Разлика между алдостерон и ADH

Алдостерон срещу ADH

Човешкото тяло е много сложна и сложна система. Един прост дисбаланс може да причини сериозни последици за здравето. По същия начин, когато тялото изпитва дисбаланс в обема на течността или значително понижаване на кръвното налягане (АД), то се опитва да компенсира, като използва няколко механизма за възстановяване на първоначалния си баланс. И така, двата много важни хормона, а именно: алдостерон и ADH (антидиуретичен хормон) влизат в игра.

Известен също като AVP (аргинин вазопресин) или вазопресин сам по себе си, ADH запазва телесните течности, като увеличава реабсорбцията на вода, особено в отдалечените извити тубули на нефроните (основната единица на бъбреците). В допълнение, той може също да предизвика задържане на урея, която допълнително абсорбира водата обратно в системата чрез осмоза. Този процес позволява на водата да се движи от две различни зони на концентрация (от по -ниски към по -високи зони на концентрация).

От друга страна, алдостеронът все още задейства отдалечените извити тубули, а също и събирателните канали на бъбреците. По този начин той помага да се абсорбира повече вода, като първо реабсорбира натрий. Както се забелязва, солта е водолюбива. Така че, където има сол, има и вода!

Процесът на задържане на натрий в организма е по -сложен път, тъй като калият трябва да се обменя така, че да задържа натрия. Тъй като повече калий се отделя от системата, толкова повече натрий (и следователно вода) ще се спести. Във връзка със своите запазващи водата свойства, алдостеронът играе важна роля в механизма на ренин-ангиотензин (RAM). RAM е много важен биологичен процес, който помага за регулиране на кръвното налягане.

Причината, поради която хормоните ADH и алдостеронът са толкова важни за регулиране на кръвното налягане, е, че увеличаването на обема на течността в тялото също повишава кръвното налягане. Въпреки това, в случай, че кръвното налягане вече е твърде високо, тогава секрецията на ADH и алдостерон спира и другият хормон, известен като ANP или предсърден натриуретичен пептид, причинява отделяне на излишните течности и натрий чрез увеличаване на скоростта на гломерулна филтрация (GFR) на бъбреци.

По отношение на мястото, където се произвеждат ADH и алдостерон, първият се произвежда в хипоталамуса. Действителното му освобождаване на хормони обаче произхожда от задната част на хипофизната жлеза. Последният се произвежда в кората на надбъбречната жлеза, която е външната обвивка на надбъбречната жлеза.

Като цяло, въпреки че ADH и алдостеронът имат един и същ краен резултат от ограничаване на отделянето на урина и увеличаване на реабсорбцията на вода, така че да се повиши кръвното налягане и да се подобри състоянието на хидратация на организма, те все още се различават в следните аспекти:

1. ADH се произвежда в хипоталамуса, докато алдостеронът (подобно на други стероидни хормони) се създава от надбъбречната кора. 2. ADH запазва водата по по -директен начин, докато алдостеронът запазва водата по по -косвен начин, като първо задържа натрий.

2 коментара

  1. Много добре написано!

Вижте повече за: