Разлика между Afib и CHF

Афиб е предсърдно мъждене, при което предсърдията се свиват неправилно. Chf е застойна сърдечна недостатъчност, при която неправилното изпомпване на сърцето причинява натрупване на течности в тялото.

Какво е Afib?

Определение на предсърдно мъждене:

Afib е предсърдно мъждене, което е състоянието, при което предсърдията бият в неправилен ритъм.

Симптоми:

Симптомите на предсърдно мъждене включват затруднено дишане, сърцебиене, чувство на слабост и затруднено упражнение. Хората с афиб също често се чувстват припаднали и замаяни. Те също могат да изпитат някакъв дискомфорт в гърдите.

Диагноза:

Ехокардиографията е начинът, по който се диагностицира Afib и обикновено P вълните (които показват нормално свиване на предсърдията) отсъстват от проследяването. Често има и наличието на т. Нар. Фибрилаторни или f вълни, които ще се видят преди комплекса QRS и след всеки комплекс. Това има смисъл, защото QRS показва свиване на вентрикулите, което настъпва след свиването на предсърдията. F вълните не са правилни по никакъв начин. В допълнение към ЕКГ за диагностика се използват и тестове за щитовидната жлеза.

Причини:

Редица нарушения могат да причинят появата на афиб; например хипертиреоидизъм, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, кардиомиопатия и проблеми с митралната или трикуспидалната клапа. Въпреки че не са толкова честа причина за Afib, такива състояния като миокардит или перикардит могат да причинят това състояние.

Рискови фактори за Afib :

Рисковите фактори за развитие на Afib включват над 60 -годишна възраст, хипертония (високо кръвно налягане), коронарна артериална болест или кардиомиопатия. Диабетиците също са изложени на повишен риск от Afib.

Лечение:

Afib може да се лекува чрез процедура, известна като аблация на AV възел. Това, което се случва, е, че лекарят прилага топлина към област между предсърдията и вентрикулите с помощта на катетър. Това води до разрушаване на тъканите, които не работят правилно. Понякога лекарствата могат да работят за контролиране на фибрилацията или в някои случаи може да е необходима синхронизирана кардиоверсия. Това е ниско енергиен шок, който помага за нормализиране на сърдечния ритъм.

Какво е CHF?

Определение на CHF:

CHF е конгестивна сърдечна недостатъчност и описва състоянието, при което сърцето не изпомпва адекватно, което води до натрупване на течности в тялото, тъй като сърдечната недостатъчност има лош ефект върху бъбреците. Това натрупване на течност в органите след това причинява задръствания.

Симптоми:

Симптомите варират в зависимост от това кои вентрикули на сърцето са засегнати. Когато лявата камера се провали, симптомите включват чувство на много умора, затруднено дишане и намален сърдечен дебит. Затрудненията в дишането и проблемите със сърдечния дебит са особено забележими, когато човек упражнява. При неуспех на дясната камера пациентите имат симптоми като подуване на глезените и умора. Черният дроб също може да се задръсти, което води до коремна болка. Левокамерната недостатъчност може да доведе и до ХСН.

Диагноза:

Застойна сърдечна недостатъчност може да бъде диагностицирана с физически преглед заедно с различни тестове като ЕКГ, рентгенография на гръдния кош и сканиране на сърдечен радионуклеотид. Тестовете на нивата на N-терминален pro-тип натриуретичен пептид и натриуретичен пептид от тип В също могат да помогнат при диагностицирането и определянето на това колко тежко е състоянието.

Причини за CHF:

Застойна сърдечна недостатъчност може да бъде причинена от диабет и други нарушения, които водят до увреждане на сърдечния мускул. Хипертонията, коронарната болест на сърцето и инфаркт могат да доведат до застойна сърдечна недостатъчност. Различни кардиомиопатии, вродени сърдечни дефекти и клапни заболявания също могат да бъдат причина за ХСН.

Рискови фактори:

Фамилната анамнеза за сърдечни заболявания, диабетик и високо кръвно налягане са рискови фактори. Допълнителните рискови фактори за ХСН включват кардиомиопатия, проблеми със сърдечната клапа и коронарна артериална болест.

Лечение:

Лечението на застойна сърдечна недостатъчност може да бъде насочено към причината и може да включва и различни лекарства. Промените в диетата и начина на живот могат да бъдат полезни за пациентите, особено ако имат високо кръвно налягане. Имплантируем кардиовертер-дефибрилатор може да е необходим на индивид, който също има камерна фибрилация или тахикардия. В някои ситуации пациентът може дори да се нуждае от сърдечна трансплантация.

Разлика между Afib и CHF?

Определение

Предсърдно мъждене (Afib) е състоянието, при което предсърдията бият по много неправилен начин. Застойна сърдечна недостатъчност (CHF) е състояние, при което сърцето не изпомпва правилно, причинявайки натрупване на течности в тялото.

Симптоми

Afib има симптоми като чувство на слабост, замаяност, сърцебиене и затруднено дишане. CHF има симптоми, които могат да включват затруднено дишане, чувство на много умора, намален сърдечен дебит, подути глезени и задръстен черен дроб.

Диагностика

Функционалните тестове на щитовидната жлеза и ЕКГ могат да диагностицират Afib. ЕКГ, сърдечни радионуклеотидни сканирания, рентгенови лъчи на гръдния кош и тестове за нива на N-терминален pro-тип натриуретичен пептид и натриуретичен пептид от тип В могат да диагностицират ХСН.

Причини

Afib се причинява от състояния като хипертония, коронарна артериална болест и хипертиреоидизъм. ХСН се причинява от сърдечен удар, коронарна артериална болест, високо кръвно налягане, диабет, проблеми с клапите, кардиомиопатия и вродени сърдечни заболявания.

Рискови фактори

Рисковите фактори за предсърдно мъждене включват възраст над 60 години, хипертония, коронарна артериална болест или проблеми с клапата. Рисковите фактори за застойна сърдечна недостатъчност включват хипертония, диабет, фамилна анамнеза за сърдечни проблеми и коронарна артериална болест.

Лечение

Възможностите за лечение на Afib включват аблация на AV възел, медикаменти и синхронизирана кардиоверсия. Възможностите за лечение на ХСН включват промени в диетата и начина на живот, лекарства, имплантируем кардиовертер-дефибрилатор и в сериозни ситуации сърдечна трансплантация.

Таблица, сравняваща Afib и CHF

Резюме на Afib Vs. CHF

  • Афиб е предсърдно мъждене, при което предсърдните камери не се свиват в ритъм.
  • CHF е застойна сърдечна недостатъчност, при която неспособността на сърцето да изпомпва правилно причинява натрупване на течност в тялото.
  • Както Afib, така и CHF понякога могат да бъдат лекувани с лекарства и могат да бъдат причинени от хипертония и коронарна артериална болест.

Вижте повече за: ,