Разлика между СПИН и малария

СПИН срещу малария

СПИН и малария продължават да убиват милиони всяка година по света. Двете се считат за най -страшните.

Синдромът на придобит имунен дефицит е заболяване, което засяга имунната система на човека. СПИН се причинява главно от вируса на човешкия имунодефицит. От друга страна, маларията е инфекциозно заболяване, което се причинява от еукайотичен протест на гените Plasmodium.

Има и голяма разлика в предаването на СПИН и малария. СПИН се предава чрез директен контакт със слузна мембрана или кръвен поток, който съдържа ХИВ. Заболяването се предава нормално чрез кръв, вагинална течност, сперма, кърма и предварителна течност. СПИН се предава чрез кръвопреливане, нездравословен секс и замърсени игли.

Маларията се предава чрез женски комар Anopheles. Когато тази женска комар ухапе заразен с малария човек, тя изсмуква кръв, съдържаща маларийни паразити. Тези паразити се развиват в комара и когато ухапе друг човек, паразитът се предава в него.

Друга разлика, която може да се види, е, че маларията може да бъде контролирана, докато СПИН е неконтролиран. Маларията може да се лекува, докато не е открито подходящо лечение за СПИН.

Въпреки че лечението на СПИН само забавя хода на заболяването, не е открита известна ваксина или лек за това убийствено заболяване. Човек може да срещне антиретровиални лечения, които намаляват смъртността и заболеваемостта от HIV инфекция. Един факт е, че тези лекарства са много скъпи и не се предлагат във всички страни. От друга страна, маларията може да се лекува. Има комбинирани лекарства, които съдържат артемизинин, използвани за лечение на малария.

Симптомите на маларията включват треска, болки в ставите, треперене, анемия, повръщане, проблеми с ретината, конвулсии и хемоглобинурия. Лице, засегнато от малария, може да се сблъска с внезапна студенина, последвана от треска и изпотяване, което продължава няколко часа. От друга страна, здравословен човек, засегнат от ХИВ, няма да показва симптомите на ранен етап. Лице, засегнато от СПИН, е с повишен риск от развитие на рак на шийката на матката, саркома на Капоши и рак на имунната система. Тези хора също могат да се сблъскат с подути жлези, треска и загуба на тегло. Резюме 1. СПИН засяга имунната система на човека и се причинява главно от вируса на човешката имунна недостатъчност. От друга страна, маларията е инфекциозно заболяване, което се причинява от еукайотичен протест на гените Plasmodium. 2. СПИН се предава чрез директен контакт със слузна мембрана или кръвен поток, съдържащ ХИВ. Маларията се предава чрез женски комар Anopheles. 3. Маларията може да се лекува, докато не е открито подходящо лечение за СПИН.

2 коментара

  1. Това е наистина полезно, информацията, която съдържа, са чисти факти.

  2. Каква е основната разлика между ХИВ и малария. Приятелят ми е объркан как може да различи ХИВ от малария по симптоми. Моля, пояснете ми, ако има някаква основна разлика. Благодаря.

Вижте повече за: ,