане в Япония, тогава вирусът беше забелязан за първи път. След това разследващите предположиха, че вариантът е налице в Бразилия. Същият този вариант тогава беше открит и в САЩ през същия месец.

Какво представлява вариантът Delta?

Определение:

Вариантът Delta е щам B.1.617.2, в който присъства протеиновата мутация на L452R.

За първи път открит:

Този вариант е открит за първи път сред болни индивиди в щата Махаращра, Индия. Вариантът впоследствие се разпространява в Южна Африка, където започва да нанася големи щети на хората в района на Гаутенг. Той е открит и в други страни като САЩ, където ефектите са най -големи в държави, където много хора са неваксинирани.

Разлика между алфа, бета, гама и делта варианти при коронавирус?

Определение

Алфа вариантът е формата на вируса B.1.1.7. Бета вариантът е щамът на вируса B.1.351. Вариантът на гама е щам Р.1 на вируса. Вариантът Delta е формата на вируса B.1.617.2.

Когато е открит за първи път

За първи път алфа вариантът е открит през декември 2020 г. Бета вариантът е отбелязан за първи път през октомври 2020 г., докато вариантът с гама е открит през януари 2021 г. Вариантът Delta е щамът, който е забелязан за първи път през декември 2020 г.

Където е открит за първи път

Вариантът Alpha за първи път е идентифициран в Обединеното кралство, докато вариантът Beta се появява за първи път в Южна Африка. Вариантът на гама е открит за първи път в Бразилия, а вариантът Delta за първи път в Индия.

Преносимост

Преносимостта на алфа варианта е от 40% до 80% по -голяма от оригиналния вирус Covid. Пропускливостта на бета варианта се оценява на 50% по -висока, а повишената пропускливост на гама варианта варира от 1,7 до 2,4 пъти по -голяма. Вариантът Delta е много по-трансмисивен (97% по-висок) от оригиналния вирус Covid-19.

Спайкови протеини/генни мутации

Генетичната мутация N501Y е характеристика на алфа варианта. Тази мутация, както и мутацията E484K са характеристики на бета варианта на Covid-19. Мутациите на N501Y и E484K, както и промените в 10 аминокиселини на шиповия протеин са характеристики на гама варианта. Протеиновата мутация на L452R е черта на Delta варианта.

Таблица, сравняваща алфа, бета, гама и делта варианти

Обобщение на алфа, бета, гама и делта варианти при коронавирус

  • Вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта са мутирали форми на коронавирус, Covid-19.
  • Всички варианти са по -трансмисивни от първоначално открития вирус, което прави степента на заразяване по -висока.
  • Ефективността на ваксините срещу различните варианти може да варира, но все пак се препоръчва за намаляване на тежестта на заболяването.

Други често задавани въпроси

Какво е различното при варианта Delta?

Вариантът Delta е различна форма на Covid-19 в сравнение с други варианти, тъй като има уникална промяна в протеина с шипове и е далеч по-преносим от по-ранните варианти.

Кои са най -честите симптоми на варианта Delta?

Най -честите симптоми на варианта Delta са главоболие, треска, болки в гърлото и течащ секрет от носа.

Какъв е вариантният вирус?

Вариантният вирус е мутирала форма на първоначалния щам на определен вирус, при който обикновено протеините по външната повърхност са се променили поради генетична мутация.

Колко заразен е вариантът Delta?

Вариантът Delta е най -заразният от четирите обичайни щама, с 97% по -голяма преносимост от оригиналния Covid.

Може ли коронавирусната болест да се разпространи чрез изпражнения?

Въпреки че вирусът може да се екскретира с изпражнения, няма научни доказателства за хора, заразили болестта чрез контакт със заразени изпражнения.

Защо вариантът Delta е опасен?

По-лесно е да се хване, така че повече хора могат бързо да се заразят и е възможно по-опасно да причини животозастрашаващо заболяване. Настоящите ваксини също са по-малко ефективни срещу варианта Delta от оригиналния вирус Covid-19.

Вижте повече за: , , ,