Разлика между СПИН и ХИВ

hiv-ribbon Често хората бъркат съкращенията ХИВ и СПИН, приемайки, че двете могат да се използват взаимозаменяемо. Това обаче не е така, въпреки че двете са свързани. ХИВ означава човешки имунодефицитен вирус и, както подсказва самото име, това е вирус. СПИН означава синдром на придобит имунодефицит и болестта се проявява поради HIV инфекция.

Понякога хората, които имат ХИВ, могат или не могат да проявят симптомите на заболяването от СПИН в продължение на десет години.

ХИВ засяга човешкото тяло, като въздейства върху имунната система и унищожава белите кръвни клетки, наречени Т лимфоцити, които са отговорни главно за борбата с микробите и болестите. ХИВ контролира тези клетки и следователно влияе върху способността на организма да се бори с инфекциите. След като ХИВ вирусът започне да засяга клетките, имунитетът на организма започва да пада.

Пълноценната проява на СПИН болестта се случва, когато ХИВ вирусът е засегнал много голям брой клетки. Това е, когато човекът може да получи сериозна инфекция и не може да се възстанови от нея. Кръвен тест показва значителен спад на Т-лимфоцитите.

В няколко случая, СПИН, болестта може да не се прояви дори докато ХИВ вирусът може да расте тихо в тялото на човека. Когато човек е бил засегнат от вируса, той се нарича ХИВ-позитивен и е способен да заразява околните.

ХИВ вирусът се предава от един човек на друг чрез директен контакт с лигавицата или кръвта. Тя включва обмен на телесна течност „кръв, вагинална течност, предсеминна течност, сперма, кърма“, която вече съдържа вируса на ХИВ. Сексът без защита е най -честата причина за предаване на вируса на ХИВ. Но митът е, че ХИВ може да се предава чрез случаен контакт.

Понастоящем не са разработени ваксини, които да предотвратят навлизането на вируса на ХИВ в организма или да предотвратят проявата на болестта СПИН. Съществуват обаче лекарства за ХИВ-позитивни хора, които да им помогнат да се справят със симптомите, но тези лекарства са скъпи и не се предлагат навсякъде по света.

5 коментара

 1. не ми харесва

 2. PrEP (профилактика преди експозиция) и PEP (профилактика след експозиция) трябва да бъдат споменати в тази статия под някаква или друга форма.

  PrEP работи, като деактивира разпространението на вируса, преди той да може да се задържи. Това се постига чрез приемане на PrEP поне три седмици преди потенциалната експозиция. PrEP трябва да се приема последователно.

  PEP действа, ако се приеме в рамките на 72 часа след заразяването, като предотвратява задържането на вируса в кръвта на лицето, по подобен начин на PrEP, освен че се приема „след“ експозиция.

  Това е много важна информация, която трябва да бъде включена в подобна статия. Моля, добавете това! В някои случаи HIV инфекцията е предотвратена при 90% от тези, които са приемали PrEP. Това е животоспасяваща информация.

  • Редактиране: PrEP трябва да се приема поне за СЕДЕМ ДНИ, за да стане ефективен. Погрешно написах „три седмици“.

   Прочетох „три седмици” на друго място (може би за оптимална защита?) И в двата случая, моя грешка.

Обратни обрати

 1. Разлика между съкращението и съкращението | Разлика между | Съкращение срещу съкращение
 2. Разлика между ХИВ и HPV | Разлика между | ХИВ срещу HPV

Вижте още за: , ,