Разлика между албутерол и атровент

Албутерол срещу Атровент

Албутерол и Атровент са два от трите вида бронходилататори. По свой начин те са ефективни за предотвратяване или контролиране на астма. Въпреки че често се използват за едни и същи цели, двете са доста различни, тъй като имат различна класификация на лекарствата.

И двете се използват за ХОББ (хронични обструктивни белодробни заболявания, т.е. емфизем и бронхит), когато има достатъчно доказателства за прогресиращ спазъм на дихателните пътища (стесняване на въздушните канали). Като бронходилататори, двете обикновено отпускат мускулите на бронхите, като по този начин увеличават прохода за въздух и кислород. Въпреки това, тъй като Atrovent или ипратропиум се считат за антихолинергично лекарство (първият вид бронходилататор), докато албутеролът е известен като симпатикомиметичен бета агонист (насочен към бета рецепторите), те имат различни специфични механизми на действие на лекарството. Метилксантините са третият вид бронходилататор.

На първо място, Atrovent всъщност е търговска марка за лекарственото съединение, известно като ипратропиум. Той идва от атропин и има антимускаринов ефект. Като такъв, той има сходни ефекти с атропина (също друго антихолинергично лекарство), особено когато се прилага интравенозно. Ако се прилага чрез вдишване, се казва, че Atrovent се абсорбира по -малко ефективно. Всъщност само около 1% от активната съставка се абсорбира от тялото. Но този компонент осигурява почти пълна защита от бронхоконстрикция (спазми). Пиковата бронходилатация настъпва за 0,5 до 1,5 часа, но продължителността може да продължи от 4 до 6 часа.

Напротив, Албутерол (с популярни търговски марки като Ventolin и Proventil) се счита за краткодействащ бронходилататор. Продължителността на ефекта му е подобна на Atrovent (4 до 6 часа). Тъй като албутерол е лекарство, съставено от 50% бронхоконстриктиращи и още 50% бронходилататорни компоненти на Албутерол: R & S-Албутерол), ключът към ефективното управление на астмата се определя чрез увеличаване на бронходилататорния компонент. Дозирането е около 2 вдишвания за всеки 4-6 часов период. Но в някои случаи може да се наложи по -често дозиране.

Ако белодробното състояние или астмата все още не се лекуват добре, Албутерол може да се комбинира с Atrovent за повишаване на ефикасността на лекарството. Двете лекарства имат синергично лекарствено действие, което прави лечението по -ефективно. Независимо от това, има дори лекарство на име Combivent, което вече е комбинация от двата бронходилататора. Това е по -скъпо лекарство и набира все повече основи в областта на лечението на астма.

1. Атровент е антихолинергичен бронходилататор, докато Албутерол е бета -агонист симпатикомиметик (имитира ефектите от стимулирането на симпатиковата нервна система) бронходилататор.

3 коментара

  1. Не казах дали atrovent е инхалатор за бързо облекчение като албутерален. Объркан съм. Бързо пресъздаване или бавно действие?

    • Нито едно лекарство не може да замени вашия Ventolin. Това е инхалатор за спешна помощ/спасяване. Advair е само поддържащо лекарство. Атровент се използва между другите две лекарства. Отлично е, ако се понася добре. Не мога да използвам, тъй като получавам повишено кръвно налягане заедно с повишена сърдечна честота. Ако се занимавате с ХОББ. SPIRIVA е лекарството. Това е отлично, няма сравнение с Advair или Breo. Ако това е астма. Най -горната част на линията Авариен инхалатор е Xopenex. По -малко треперене. По -продължително действие и само няколко долара повече от Ventolin. Късмет. Всички тези лекарства трябва да се предписват само от пулмолог. Никога не първична грижа.

  2. Мога ли да използвам atrovent, за да заменя инхалаторите си вентолин или Advair два пъти дневно

Вижте повече за: