Разлика между ALA и DHA

ALA срещу DHA

Хранителните добавки помагат за поддържане на добро здраве на индивида, както и работят за предотвратяване на появата на заболявания. Един вид хранителна добавка, която често се среща в нашите основни храни и ястия, са омега-3 мастните киселини. Омега-3 мастните киселини, наричани още n-3 мастни киселини, са значителни, ненаситени, незаменими мастни киселини, които тялото не може да синтезира, но са от съществено значение за метаболизма. Тези видове хранителни вещества обикновено се срещат в годни за консумация масла, като рибено масло и растителни масла. Някои познати източници за растителни масла са масло от водорасли и ленено масло. Смята се, че омега-3 мастните киселини допринасят за няколко ползи за здравето на човешкото тяло. Някои от тях са много полезни за намаляване на честотата на инфекции, сърдечно -съдови заболявания и дори рак. Две от най-често срещаните и важни за храненето мастни киселини са ALA или а-линоленова киселина и DHA или докозахексаенова киселина. Въпреки че и двете от тези мастни киселини са жизнено необходими, за да бъдат включени в диетата на всеки, с това се отбелязват някои от техните различия.

ALA (а-линоленова киселина) е една от незаменимите омега-3 мастни киселини, открити в храната. ALA е много изобилен в някои растителни източници или растителни продукти като растително масло. Тези растителни продукти включват: ленено семе, орехи, тиквени семки и соево масло. От друга страна, DHA (докозахексаенова киселина) се намира и в хранителни източници, по -специално в морски дарове като рибено масло. Въпреки че и DHA и ALA са омега-3 мастни киселини, те имат напълно различен състав. ALA е съставен от 18: 3n-3, докато DHA е съставен от 22: 6n-3. Консумирането на големи количества от тези омега-3 мастни киселини може да доведе до големи ползи за здравето ни, надвишаващи минималните отрицателни ефекти. Според проучвания DHA е едно от основните хранителни вещества, които са необходими за нормалните мозъчни функции, което включва подобряване на паметта, по -бърза способност за учене, подобряване на познавателните способности и др. Смята се също, че DHA е едно от хранителните вещества, необходими на ретината за подобряване на зрителната острота Смята се, че високият хранителен прием на ALA намалява честотата на сериозни сърдечни заболявания. Повишеният прием на тази омега-3 мастна киселина може да доведе до увеличаване на вероятността от рак на простатата при мъжете. Освен това последните проучвания показват, че DHA е по-ефективен от ALA при намаляване на риска от заболявания, свързани с начина на живот, по-специално коронарна болест на сърцето. DHA има ефект върху намаляването на рисковите фактори, допринасящи за сърдечно-съдови заболявания, което включва антитромболитично, антиаритмично и понижаване на нивата на лошия холестерол или триглицеридите в кръвта. Следователно, ALA няма ефект върху фактори, допринасящи за сърдечно -съдови заболявания.

С дадените разлики между двете омега-3 есенциални мастни киселини, ALA и DHA и техните доказани ползи за човешкото тяло, е наложително да включим храни, богати на тези хранителни добавки, в ежедневната си диета. По този начин има повишен шанс за предотвратяване на добре познати заболявания с висока смъртност. С други думи, DHA и ALA могат да ни помогнат да постигнем здраво тяло, за да се насладим на всяка част от изненадите в живота.

Резюме:

1. ALA е много изобилен в някои растителни източници или растителни продукти като растително масло, докато DHA се намира в хранителни източници, особено морски дарове като рибено масло. 2. ALA е съставен от 18: 3n-3, докато DHA е съставен от 22: 6n-3. 3. DHA има по -висок ефект върху намаляването на рисковите фактори за сърдечно -съдови заболявания от ALA.

Последни публикации от golden ( виж всички )

Вижте повече за: ,