Разлика между албутерол и левалбутерол

Албутерол срещу левалбутерол

Албутерол и левалбутерол са две лекарства, които често се бъркат помежду си поради много сходните им действия и класификация. Те са класифицирани като бронходилататори.

И така, какво е албутерол? Е, Албутерол е един от най -използваните бронходилататори в днешно време. Като такъв, той служи за минимизиране на съпротивлението на дихателните пътища чрез увеличаване на диаметъра на въздушните канали или бронхите. По този начин лекарството подобрява общия въздушен поток към и от белите дробове. Албутерол се използва главно за лечение или облекчаване на няколко състояния, включващи белите дробове, като астма и емфизем.

Какво ще кажете за Levalbuterol? Това лекарство е по -известно с търговското си име Xopenex. Използва се заедно със стандартните инхалатори за астма. И левалбутерол, и албутерол имат сходни свойства в смисъл, че са насочени към бета-2 рецепторите, което води до отпускане на гладките мускули на белодробните (дихателните пътища).

Албутерол отдавна се използва за астма, но също така е установено, че предизвиква някои странични ефекти като треперене, тахикардия (повишена сърдечна честота) и треперене. Обратно, въпреки че Levalbuterol също генерира същия тип странични ефекти, много казват, че те са само минимални. Това вероятно е една от най -значимите разлики между двете лекарства. И така, медицинските сестри и други здравни специалисти са забелязали, че има по -малко треперене и треперене.

Изображение от Flickr.com, с любезното съдействие на Кристиан Гутие

Другите ключови разлики между двете са, че албутеролът има по-кратка продължителност на действие (4-6 часа) в сравнение с левалбутерол (5-8 часа). Поради това не е изненада, че цената на Levalbuterol е много по -висока от тази на Albuterol. 0,83 мг албутерол струва около 17,59 долара в сравнение с левалбутерол от само 0,63 мг, но все пак е по -скъп при 101,99 долара.

По отношение на специфичния лекарствен състав на двата бронходилататора се казва, че Албутерол съдържа по 50% всеки от S-албутерол и R-албутерол. Левалбутерол има чисто R-албутерол, който е отговорен за бронходилатационния ефект. Поради това несъответствие в състава на лекарството са проведени много изследвания, за да се намерят доказателства, че Левалбутерол има по -добра ефикасност от Албутерол. И все пак до ден днешен все още няма солидни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Въпреки тези няколко разлики, двете лекарства са сходни в много други аспекти като: същия полуживот, същото начало и пик на действие на лекарството и същия ефект върху калия в кръвта (хипокалиемия) и нивата на глюкозата (хипергликемия).

1. Албутерол има по -кратка продължителност на действие на лекарството в сравнение с левалбутерол.

2. Албутерол е по -евтин от левалбутерол.

3. Казват, че албутерол произвежда повече странични ефекти от левалбутерол.

7 коментара

 1. Въпрос: Моят пациент чувства, че неговият албутерол MDI работи по -бързо и по -силно от xopenex. Може ли "S" изомерът в Албутерол (с увеличаването на кръвообращението) да допринесе за по -бързото начало?

  • Като пациент с астма (умерена), който се бори ужасно, когато настине (както много от тях), аз съм шокиран, че левабутерол изглежда е единственото нещо, което мога да получа предписано. Не работи! Поради цената си, мога да разбера защо фармацевтичните компании казват, че (обикновен, прекрасен, благословен албутерол) не е толкова добър.

   Това е ужасно и съм в шок. Не ме интересува какво се казва за R-албутерол. Не е вярно. Преминах през няколко рецепти с пулверизатора си, мислейки, че може да съм получил „лошо“ лекарство - просто изобщо не работи добре, едва забележимо. Мога да продължавам с ужас…

 2. Приемам левалбутерол 2 пъти на ден ,,, ипратропиев брамид 3 пъти на ден. И двете са флакони.

 3. Трябваше да прекратя употребата на албутерол, защото причинявам свиване на дихателните пътища, което води до невъзможност за дишане, повишава сърдечната честота и кръвното налягане. След пътуване до спешното отделение в краен дистрес, лекарят ми предписа левабутерол и нямам никакви допълнителни проблеми. Моят лекар се съгласява да плати за това, след като лекарят ми ги е обяснил с моята реакция към албутерола.

 4. Аз съм на албутерол от много години и след това получих левалбутерол и мога да почувствам голяма разлика към по -добро. Казаха ми, че левалбутеролът е много по -лек за сърцето, което мога да кажа и продължава по -дълго. Жалко, че има такава разлика в цената, но смятам, че левалбутеролът е най -добрият избор за мен.

 5. Цената на Levabuterol е невероятна и съпругът ми не може да направи разлика в използването му, без да прави нищо. Индийска аптека го има за 1/3 от цената, ако някой наистина се нуждае от него. Ние сме заседнали с банкнота от $ 1,000.00 за доставените ни флакони, които не можем да използваме преди датата на изтичане. Чудно ли е, че ние, американците, знаем, че сме откраднати от фармацевтичните компании? Нашият застраховател вече е платил своя дял от тези флакони, което е шест пъти повече от това, за което сме таксувани. Нашият лекар е измамен заедно със застрахователната компания, а сега и ние.

 6. Жена ми страда от астма от години. Веднъж тя имаше тежка реакция към албутерол, така че лекарят предписа Levalbuterol (Xopenex). Тъй като Xopenex е по -скъп, застраховката иска тя да използва по -евтиния албутерол. Трябва да внимаваме лекарят/ аптеката да полагат допълнителни усилия, за да получат правилната рецепта. Дори нейният инхалатор за спешни случаи трябва да бъде Xopenex, защото тя е имала същата нежелана реакция в лекарския кабинет, когато са направили тест за капацитет на белите дробове, след като й са дали албутерол вместо Xopenex.

Вижте повече за: