Разлика между ферментацията на алкохол и млечна киселина

Алкохол срещу млечнокисела ферментация

Ферментацията е само един от двата начина, по които тялото може да използва енергия от храната, която се яде. Без значение какъв тип ферментация всички те започват с една и съща първична стъпка на „разцепване на глюкозата до гликолиза, за да се превърне в пирувинова киселина. В резултат на това се произвежда АТФ (аденозин трифосфат), известен като биологичната енергия, необходима на организма за оцеляване.

В действителния процес на ферментация пировиновата киселина в крайна сметка ще се трансформира в отпадъчен материал, оставяйки само около 2 молекули АТФ на молекула на пировиноградната киселина. Но тъй като има две молекули на пировиновата киселина, тогава при обикновена гликолиза се получават четири АТФ. Двата най -обсъждани класа на ферментация са алкохолна и млечнокисела ферментация.

Млечнокиселата ферментация е много често срещан процес сред бактериите. Ето защо бактериите, присъстващи в киселото мляко (Lactobacillus acidophilus), използват такива. Крайният му продукт (млечна киселина) придава на киселото мляко неговия познат странен вкус на кисело мляко. Човешкият мускул също е една от най -често срещаните области, където се извършва този тип ферментация.

При нормални обстоятелства мускулните клетки използват кислород за извършване на нормално клетъчно дишане. Но в случай, че липсва или липсва такава (обикновено възниква по време на екстремни физически натоварвания), тогава тя ще претърпи млечнокисела ферментация. По принцип пировиновата киселина става млечна киселина при този тип ферментация. Тази млечна киселина ще бъде отговорна за това да накара мускулите да станат болезнени и малко вдървени, особено в деня след интензивна физическа активност. Мускулните влакна нямат механизъм да се отърват от тази киселина, затова трябва да изчакат киселината постепенно да се отмие през кръвния поток и в черния дроб (единственият орган, способен да елиминира млечната киселина от системата ).

Алкохолната ферментация е друга история. Този тип ферментация обикновено се наблюдава при дрожди и други бактериални форми. За разлика от млечнокиселата ферментация, при която крайният продукт е млечна киселина, „отпадъчният“ материал в алкохолното дишане е етанол (алкохол) и CO2 (въглероден диоксид). Хората вече са усъвършенствали използването на този процес за търговски цели, като например в производството на бира, вино и хляб. При приготвянето на хляб CO2 е този, който се задържа между пшеничния протеин (глутен), което позволява на хляба да расте или „да втаса“. Етанолът е отговорен за придаването на загадъчната миризма на хляба. В алкохолните напитки CO2 е отговорен за появата на мехурчета на течността.

1. Млечнокиселата ферментация има млечна киселина като краен продукт, докато при алкохолната ферментация крайният резултат е етанол и CO2.

2. Млечнокиселата ферментация включва човешките мускули, както и бактериите, намерени в киселото мляко. Алкохолна ферментация

дрожди и други бактериални форми.

1 коментар

  1. Благодаря за страхотния сайт

Вижте повече за: , , ,