Разлика между СПИН и ППБ

СПИН срещу ППБ

Сравняването на СПИН с ППБ е като да откриете разликата между Colgate и пастата за зъби. Да, просто казано, СПИН е само един от многото видове ППБ. По този начин СПИН е ППБ, но не всички ППБ са СПИН.

Изцяло известни като болести, предавани по полов път, ППБ са нарушенията, които са по -склонни да се предават от човек на човек поради сексуални актове, независимо от начина, по който се предприема (орален, анален или вагинален секс). От много отдавна ППБ също са известни с алтернативно име на VD или венерически заболявания. Но в последно време ППБ сега са известни като ППИ или полово предавани инфекции. Това му придава по -истински смисъл на естеството му, тъй като не всички заразени със ЗППП имат болестта, а те са по -скоро заразени или носят само вируса.

При ППБ има много различни подзаболявания, които се класифицират въз основа на етиологичната причина. За ППБ, които са с бактериална природа, те включват шанкроид, хламидия, ингвинален гранулом, гонорея и сифилис. За гъбични инфекции има tinea cruris и кандидоза. По -разнообразните форми на полово предавани болести попадат в категорията вируси като вирусен хепатит, херпес симплекс, HPV (човешки папиломен вирус), MCV (вирус на мекотел) и разбира се СПИН (синдром на придобит имунен дефицит). За паразитни ППБ, краста и ракова въшка (раци) принадлежат към такива. И накрая, за протозойната STD има само една „трихомониаза“.

СПИН не трябва да се бърка с ХИВ, защото последният е вирусът, който причинява СПИН. Този синдром или разстройство може да бъде резултат от контакт с венерически течности като слюнка (макар и сравнително рядко), сперма и вагинален секрет. Освен това СПИН може да се тълкува и като един от етапите на заболяването. Ако ракът има етап 4, тогава СПИН има терминален стадий, наречен по същия начин „СПИН.

Начинът на предаване или средствата за заразяване с ППБ и СПИН са горе -долу еднакви. Освен секса, споделянето на игли, кръвопреливането, кърменето и дори процесът на раждане могат да предадат СПИН и ППБ вируси или бактерии.

1. STD е по -общ термин, който обхваща СПИН, тъй като последният е само един вид STD.

2. Някои ППБ са лечими и могат да бъдат лекувани лесно, докато СПИН е безспорно нелечим и е по -труден за лечение.

3. В късните си стадии СПИН е най -фаталният тип ППБ.

1 коментар

  1. Благодаря! Това помогна много!

Вижте повече за: ,